Továbbra sem látszik a gazdasági gyengeség a bankoknál

picture

Miközben mindenki lassulásról, recesszióról beszél, egyelőre nem nagyon látszik ennek jele a banki eredményeken. A mostani gazdasági bizonytalanságok, infláció és lassulás miatt sokszor kerülnek előtérbe a bankok, ami nem meglepő, az egy évtizeddel ezelőtti válságot jó sokáig kellett a bankoknak emésztenie. Azóta sem volt egyszerű a piaci környezet, 2020-21-ben a Covid, 22-ben a háború és 2023-ban pedig a szigorúbb monetáris politika okozta gazdasági lassulás okoz fejfájást. Legalábbis ezt hinnénk, de egyelőre az év első kilenc hónapjában nem látszik komoly gond.

A héten az Erste nyitotta a sort a régiós banki jelentésekkel, amit majd az osztrák Raiffeisen és az OTP bankcsoport követ. Bár a márciusi amerikai bankpánikot ezek a bankok is megszenvedték árfolyamban, az eredmények rácáfoltak az aggodalomra, az OTP-nél, Ersténél még rekordok is dőlhetnek az év végéig. A harmadik negyedévben várhatóan továbbra is magas eredményességgel lehet számolni, a kamatbevételek ugyanis csoportszinten mindenkinél nőni fognak csakúgy, mint a díjbevétel, ami szintén erős lesz a régiós bankoknál. A magasabb kamatkörnyezet – különösen az eurós országokban sokat segítenek a kamatbevételen. Természetesen az infláció sújtja a banki költségsorokat, de ezek növekedési üteme lassul és nem éri el a bevételek növekedési ütemét.

Amikor gazdasági lassulásról, recesszióról van szó, a bankoknál ez leginkább a hitelnövekedésen és a hitelezési veszteségen látszik meg. Egyrészt a magasabb kamatok mellett nem sokan hajlandóak hitelt felvenni, miközben a bankok hitelezési hajlandósága is csökken a borúsabb gazdasági kilátások miatt. Ez valóban látszik a banki mérlegdinamikákon, nem sokat növekedett a hitelállomány év eleje óta. A hitelezési veszteség azonban egyáltalán nem emelkedett meg, sőt az év elejéhez képest úgy tűnik, sokkal jobban fog alakulni, a cégek és a háztartások továbbra is fizetik az adósságaikat.

A harmadik negyedévben ugyan az Erste megnövelte ezen a soron a költségeit, ez azonban nem tényleges hitelbedőlésekhez kapcsolódik, hanem a szabályozás alapján most már akkor is meg kell növelni a hitelveszteséget, ha esetlegesen romlanak a makrogazdasági kilátások – ezzel simítják is az eredményt, mert ha a jövőben hirtelen romlana a cégek, háztartások fizetési képessége, akkor nem egyszerre kell nagyobb összeget félretenni, hanem ezt a felhalmozott tartalékot felhasználhatják a bankok. Az azonban látszik, hogy még így is nagyon alacsony a veszteség ezen a soron, és várhatóan ez a Raiffeisen és az OTP esetében is így lesz.

A harmadik negyedévben emiatt mind a három bank esetében erős számokat várunk. A legnagyobb növekményt várhatóan a Raiffeisen osztrák bankcsoportnál fogjuk látni, ugyanis az előző negyedévben egy nagyobb lengyelországi svájci frank leírással kellett szembenézniük. Ez a harmadik negyedévben már sokkal kisebb tétel lesz, illetve várhatóan a költségek és a bevételek is nagyon kedvezően alakulhattak a harmadik negyedévben. Ehhez képest mind a három bank esetén az értékeltségi mutatók alacsonyak, tehát a befektetők jóval sötétebb jövőt jósolnak a jelenlegi részvényárfolyamon. Bár valóban vannak kockázatok, ami a növekedést illeti, vagy akár a szabályozói fenyegetések (ld. bankadó), a mostani árazás még ezek fényében is magas felértékelődési potenciált rejt magában ezeknél a bankoknál.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.