Természetes korrekció vagy több annál?

Az idei április eddigi 4,4 százalékos S&P 500 indexesésével szöges ellentétben áll a megelőző öt hónap igen erős bikafutásával. Egyre inkább fel kell tennünk magunknak azt a kérdést, hogy egy természetes korrekciót, vagy valamilyen turbulens időszak kezdetét látjuk-e most. A múltbeli minták alapján nagyon fontos kereskedési napok előtt állunk.

picture

Jelentős korrekciót él át áprilisban az amerikai részvénypiac, amely a tavaly október 27-i lokális mélypontok után öt hónapon át elementáris erejű emelkedésben volt. Ha az S&P 500 index grafikonját nézzük 2023. szeptember 1. és 2024. április 17. között, akkor a következő ábrát láthatjuk napi gyertyákkal (lila vonal jelöli az 50 napos mozgóátlagot):

A zöld nyíllal jelölt 2023. október 27. és 2024. március 28. között zajló emelkedő szakaszban 4104 pontról 5265 pontig menetelt felfelé a vezető amerikai részvényindex, ami 28,3 százalékos emelkedésnek felel meg. A piros téglalappal jelölt 2024. április 1. és 2024. április 17. közötti eddigi korrekciós fázisban pedig 5265 pontról 5007 pontig jött le az index, ami 4,9 százalékos visszaesést jelent.

Bő öt hónap 1161 pontos emelkedését eddig 258 pontnyi lefelé mozgás korrigálta idén áprilisban. Ez a teljes emelkedésre vetítve (eddig) 22,2 százalékos korrekciónak felel meg, ami egy teljesen természetes piaci mozgás egy ekkora bikafutás után.

Pláne, ha a közben sajnos negatív irányba megváltozó geopolitikai helyzetképet vagy a Fed idei kamatvágásaiba vetett hit folyamatos elporladását is figyelembe vesszük. Aminek a következtében a kétéves amerikai államkötvényhozam így alakult az előző ábrához hasonló, 2023. szeptember 1. és 2024. április 17. közötti időhorizonton:

Ez a kétéves kötvényhozam az aktuális 4,94 százalékos értékével (zöld karika) szinte tűpontosan visszajött oda, ahol a 2023. október 27-i napon volt (5,01 százalék, piros karika). Pedig közben még a 4 százalékos szint közelébe is lenézett ez a fontos indikátor az idei év elején, amikor még sok-sok kamatvágást árazott a tőkepiac.

EGY SZÓ, MINT SZÁZ, A KÖTVÉNYPIAC GYENGÉLKEDÉSÉHEZ KÉPEST EGY BIVALYERŐS RÉSZVÉNYPIACOT LÁTUNK MÉG A MOSTANI KORREKCIÓ VAGY KORREKCIÓCSKA ELLENÉRE IS.

Legalábbis a mostanáig lezajlott mozgások alapján. De mi jön vajon ezután? Nagyjából ennyi lesz a korrekció, mint amit most látunk vagy valami komolyabb és átfogóbb esés kezdetét láttuk még csak?

Erre a kérdésre a választ nyilván lehetetlen most megadni, különös tekintettel arra, hogy a következő héten jön a gyorsjelentési nagyhét az Egyesült Államokban, amikor futószalagon érkeznek majd a fontosabbnál fontosabb vállalati riportok (például Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta Platforms és Tesla). A múltbeli analógiák azonban most is adnak némi fogódzót arra vonatkozóan, hogy az elkövetkező napok mozgásai milyen típusú részvénypiacot vetíthetnek előre a következő hónapokra.

A korrekció nagyságára, illetve a lehetséges trendfordulóra vonatkozó esélylatolgatásnál nagyon fontos jelzés a piac (esetünkben az S&P 500 részvényindex) részéről az, hogy amikor egy hosszas menetelés és sok hónapnyi „érintetlenség” után elesik az 50 napos mozgóátlag, akkor milyen következő mozgás jön innen.

picture

Egy makulátlan negyedév margójára

Az 1990 eleje óta eltelt 137 kereskedési negyedévből mindössze hetedszer fordul elő olyan helyzet, hogy az S&P 500 index egy pillanatra sem kerül egy adott negyedévben a saját 50 napos mozgóátlaga alá.

Bika esetben ilyenkor néhány nap alatt összeszedi magát a részvénypiac, az S&P 500 index pedig meg sem tudja közelíteni lefelé a 200 napos mozgóátlagát. Az elmúlt években ilyen típusú bikapiacot láthattunk Amerikában 2009-ben, 2013-ban, 2017-ben és 2021-ben. A vizuálisan legszebb példa talán a 2013-as év, amikor napi gyertyákkal 2013. január 2. és 2013. december 31. között így mutatott az S&P 500 (lila vonal az 50 napos, míg zöld vonal a 200 napos mozgóátlag):

Három piros karika jelöli azokat a helyzeteket, amikor az index alánézett az 50 napos mozgóátlagnak. Néhány nap után ilyenkor mindig elhalt az esés, és jött az újabb emelkedő hullám, a 200 napos mozgóátlagnak pedig a közelébe sem tudott esni a piac.

Medve esetben az 50 napos mozgóátlag elesése után a piac nem tud támaszra találni, és ilyenkor gyakran mágnesként húzza le a 200 napos mozgóátlag. Ilyen történt 1998-ban és 2018-ban is. Mind a két esetben idővel a 200 napos mozgóátlag is elesett, és egy nagyobb horderejű részvénypiaci összecsuklást élhettek meg a befektetők. A mostani vizuális példánk a 2018-as esztendő lesz, amelynek a napi gyertyás S&P 500 grafikonja így mutat 2017. augusztus 1. és 2018. október 31. között (lila vonal az 50 napos, míg zöld vonal a 200 napos mozgóátlag):

Itt kétszer is volt olyan helyzet, hogy egy emelkedés során még az 50 napos mozgóátlag közelébe sem nézett az index (mint tavaly november és idén március között), ám amikor elesett ez a támaszszint, akkor átjáróházzá vált az 50 napos és a 200 napos mozgóátlag közti tér (világoskék téglalapok jelöli ezeket a mozgásokat).

A múltbeli mintákkal történő összehasonlításokhoz pedig zárásként nézzük meg újra az aktuális S&P 500 index helyzetképet napi gyertyákkal 2023. szeptember 1. és 2024. április 17. között (lila vonal az 50 napos, míg zöld vonal a 200 napos mozgóátlag):

A mostani helyzetben érdemben elesett már az 50 napos mozgóátlag, de még mindig kevesebb mint 2 százalékkal van ez alatt a szint alatt az index. Ezzel szemben a 200 napos mozgóátlag még mindig relatíve messze, nagyjából 7 százalékkal az aktuális szint alatt van. Ha itt megállna a korrekció, akkor a jelenlegi szituáció még nagyon hasonlíthat a 2009-es, 2013-as, 2017-es és 2021-es komoly mértékű bika évre.

HA FOLYTATÓDIK AZ ESÉS, AKKOR VISZONT A MÚLTBELI MINTÁK ALAPJÁN TURBULENS 2024-ES NYÁRRA KÉSZÜLHETÜNK.

Nagyon fontos néhány kereskedési nap előtt áll az amerikai részvénypiac.

(Borítókép: NYSE 2024. április 5-én, forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Sorsdöntő lehet ez a jelentési szezon

Olvasási idő: 3 p
Izgalmas hetek elé nézünk, a vállalatok negyedéves számai az idei gazdasági növekedéssel és a lehetséges kamatvágással kapcsolatban is formálhatják a befektetői közösség várakozásait.
picture

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik

Olvasási idő: 4 p
Látva a grafikonokat, az arany, a nemesfém és olaj vételt, a védelmi ipari részvény felhúzását és az AI-lemaradókba és prémium fogyasztókat kiszolgáló nagy globális márkákat képviselő részvényekbe történő beleadásokat, azt mondhatjuk, hogy kicsit baljós kereskedés zajlik.
picture

Folytatódhat-e a bikapiac technológiai támogatás nélkül?

Olvasási idő: 3 p
A bikapiac folytatódásához a jelenlegi szintek mellett már a lazuló Fedre is szükség lenne. Az 1995-ös évben ezt megkapta a piac. Az idén viszont a kamatvágás körül egyre nagyobbak a kérdőjelek.