Folytatódhat-e a bikapiac technológiai támogatás nélkül?

A részvénypiacok mozgása, illetve a technológiai szektor felül- vagy alulteljesítése kéz a kézben járt az elmúlt 35 évben. Az elmúlt egy hónap érdemi Nasdaq-100 relatív gyengeséget hozott magával. Éppen ezért fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy folytatódhat-e a bikapiac technológiai támogatás nélkül?

picture

Két héttel ezelőtti írásomban a 2008-2009-es válság óta tartó három részvénypiaci megatrenddel (bikapiac, technológiai felülteljesítés és amerikai felülteljesítés) foglalkoztam.

picture

Az USA-fölény és a technológiai vezetés kérdése 2024-ben

Könnyen lehet, hogy az előttünk álló hónapokban nemcsak arra kaphatunk választ, hogy véget ér-e a 15 éve kikezdhetetlen bikapiac, hanem más megatrendekben is forduló jöhet.

Már ebben is bemutattam azt, hogy a technológiai szektor relatív ereje teljesen elfogyóban van. Az írás óta eltelt két hétben ez a jelenség tovább fokozódott. A következő ábrán kilenc amerikai részvényindex teljesítménye látható az elmúlt egy hónapban:

Természetesen messzemenő következtetéseket nem szabad levonnunk egy hónap mozgásaiból, ám azt mindenképpen meg kell állapítanunk, hogy nem ehhez a struktúrához lettek a befektetők hozzászoktatva az elmúlt negyedévekben. Egy plusz nullás S&P500 index mellett a Nasdaq-100 az amerikai részvénypiac lehúzó ereje, 3 százalékpontnál is nagyobb alulteljesítéssel a széles hagyományos részvényindex NYSE Composite-hoz képest.

Érdemes ezután egyedi részvényszinten is egy pillantást vetni arra, hogy mely papírok húzták felfelé és melyek lefelé a legnagyobb amerikai részvényeket tömörítő S&P 100 indexet az elmúlt egy hónapban:

Az ismertebb technológiai nevek immár a gyengék között vannak, az erősek szinte kivétel nélkül hagyományos részvények.

Az írás elején már említett három megatrend és piacbefolyásoló erő kéz a kézben járt együtt 1990 és 2023 között. Vagyis ha (relatív) erős volt a technológia, akkor az ezen cégek között meglévő döbbenetes amerikai dominancia miatt az amerikai részvénypiac is szignifikánsan felülteljesítette a világ többi részét. Kvázi fel is lehetett írni egy olyan egyenletet az elmúlt 35 évben, hogy:

TECHNOLÓGIAI FELÜLTELJESÍTÉS = BIKAPIAC.

Nagyon ritkák voltak a kivételek, éppen ezért egyfajta hüvelykujjszabály is volt a piacon az, hogy amennyiben a technológiai részvények elgyengültek, akkor az egész piac is elgyengült utánuk.

A jelenlegi piaci akcióban minden nappal egyre nagyobb valószínűséggel benne van az, hogy a Nasdaq-100 index idén márciusban elért egy érdemi tetőt a 18 000 és 18 500 pont közötti értékeivel. Óriási volt a hegymenet 2023 elejéhez képest, alapvetően teljesen természetes dolog lenne ebben a szektorban egy sokhónapos korrekciós folyamat.

A nagy kérdés már csak az, hogy egy ilyen esetleges Nasdaq-100 korrekciót megúszhat-e esés nélkül az amerikai piac és a világ többi része?

A múltbeli minták alapján erre kicsi az esély, ám az elmúlt 35 évben volt egy olyan eset, amikor az történt, hogy egy sokhónapos technológiai „mocsár” egyáltalán nem járt együtt a széles amerikai piac és a világ többi részének az esésével. Ez pedig 1995 második felében és 1996 elején történt. Lássuk is egymás alatt először a Nasdaq-100, majd az S&P 500 indexeket napi gyertyákkal 1994. december 1. és 1996. február 29. között, zöld vonallal jelölve az 50 napos mozgóátlagot. Először akkor jöjjön a Nasdaq-100 index grafikonja:

Majd az S&P 500 indexé:

A kék téglalappal jelölt 1995 júliusa és 1996 januárja közötti hét hónapban a Nasdaq-100 indexnek a legnagyobb korrekciója egy 15,5 százalékos esés volt, miközben az S&P 500 index mindössze maximum 4,4 százaléknyi korrigálásra volt képes. És az 50 napos mozgóátlaga valami hihetetlen támaszként terelte fölfelé.

Ez az 1995-ös második félévi helyzet volt az a ritka kivétel, amikor a szárnyaló piacok minimális visszaesések és folyamatos új indexcsúcsok mellett éltek át egy érdemi Nasdaq-100 korrekciós folyamatot. Ez most is egy lehetséges szcenárió, ami nagyon sok részvénypiaci bika számára szerethető lenne.

Sok tekintetben hasonló ugyanis a 2024 eleji és 1995-ös helyzet. Az egyik ilyen kiemelendő analógia a Fed kamatpolitikája. Az 1994-es évben 300 bázispontnyi kamatemelés következett be, amit kiváló erőben élt túl a gazdaság.

Utána jöhetett 1995-ben három darab 25 bázispontos vágás, amit imádott a részvénypiac. Véleményem szerint az idei teljesítményben is döntő faktor lesz a Fed magatartása. A bikapiac folytatódásához (akár technológiai hátszél nélkül is) a jelenlegi szintek mellett már lazuló Fedre is szükség lenne. Az 1995-ös évben ezt megkapta a piac. Az idén viszont a három 25 bázispontos vágás lehetősége mögött egyre nagyobbak a kérdőjelek.

picture

Klasszis 2024 – Támogassa az Accorde Alapkezelőt!

A Privátbankár.hu Klasszis díjátadón idén tizenegyedik alkalommal díjazzák a hazai befektetési alap piacon szereplő alapkezelő cégek és szakemberek teljesítményét. Támogassa szavazatával az Accorde Alapkezelőt és munkatársait, Gyurcsik Attilát és Tunkli Dánielt!

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2024. április 6-án. Borítókép: folytatódhat-e a bikapiac, forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.