Orcel az UniCredit mágusa!

picture

Ha az lenne a kérdés, hogy az elmúlt három évben az alábbi eszközök közül melyiken lehetett a legtöbb pénzt keresni, ki mire fogadna?

  • Apple
  • Bitcoin
  • Tesla
  • Meta (Facebook)
  • AMD
  • UniCredit

Nos, a címből nem nagy titok kideríteni a választ. Igen, az UniCredit-részvény az, ami három évvel ezelőtt valamivel 8 euró felett kereskedett.

A napokban a részvény árfolyama meghaladta a 29 eurót, és mivel jelen árfolyamok mellett is 17 százalék hozamot ígér osztalék és részvény-visszavásárlások formájában a vállalat, így a rally vélhetően még nem ért véget.

A KÖZEL NÉGYSZEREZŐ RÉSZVÉNYÁRFOLYAMOT NEM VISELTE MEG SEM AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ, SEM AZ ECB OSZTALÉKFIZETÉSSEL KAPCSOLATOS SZIGORA.

A teljesítmény impresszív, mondanom sem kell, hogy se a bitcoint se az amerikai sztárpapírok fasorban sincsenek az UniCredit teljesítményéhez képest.

A döbbenetes az UniCredit sztorijában, hogy lényegében a szemünk előtt lejátszódó folyamatból, értelmes számolni képes befektetők egyértelműen profitálni tudtak. A társaság élére 2021-ben kinevezett vezérigazgató Andrea Orcel mára egyértelműen a befektetők kedvence, és nem véletlen az. A vezérigazgató 2022 végén jelentette be, hogy az azt követő három évben 16 milliárd eurót visszajuttat a részvényeseknek osztalék és részvényvisszavásárlás formájában. Akkoriban a bank teljes piaci értéke alig érte el a 24 milliárd eurót. Azt mondtam a kollégáknak, hogy ha megkapjuk három év alatt a 16 milliárd eurót, és a céget továbbra is 24 milliárdra tartja a piac, akkor 8 milliárdért lesz három év múlva egy bankunk, ami csinál évi 4 milliárd profitot. Ez óriás vétel.

Időközben kiderült, hogy a bank eredménytermelő képessége nem 4 hanem inkább 8-9 milliárd euró, és az Orcel vezette menedzsment továbbra is a részvényesi juttatásokat helyezi előtérbe. Így 2024-ben kifizetnek 8,6 milliárd eurót – lényegében a teljes profitot – a részvényeseknek, miközben a cég még mindig „csak” 50 milliárd eurót ér. Az barátok közt is több mint 17 százalék hozam euróban.

Amit az UniCredit vezér csinál, az az, amit a befektetők várnak/várnának nagyjából az összes európai banktól:

tegyenek minél többet a rendkívül nyomott részvényárfolyamok és árazások eltűnéséért.

Az UniCredithez hasonló sztorik bármikor szembe jöhetnek mostantól akár a régiónkban is. A banki eredményességek látványosan javultak, miközben a tőkemegfeleléssel kapcsolatos minden előírás megvalósult.

A régióban számos bank kerül olyan helyzetbe, mint amilyenbe az UniCredit volt két évvel ezelőtt. A kérdés, hogy ezek a bankvezetők is az Orceli utat választva jelentős osztalékkal és részvény-visszavásárlással örvendeztetik meg a befektetőket, vagy visszatartják az eredmények visszaosztását, akár valamilyen jövőbeli felvásárlási cél vagy egyéb kockázatkezelési megfontolások miatt. Meglátásom szerint ilyen dilemma előtt áll a régiónkban számos bank, például az Erste. Néhány éven belül az OTP vagy a Raiffeisen is hasonló dilemma elé kerül. Ha tippelnem kéné, azt mondanám, hogy azok a társaságok részvényei fognak a legjobban teljesíteni, amelyek az Orceli utat választják.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2024. febuár 13-án. Borítókép: Andrea Orcel, forrás: Wikipedia)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Szia uram! Orosz pénz érdekel?

Olvasási idő: 2 p
Csavaros manőverrel vonhat ki pénzt - részvények formájában - a Raiffeisen bankcsoport Oroszországból. Az orosz leánybank 28 százalékos részesedést vesz a Strabagban, ezt pedig áttranszferálná az anyabankba.
picture

Jó jelentés ellenére stagnál az OTP

Olvasási idő: < 1 p
Az OTP év eleje óta euróban mérve több mint 40 százalékot ment, ezzel felülteljesítette az európai bankszektort, ám szorzószámok alapján és fundamentálisan is az egyik legolcsóbb bankpapír a régióban.
picture

Továbbra sem látszik a gazdasági gyengeség a bankoknál

Olvasási idő: 2 p
Mindenki lassulásról, recesszióról beszél, de egyelőre nem nagyon látszik ennek jele a banki eredményeken. Bár valóban vannak kockázatok, a mostani árazás még ezek fényében is magas felértékelődési potenciált rejt magában.