Állami Nyomda – torzított a visszaesés, de fényes a jövő

Az Állami Nyomda hétfőn este tette közzé negyedéves jelentését, ahol mind a bevételek, mind az eredmény soron jelentős visszaesést láthattunk a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. A bevételek 11,2 milliárd forintra (-4 százalék év/év) rúgtak, míg a tárgyidőszaki eredmény 471 millió forint (-56 százalék év/év) volt.

picture

Az összehasonlítást torzította, hogy a bázisidőszak alapvetően egyszeri pozitív, míg a tárgyidőszak egyszeri negatív hatásoknak volt kitéve. 2022 első negyedévében egyrészt a magyar országgyűlési választásokra gyártott szavazólapok, másrészt a koronavírus miatt elhalasztott dokumentum megújítások gyakoroltak kedvező hatást az eredményekre, ezzel szemben 2023 első negyedévére a forint erősödése miatt közel 250 millió forint veszteséget kellett elszámolni. Mindemellett a nettó profitot a forgóeszközhitelekre fizetett magas kamatfizetési ráfordítás is sújtotta az idei év első három hónapjában.  Noha a magas kamatkörnyezet rövidtávon kedvezőtlen hatással volt a profitabilitásra, a következő negyedévekben a pénzügyi eredmények soron pozitív hatásra számítunk a likvid eszközökön elért magasabb kamatbevétel és a cég rövidtávú finanszírozási igényének csökkenése miatt.

A jelentés talán legnagyobb pozitívuma az export bevételek növekedése volt, melyek a bevételek 43 százalékát tették ki. A stratégiai termékszegmensek közül egyaránt nőtt a biztonsági termékek és megoldások, a kártyagyártás és a megszemélyesítés szegmenseinek bevétele, köszönhetően az útlevél és papír alapú biztonsági dokumentum, valamint a kártyaokmányok iránt jelentkező igények erősödésének.

Mivel számos fejlesztés folyik az Állami Nyomdánál és a megrendelések állománya is magas, a következő negyedévekben jelentős javulásra számítunk. Ennek köszönhetően az idei éves 2,7 milliárd forint profit előrejelzésünkön nem változtattunk, célárunkat pedig 2 450 forinton változatlanul hagytuk. A társaság 161 forint osztalékot fog kifizetni július elején a részvényeseknek, ami 10 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A papír a kockázatmentes befektetésekkel szemben bár veszített rövidtávon vonzerejéből, ugyanakkor a jelenlegi kamatkörnyezetet nem tartjuk fenntarthatónak, ami az ÁNY árazása szempontjából nagyon kedvező fordulatot jelenthetne a jövőben. Így összességében több mint 60 százalékos felértékelődési potenciált látunk a cég részvényeiben.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Soha nem látott teher alatt, minden idők legjobb eredményét produkálta a MOL

Olvasási idő: 3 p
A környező országok extraprofitadói és a Magyarországon bevezetett üzemanyagár-sapka sem tudta meggátolni a MOL-t, hogy tavaly a fennállása során a legmagasabb adózott eredményét érje el. Többet, mint az azt megelőző évben, ami már akkor rekordnak számított – hívta fel erre a figyelmet Gaál Gellért, a Concorde energetikai elemzője.
picture

10 százalék feletti osztalékhozam az Állami Nyomdával

Olvasási idő: 2 p
A piaci környezet továbbra is kihívásokkal teli, ugyanis a recessziós félelmek, a kontrolálatlan infláció és a magas kötvényhozamok a teljes befektetői társadalmat összezavarták. A gazdasági nehézségek ellenére idénre és 2024-re is profit növekedésre számítunk, ez pedig magasabb osztalékot vetít előre.
picture

A Wizz Air jelentése nem nyűgözte le a befektetőket

Olvasási idő: 2 p
A közép-kelet-európai régióban a fogyasztók egyre inkább küzdenek az elszálló inflációval. Ez pedig megnehezíti a Wizz Airre helyzetét, hiszen legnagyobb piaca továbbra is a közép-kelet-európai térség.