Egy makulátlan negyedév margójára

Az idei év első negyedévében az S&P 500 index emelkedésében nem volt érdemi korrekció. Az 1990 eleje óta eltelt 137 kereskedési negyedévből mindössze hetedszer fordul elő olyan helyzet, hogy az S&P 500 index egy pillanatra sem kerül egy adott negyedévben a saját 50 napos mozgóátlaga alá.

picture

A húsvéti hosszú hétvége miatt a március 28-i, csütörtöki kereskedési nap még hiányozni fog a következő grafikonról. Előlegezzük meg azt a bizalmat ennek a napnak, hogy nem fog 4 százalékot meghaladó mértékben esni az S&P 500 index. (Ha mégis így lenne, akkor az egy kiváló jövőheti blogposzt témáját fogja szolgáltatni.)

A 2024-es első negyedévben egy bizonyos aspektusból nézve az amerikai részvénypiac vezető indexét, olyan makulátlanul tiszta bikapiacot láttunk, amit az 1990 és 2023 között eltelt 34 esztendő 136 negyedévéből mindössze 6 tudott produkálni. Ennek a makulátlanságnak a vizuális ábrázolása miatt vessünk is egy pillantást rögtön az S&P 500 indexnek a napi gyertyás grafikonjára 2023. július 3. és 2024. március 27. között:

Kék téglalap jelöli az ominózus 2024-es első negyedévet. Az ábrán a zöld vonal az 50 napos mozgóátlag, aminek a közelébe sem került az index a teljes negyedév során.

EZ MINDENKÉPPEN A BIKA ELEMENTÁRIS EREJÉT MUTATJA.

Annak a manifesztációja, hogy a permanens emelkedés közben a korrekciók mértéke nagyon kicsi tudott csak lenni.

Az 1990 eleje óta eltelt 34 évet és egy negyedévet vizsgálva olyan helyzet, hogy az S&P 500 index egyetlen kereskedési másodpercre sem járt a saját 50 napos mozgóátlaga alatt egy adott negyedévben, mindössze hetedszer fordul most elő. Tehát az ilyen típusú, kvázi érdemi korrekció nélküli emelkedés nagyon ritka. Két extra adalék még komolyabbá teszi az idei első negyedéves teljesítményt. Az egyik az a tény, hogy mindezt szinte teljes egészében az élete új csúcsán produkálta az index, a másik pedig az, hogy a korrekció nélküli emelkedés már 2023 novemberében és decemberében is tartott.

A következő ábrán is az S&P 500 index látható, csak most logaritmusos skálázású negyedéves gyertyákkal 1990. január 2. és 2024. március 27. között:

Zöld téglalapok jelölik azokat a makulátlan negyedéveket, amikor az 50 napos mozgóátlag semmilyen szintű tesztelésre sem került lefelé egy bikafutás során.

Az eddigi hat ilyen eset során egymástól nagyon különböző helyzetekben volt az S&P 500 index. Az 1995-ös bikafutás szerintem önmagában is egy külön kategória a tőzsdetörténelemben. Ekkoriban 14 (!) egymást követő negyedéven át tartott az emelkedés az index élete csúcsán, talán minden idők legkomolyabb bikapiacát produkálva.

A 2003-as, a 2012-es és a 2023-as helyzet annyiban hasonlít egymásra, hogy mindhárom esetben egy megelőző időszak medvepiacából történő felállást láttunk valamilyen komolyabb pozitív fundamentum változással, mint felhajtóerővel kombinálva.

A 2006-os, és kifejezetten a 2017-es makulátlan negyedév viszont alapvetően már kifulladás előtti utolsó erő volt az árfolyamgrafikonon.

Az érdemi korrekció nélküli egész negyedéven át tartó emelkedés nem más, mint a bikafutásról lemaradó befektetők fájdalmának a lenyomata az árfolyamgrafikonokon. Nagyon sokszor a lassabb emelkedő trendekben az 50 napos és a 200 napos mozgóátlag szolgál támaszként. Amikor még a közelébe sem tud esni az 50 napos mozgóátlagnak hónapokon át az index azt jelenti, hogy a vevők a korábbi csúcsokhoz képest bekövetkező legkisebb eséseket is türelmetlenül megveszik.

Az elmúlt 34 évben az ilyen helyzetek vagy egy új sokéves bikapiac születésénél vagy pedig egy sokéves bikapiac kifulladásánál következtek be. A mostani helyzet nehézsége az, hogy jelenleg mind a kettő szcenárió belemagyarázható. Ráadásul a 2023-as második és a 2024-es első negyedévben „ikreket” látunk, amikor egy (nem naptári) éven belül kétszer fordul elő makulátlan negyedév.

Amire nagyon kell figyelnünk az elkövetkező hetekben az nem más, mint az S&P 500 index 50 napos mozgóátlaga. Ennek a letesztelésére hamarosan sor fog kerülni és az ott mutatott viselkedés jó eséllyel egy komoly jelzést adhat arra a kérdésre, hogy a mostani makulátlan negyedév bikaszületési vagy kifulladási jelleggel bír-e.

Ha az 1995-ös helyzethez hasonló módon a korrekciónélküliség után a közepes korrekciók támasza lesz az 50 napos mozgóátlag, akkor az a bikák számára jó hír. Ha viszont a 2018 elejihez hasonló módon ellenállás nélkül esik el egy korrekció nélküli időszak után, akkor az lehet egy erős kifulladási jelzés.

(Borítókép forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.