Szia uram! Orosz pénz érdekel?

A Raiffeisen bejelentette, hogy a Strabagban közel 28 százalékos részesedést vesz. Az ördög a részletekben rejlik, ugyanis a tranzakcióval a Raiffeisen bankcsoport praktikusan az orosz leánybankból pénzt tud kivonni – részvények formájában.

picture

A Strabag építőipari cégben 2007 óta tulajdonos az orosz oligarcha Gyeripaszka, aki 2018 óta szankció alatt van. Ezt a részesedést szeretné megvenni a Raiffeisen Bank orosz leányvállalata 1,5 milliárd euróért. A Strabag is tőzsdén kereskedett papír. Ez alapján a részesedés 1,1 milliárd eurót ér, és a Raiffeisen közel 40 százalék prémiumot fizet.

Miért jó ez mégis a Raiffeisennek?

Bár elsőre úgy tűnik, hogy magas árat fizet a bank majd ezért a részvénypakettért, de ha közelebbről megnézzük, ez egy óriási pozitív lépés a Raiffeisen életében. A Strabag részvényeket ugyan az orosz leánybank veszi meg, de ezt át fogja transzferálni az anyavállalatba. Ezzel praktikusan 1,1 milliárd euró érték kerül át az orosz leánybankból az anyabankba.

Ha ezt lefordítjuk, a Raiffeisen praktikusan kb. 25 százalékos diszkonttal hoz ki pénzt – még ha részvények formájában is – Oroszországból.

Ennek azért is van jelentősége, mert Oroszországban az elmúlt években közel 4 milliárd eurót halmozott fel az osztrák bankcsoport. Ehhez viszont a háborús szankciók miatt nem tudtak/tudnak hozzáférni.

Osztalékot csak hatósági engedéllyel lehet kihozni. Miközben nem baráti országok leányvállalatainak eladása csak jelentős diszkont és adófizetés mellett valósulhat meg. A Raiffeisen orosz leányvállalatánál mindkét tranzakció nehézkes a méretéből adódóan. Az OTP pl. hazahozhatta a profitjának egy részét, de a kinti bankpiacon kisebb is a részesedése. Ha így nézzük, a 1,5 milliárdos ár kifejezetten előnyös, miután a tranzakció nélkül a bank sokkal kisebb összeghez fért volna hozzá, ha egyáltalán engedték volna.

A tranzakciónak még át kell menni az engedélyeztetési folyamatokon. De ha megvalósul, az egy óriási előrelépés az orosz kitettség csökkentésében – amire a bank lassan egy éve törekszik. A tranzakcióval közel 40 százalékkal csökken az orosz leányvállalat felé a kitettség. Mindez úgy, hogy a tőkemegfelelés változatlanul magas szinten marad. Persze vannak a tranzakciónak kockázatai, valamint mostantól a Strabag részvényárfolyam is fontos lesz a Raiffeisen életében, viszont ahhoz nem fér kétség, hogy eggyel közelebb került a Raiffeisenhez az orosz operációban megtermelődött pénz. Ez már csak azért is fontos, mert a befektetők nagy része eddig nullára értékelte az orosz eredményt a kihozatali problémák miatt.

Most azonban ennek egy része materializálódott, ami a bank értékeltségében jelentős nagyságot képvisel. Nem véletlen, hogy az árfolyam a cikk írásakor 8 százalékos emelkedésen van túl – ám ne felejtsük el, hogy maradt még 2,5 milliárd euró az orosz leánybankban. Ha abból további összegeket lehet elmozdítani, az további részvényárfolyam emelkedést is hozhat magával.

(Borítókép:  Raiffeisen Bank, forrás: REUTERS)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Továbbra sem látszik a gazdasági gyengeség a bankoknál

Olvasási idő: 2 p
Mindenki lassulásról, recesszióról beszél, de egyelőre nem nagyon látszik ennek jele a banki eredményeken. Bár valóban vannak kockázatok, a mostani árazás még ezek fényében is magas felértékelődési potenciált rejt magában.
picture

Goodwill hunting – ahogy azt a bankpiacon csinálják

Olvasási idő: 2 p
Hogy tudott az UBS néhány hónap alatt 28,9 milliárd dollárnyi, azaz több, mint 10 ezer milliárd forintnyi profitot összehozni? Ne keressen senki „chart crime-ot” a grafikonon, nem a tengelyekben rejlik a válasz, hanem a számviteli szabályokban.
picture

Meddig tart még az orosz rulett?

Olvasási idő: 3 p
A nemzetközi bankok jellemzően nem vonultak ki Oroszországból a háború kitörése után, és eddig egész sikeresen el is működtek, de több okból is igyekeznek leépíteni az orosz kitettséget.