Az Nvidia kitörés jelentősége

Az idei év eddigi legkellemesebb meglepetése az amerikai részvénypiaci bikák számára az, hogy a tavalyi második félév természetes pihenője után újra szárnyalnak az Nvidia részvényei. Az elsőszámú vezető részvény megint úgy viselkedik, ahogyan az elsőszámú vezető részvények a korrekciókban, illetve azt követően viselkedni szoktak.

picture

Számomra az amerikai részvénypiacon az idei évből eltelt nyolc kereskedési nap toronymagasan legfontosabb eseménye az volt, hogy masszív új csúcsra törtek az Nvidia részvényei. Vessünk is rögtön egy pillantást a napi gyertyás grafikonra 2023. május 1. és 2024. január 11. közötti időhorizonton:

Zöld téglalap jelöli a szinte pontosan a 400 és 500 dollár közötti árszinten húzódó gigantikus bázist, amelyben az árfolyam a 2023-as második félévben tartózkodott. Ebben az időszakban nem is volt igazán a piac vezető ereje a világ legértékesebb félvezetőgyártója, sőt még némi relatív gyengeséget is mutatott. Ami viszont egyáltalán nem csoda a 2023-as első féléves teljesítmény után, amikor 190 százalékos emelkedést mutatott be a papír. Ekkora szárnyalás után teljesen normális (sőt valahol komoly erőt mutató) dolog egy félévnyi, az addigi (százalékos) mozgásterjedelemhez képest nagyon szűk sávban történő oldalazás.

A TAVALYI ÉVET KILENC EMELKEDŐ HÉTTEL ZÁRÓ AMERIKAI RÉSZVÉNYINDEXEK AZ IDEI ÉVET RÖGTÖN EGY ILYEN HELYZETBEN TELJESEN TERMÉSZETES KORREKCIÓVAL KEZDTÉK MEG,

ami négy napnyi lemorzsolódást hozott magával január 2. és 5. között. Ami érdekes volt a múlt héten az Nvidiával kapcsolatban, az az általa mutatott rezisztencia a piaci gyengeséggel szemben már a múlt csütörtöki és pénteki kereskedési napon. A technológiai szektor 3-5 százalékos mínuszaival szemben az Nvidia már 1 százaléknál kisebb csökkenéssel zárta így a múlt hetet.

Ez a hét pedig elhozta magával a sávból való kitörést már rögtön a hétfői nyitásban (mesterséges intelligencia chipekkel kapcsolatos hírek által is katalizálva) és az azóta eltelt négy nap hibátlan árfolyammozgást hozott eddig a bikák számára. A heti emelkedés eddig 11,7 százalék, amivel year-to-date 10,7 százalékos pluszban van a részvény. Ez a negyedik legjobb teljesítmény az S&P 500 indexben 2024 januárjában. Ami a tavalyi 239 százalékos szárnyalást hozó esztendő – amikor toronymagasan a legjobban teljesítő papír volt az Nvidia az S&P 500 részvények között – után mindenképpen megsüvegelendő akció.

Számomra azért van kiemelkedő jelentősége az Nvidia kitörésnek, mert a tavalyi mesterséges intelligencia sztori által uralt piaci narratívában megkérdőjelezhetetlen módon az Nvidia volt az elsőszámú vezető papír, ami bizonyos esetekben az egész piacot is mozgatni tudta:

picture

Minden idők egyik legkiválóbb gyorsjelentése

Brutálisat ugrott az Nvidia árbevétele, ami arra utal, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése minden bizonnyal gyorsabban fog lezajlani, mint azt sokan jelenleg gondolják. A legjobb megoldást az új MI-rendszerek építéséhez az Nvidia kínálja.

Az Nvidia pedig az első hét piaci korrekciója után újra vezet, és a vezető részvényekre jellemző magatartást tanúsít. Azaz hamarabb megy új csúcsra, mint a részvényindexek és összehasonlíthatatlanul többet emelkedik. Illetve ellenállást mutat az esési kísérletekkel szemben, ahogyan azt például a tegnapi kereskedési napon is láthattuk.

Az Nvidia mostani emelkedésével kapcsolatban van egy jó hír és egy rossz

A jó hír az, hogy a piaci akció jelenleg egészségesnek tűnik. A tegnapi kereskedési napon már hónapok után először újra a piac előtt mozogva új 52 hetes csúcsára emelkedett a Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta Platforms kvartett is. Könnyen jöhet egy újabb (technológiai) emelkedő hullám, ahol viszont pillanatnyilag az Apple és a Tesla „büntetőpadon” ül.

A rossz hír pedig az, hogy ez a sokadik emelkedő hullám könnyen lehet az utolsó is egyben mind az Nvidia, mind pedig az egész amerikai részvénypiac számára. Egy hosszabb rally (akár 2009 elejétől, akár pedig 2023 januárjától nézzük) végső szakasza. Van erre egy kiváló analógia az egészen közeli múltból. A 2020-as évnek úgy voltak a Tesla részvényei az elsőszámú szupersztárjai, ahogyan a 2023-as esztendőnek az Nvidia.

A következő ábrán a Tesla papírjai láthatóak napi gyertyákkal 2020. november 2. és 2022. január 14. között:

Zöld téglalap jelöli itt a 2021 februárja és októbere közötti konszolidációt, ami – hasonlóan a fentebb bemutatott Nvidia oldalazáshoz – teljesen természetes piaci mozgás volt a 2020-as 743 (!) százalékos emelkedés után.

Innen jött az újabb kitörés 2021 októberében, ami nagyon heves mozgással újabb 50 százalék körüli emelkedést hozott magával a vezető elektromosautógyártó papírjaiban. Az árfolyamrobbanás három-négy hét után véget ért, és kialakult a Tesla azóta is érvényes élete csúcsa. A széles piac még 6-8 hétig emelkedett ezután, majd jött a cudar 2022-es „évjárat” a részvénypiacokon.

Nem ördögtől való gondolat most is valami hasonló lefutásban gondolkozni. Egy szó, mint száz, ellenkező irányú gamechanger esemény híján a következő hetekben jó hangulatot hozhat a piacra az Nvidia kitörése.

(Borítókép: Nvidia kitörés, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Concorde Podcast+: Jó előjel az Nvidia kitörése

Olvasási idő: < 1 p
Csak mikroszkóppal látható gyengülés a forintban, a rövid merülés után visszaemelkedő amerikai piac az inflációs adat és a tajvani választások előtt. Sok analógia is a jó irányba mutat, ugyanakkor az emelkedés ismét a papírok viszonylag szűk körére korlátozódik.
picture

Az Nvidia, a Meta Platforms és a három ugrás

Olvasási idő: 4 p
A részvénypiacon rengeteget számít a befektetői pozicionáltság. Ez még a legdöbbenetesebb jó hírek áramlása mellett is el tudja hozni a kifulladási gap-upot.
picture

Egyszer fenn, egyszer lenn, de hosszútávon mindig fenn

Olvasási idő: < 1 p
Az idei évben eddig látott amerikai részvénypiaci szárnyalást az emelkedéshez képest a papíroknak meglehetősen szűk köre viszi a hátán. Mennyire kétarcú a 2023-as emelkedése az amerikai részvénypiacoknak?