A híres-hírhedt októberek tanításai 2023-ban – a 200 napos, 200 hetes átjáróház

A híres-hírhedt októberi tőzsdekrachok és részvénypiaci száguldások egyes aspektusai potenciális analógiákat kínálnak a jelenlegi 2023-as októberi helyzetképre. Az egyik ilyen múltbéli minta ismétlődési lehetőség a 200 napos és a 200 hetes mozgóátlag közötti átjáróház, amikor semmilyen közbeeső támasz nincs a piacon a két kiemelt technikai szint között.

picture

Az októberi hónapnak legendás híre van a tőzsdék világában. Ezért a híres és egyben hírhedt megítélésért rengeteget tett az amerikai tőkepiac elmúlt száz évének három legdurvább kihatású tőzsdekrachja, az 1929-es, az 1987-es és a 2008-as, ahol a drámai események mindhárom esetben a negyedik negyedév első hónapjában következtek be.

Az általános részvénypiaci megítélése azonban ennek a hónapnak meglehetősen igazságtalan abban a tekintetben, hogy nemcsak a legsúlyosabb összeomlások történtek meg ekkor, hanem több esetben volt olyan, hogy egy adott év októberi szárnyalása valamilyen elementáris erejű bikapiac megszületésében, vagy extrémmé válásában töltött be fontos szerepet. Ha ki kellene emelnem az ilyen évekből is hármat, akkor az 1982-es, az 1998-as és a 2011-es esztendők lennének a jó példák a bika októberekre.

Így nem kell csodálkozni azon, hogy amikor eljön a szeptember vége, illetve az október eleje, akkor a tőkepiacokon már évtizedek óta tevékenykedő szereplők minimum sóhajtanak egy nagyot, és kíváncsian várják, hogy vajon mivel rukkol elő a tőzsdék világa. Az október ugyanis a múltbeli minták alapján nemcsak a nagy tőzsdekrachok szezonális előfordulási helye, hanem egy klasszikus büntetőhónap, amikor a rossz irányban álló befektetőknek extrém tőkepiaci fájdalmakat kell átélniük. És ez a fájdalom nem kevésszer volt az alulsúlyban lévő, lemaradó, esetleg shortban lévő befektetők osztályrésze.

AZ IDEI ÉVBEN OKTÓBER ELSŐ NAPJAIBAN EGYÉRTELMŰEN A KÖTVÉNYPIAC VISZI A SHOWT,

a tízéves amerikai államkötvény főszereplésével, ha lehet így fogalmazni. És ennek köszönhetően klasszikus október eleji hangulatban vannak a világ tőkepiacai, ami miatt érdemes megvizsgálnunk, hogy léteznek-e olyan minták az amerikai tőzsdetörténelem elmúlt 100 évéből, amelyek tanulságként szolgálhatnak napjaink kereskedői számára.

Átnézve az amerikai részvénypiaci (és kötvénypiaci) októberek történelmének elmúlt 50-100 évét én két, többször ismétlődő mintára lettem figyelmes a „legendás évjáratok” kapcsán:

  • Egyrészt a vezető tőzsdeindexnél a 200 napos mozgóátlag elesését követően átjáróházzá válhat a 200 napos mozgóátlag és a 200 hetes mozgóátlag közötti tartomány.
  • Másrészt a kötvénypiaci hozammozgást sokszor több hónapos késéssel, de akkor egy nagy mozgással reagálta le a részvénypiac.

A 2023-as évben azért érdemes mindkét múltbeli mintázatot megvizsgálnunk, mert idén érdekes helyen van az S&P 500 indexben a 200 napos és a 200 hetes mozgóátlag, illetve a kötvénypiaci mozgás is sokkolóan hat a befektetői társadalom számára.

Az írás mai első részében a mozgóátlagokat, a második részében pedig a kötvény- és részvénypiac fáziskéséses mozgásait vizsgáljuk meg.

Kezdésnek menjünk is vissza az amerikai részvénypiaci összeomlások ősanyjához, az 1929-es őszhöz. A következő ábrán a Dow Jones Industrial Average heti gyertyás grafikonja látható 1926. január 1. és 1929. december 31. között:

Lila vonal mutatja a 200 napos mozgóátlagot, ami 329 pontnál húzódott 1929. október 21-én hétfőn, amikor ez a támaszként 1926 és 1929 korábbi részében többször is működő szint elesett. Ekkor 216 ponton állt a 200 hetes mozgóátlag, ami 34 százalékkal volt a 200 napos alatt. A két szint közötti szignifikáns különbség az előző három év exponenciálisan begyorsuló emelkedésének volt köszönhető.

Az elesést követő hat napban – ami magában foglalta a fekete csütörtök, fekete hétfő és fekete kedd kombóját – aztán már majdnem leesett az index a 200 hetesig. Utána jött egy gyors pattanás, de így is mindössze 16 kereskedési nappal a 200 napos mozgóátlag áttörése után, már az annak pontértékben a kétharmadánál lévő 200 hetes mozgóátlagon landolt a Dow Jones. Átjáróháznak bizonyult a két kritikus szint között húzódó tágas tér ebben a piaci sokkban (kék ellipszis).

(Egyébként a szép árfolyamchartok kedvelőinek ez egy kiváló grafikon, látva a 200 hetes alávágást, majd az onnan bekövetkező, az esésnek pontosan a felét ledolgozó és pontosan a 200 napos mozgóátlagig tartó felfelé korrekciót.)

Ha valaki azt gondolná, hogy az esés sebessége már ennél az 1929 őszinél nem lehetne gyorsabb, akkor érdemes vetnie egy pillantást az 1987-es október eseményeire. Az előzőhöz hasonlóan itt is a Dow Jones IA látható, ám most napi gyertyákkal 1987. május 1. és október 30. között, mert annyira gyorsan zajlott le az összecsuklás:

Lila vonal jelöli az 1987. október 15-i elesés napján 2372 pontnál húzódó 200 napos, illetve zöld vonal az ekkor 1628 pontnál, azaz 31 százalékkal lejjebb lévő 200 hetes mozgóátlagot. Amit mindössze három (!!!) kereskedési nappal később október 20-án, a 22,6 százalékos zuhanást hozó fekete hétfő másnapján tesztelt le a piac. Szemben azonban az 1929 októberi eseményekkel, amelyek egy totális világgazdasági összeomlás „kezdő képsorai” voltak, az 1987-es október „csak” egy nagyon gyors lefolyású tőzsdei baleset, vagy tökéletes vihar volt, ahonnan gyorsan megindult a helyreállás. A 200 hetes mozgóátlag 36 éve perfekt védőhálónak bizonyult.

A harmadik történelmi analógiánk több szempontból is kakukktojás. A 2011 októberi szárnyalásról van szó, amikor az október az írás elején már említett módon a medvék számára bizonyult egy nagy szenvedéssel járó büntetőhónapnak. Egy dologban viszont tökéletesen illeszkedik az előző példákhoz a 12 évvel ezelőtti éra, nevezetesen abban, hogy a 200 napos és 200 hetes mozgóátlag közötti tér itt is átjáróháznak bizonyult. Ráadásul rövid időn belül kétszer is. Lássuk is ennek a vizualizálásához a heti gyertyás grafikont 2008. július 1. és 2011. december 31. között:

Itt is lila vonal mutatja a 200 napos és zöld vonal a 200 hetes mozgóátlagot. A kék téglalap a vizsgált időszak, ami magában foglalja az augusztusi beomlást és az októberi feltámadást.

Augusztus elején itt is mindössze hat nap kellett ahhoz, hogy az S&P hitelminősítő Egyesült Államok adósságát leminősítő döntése és az európai adósságválság hatásait nyögő piac a 200 napos mozgóátlag elesése után áttörje a 200 hetes mozgóátlagot, ami 10 százalékkal volt lejjebb. Októberben pedig 16 nap kellett ahhoz, hogy a megnyugvás után az újra a 200 hetes mozgóátlaga fölé visszakerülő index 12 százalékot menetelve elérje a 200 napos mozgóátlagát. Ebben a hónapban egyébként az október 4-i mélypont és az október 27-i lokális csúcs között 20 százalékot emelkedett a vezető amerikai részvényindex.

A három múltbeli „igazság” után pedig jöjjön a ráadás, az aktuális 2023-as helyzetkép, ami a 2020. július 1. és 2023. október 4. közötti heti gyertyás grafikonon látható:

Itt is lila vonal jelöli a jelenleg 4204 ponton lévő 200 napos mozgóátlagot (az ábra 40 hetes szintje 4229 ponton van). Ez alatt 7 százalékkal, 3925 ponton áll a 200 hetes mozgóátlag.

Látva a múltbeli októbereket, és a történelmi összehasonlításban egymáshoz közel lévő jelenlegi 200 napos és 200 hetes mozgóátlagokat, véleményem szerint ébernek kell lennie a következő napokban, illetve hetekben a befektetőknek. Valamilyen rossz hír érkezése esetén ugyanis idén októberben is előállhat a 200 napos – 200 hetes átjáróház, azaz egy olyan helyzet, amelynél a két kritikus szint között semmilyen támasz sem lenne a részvénypiacon. Egy ilyen helyzetben nem kell csodálkoznunk azon, ha az S&P 500 indexben a 4200 pontos szint elesése esetén néhány nap alatt a 3900 pontos szint közelébe esne a vezető amerikai részvényindex.

Persze egy ilyen helyzethez jó eséllyel szükség lenne egy újabb kötvénypiaci sokkra, ami viszont részben már egy másik történet. Viszont a kötvénypiaci és részvénypiaci mozgások fáziskésésére is kiváló analógiákat mutatnak a kimagasló jelentőségű októberek a tőzsdetörténelemből.

Folytatása következik az írásnak ezekkel a kötvénypiac-részvénypiac analógiákkal.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2023. október 6-án. Borítókép forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A híres-hírhedt részvénypiaci október

Olvasási idő: < 1 p
Mai adásunkban Vidovszky Áron, Móró Tamással és Jónap Richárddal egy pillanatképet próbálnak meg adni 2023 októberéből arra vonatkozóan, hogy milyen lehetséges hasonlóságok és különbségek állhatnak elő az idei és a legendás októberi „évjáratok” között.
picture

Baby ezredforduló – 2. rész

Olvasási idő: 3 p
Néhány nagyvállalat szárnyaló árfolyama hajtotta fel idén az amerikai részvénypiacokat. Az elmúlt bő 50 évben két hasonló történetet láthattunk, az ijesztő csak az, hogy mindkét korábbi esetben az S&P 500 index lefeleződését elhozó medvepiac követte a szeparált részvénypiaci száguldást.
picture

Baby ezredforduló

Olvasási idő: 4 p
A piac élesen kettévált. A hagyományos részvényeknek az itt és most világában kell teljesíteniük, míg egyes papírok árfolyamát a jövőbeli vízió hajtja fel. Ez megtörtént már egyszer az ezredfordulón is, kérdés, hogy most a 2000 januári időszakban, vagy a 2000 márciusi hetekben járunk-e?