10 százalék feletti osztalékhozam az Állami Nyomdával

Megerősítettük az Állami Nyomdára vonatkozó vételi ajánlásunkat, ugyanakkor a 12 havi osztalék nélküli célárunkat jelentősen, 1940 forintról 2450 forintra megemeltük, ami több mint 60 százalékos felértékelődési potenciált jelent. A célárunkban bekövetkező számottevő ugrást a korábban vártnál gyorsabb növekedés, az alacsonyabb energiaárak és a javuló marzsok magyarázzák.

picture

A piaci környezet továbbra is kihívásokkal teli, ugyanis a recessziós félelmek, a kontrolálatlan infláció és a magas kötvényhozamok a teljes befektetői társadalmat összezavarták. Erre az is rátesz egy lapáttal, hogy az orosz-ukrán háború miatt a régiós tőzsdék vesztettek vonzerejükből. A magyar részvények még régiós összehasonlítás alapján is különösen gyengén szerepelnek. A BUX indexre vonatkozó előretekintő 12 havi P/E ráta minden idők legalacsonyabb értéke közelében, mindössze 5-ös érték körül forog. Ráadásul a likviditás is alacsony a hazai parketten. Emiatt az Állami Nyomda a 10 százalék körüli osztalékhozam ellenére még kevésbé vonzó alternatíva volt, hiszen a befektetők a likvidebb eszközöket keresték eddig.

Várakozásunk szerint ezek a magas államkötvényhozamok viszont tartósan nem fognak velünk maradni. Ebből pedig az Állami Nyomda részvényesei is profitálni fognak. A gazdasági nehézségek ellenére idénre és 2024-re is profit növekedésre számítunk, ez pedig magasabb osztalékot vetít előre az idén kifizetésre kerülő 156 forintot követően. A növekedés motorja az Angolával tavaly aláírt 130 millió eurós 10 évre szóló szerződés, melynek keretében az társaság az angolai útlevélrendszer teljes kiépítésére szerződött. Ez átlagosan mintegy 5 milliárd forinttal fogja megnövelni éves szinten a bevételeket, profit tartalma pedig 10 százalék felett is alakulhat. Összességében ez 12 százalékos bevétel és 21 százalékos profitnövekedést idézhet elő 2023-ban becslésünk szerint. Ez 48,5 milliárd forint bevételt és 2,7 milliárd forint tiszta nyereséget jelentene. Jövőre ez az eredmény ráadásul tovább nőhet az önkormányzati és EU-s választásokra szállított szavazólapok miatt. Így 2024-ben ismételet ugrásra, több mint 3 milliárd forint nettó eredményre számíthatunk.

Bár megértjük, hogy a befektetők számára a magyar kötvényhozamok nagyon vonzó alternatívát nyújtanak. Hosszú távon az Állami Nyomda a jelenlegi árfolyamra vetítve tartósan 10 százalék feletti osztalékhozamot kínál előrejelzésünk szerint.

A legnagyobb kockázat az energia- és az alapanyagárak ismételt drasztikus emelkedése lehet. De a társaság nagyon kivételes pozícióban van megrendelőivel szemben, hogy ezt fokozatosan áthárítsa, ami miatt kevésbé aggódhatnak a részvényesek.

(Borítókép: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., forrás: Móricz-Sabján Simon)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.