Egyszer fenn, egyszer lenn, de hosszútávon mindig fenn

Az idei évben eddig látott amerikai részvénypiaci szárnyalást az emelkedéshez képest a papíroknak meglehetősen szűk köre viszi a hátán. Ez azt is jelenti egyben, hogy elég széleskörű az indexemelkedésről nemhogy lemaradó, hanem egyenesen mínuszos részvények köre.

picture

Nemrég érdekes grafikon jelent meg a Slickcharts oldalán arról, hogy mennyire kétarcú is a 2023-as emelkedése az amerikai részvénypiacoknak. A következő ábra tanúbizonysága szerint az idei évben az augusztus 18-i opciós kifutási napig az 504 indexkomponens részvénynek csak nagyjából az 56 százaléka (279 papír) volt képes emelkedésre, míg valamivel több mint 44 százalék (225 részvény) hozama mínuszos az eddig az évből eltelt  hét és fél hónapban:

Ez azért nagyon érdekes, mert az idén a vizsgált időpontig 13,8 százalékos S&P 500 indexemelkedés következett be. Az ilyen 10 százalékot meghaladó indexemelkedés mellet pedig általában már a papíroknak legalább a 70-75 százaléka pluszos tud lenni.

Még erősebben igaz a kevés, de nagysúlyú papír emeli fel a vezető amerikai indexeket (S&P 500, Nasdaq-100) narratíva akkor, ha azt nézzük, hogy az S&P 500 index tagjai közül mindössze 146 (29 százalék) volt képes a 2023-as év első hét és fél hónapjában felülteljesíteni az indexet.  A többi 358 papír (71 százalék) kisebb hozamot biztosított, mint az S&P 500 eddigi 13,8 százalékos emelkedése.

(Borítókép forrás: REUTERS)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.