2023 kakukktojása ez a grafikon

Van egy olyan 18 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú vállalat az Egyesült Államokban, amelynek részvényei 63 százalékkal emelkedtek eddig az idén. Ezzel a teljesítménnyel az S&P 500 index 498 tagjánál jobb 2023-as hozamot mutatnak május 11-én. Egy igazi kakukktojás grafikon következik.

picture

Vessünk egy pillantást az alábbi, egyelőre meg nem nevezett, amerikai részvény grafikonjára. Napi gyertyákkal 2022. december 1. és 2023. május 11. között:

First Citizen BancShares részvény grafikon

Az idei hozama, ahogyan azt az ábrán a zöld nyíl mutatja, 63 százalékos. A részvénytársaság nem tagja az S&P 500 indexnek, de ha az lenne, akkor ő lenne a harmadik legjobban teljesítő tag, csak az idén eddig 96 százalékkal emelkedő Meta Platforms és az Nvidia előzné meg a 2023-as hozamversenyben. A maradék 498 darab S&P 500 indexkomponensnél jobban teljesített.

Volt a részvénynek két nagy megugrása, amelyek közül a március végi 54 százalékos napi emelkedés az éves mélypont közelségéből azonnal éves csúcsra húzta. És kiválóan sikerültek az elmúlt napok is, köszönhetően a várakozásoknál jobb gyorsjelentésnek.

A vállalat piaci kapitalizációja jelen pillanatban 18 milliárd dollár. Március közepén – még a nagy ugrás előtt – a részvényeinek 1,4 százaléka volt beshortolva, ami mostanra 4,6 százalékra nőtt.

Milyen részvény ez? Valamilyen kisebb-közepesebb mesterséges intelligencia sztori? Nem, ez a papír a maga 63 százalékos idei pluszával egy olyan szektorból jön, amelynek a szektorindexe 33 százalékot zuhant eddig 2023-ban.

A fent mutatott grafikon ugyanis egy regionális banké. Méghozzá az észak-karolinai Raleigh városában székelő First Citizen BancShares nevű pénzügyi szolgáltatóé. Akinek abban – és ezt a grafikon alapján most mindenképpen elmondhatjuk – a szerencsében volt része, hogy az amerikai szövetségi betétbiztosítási rendszertől (FDIC) ő vehette meg a két hónappal ezelőtti halálspirál után a Silicon Valley Bank eszközeit.

Mentőosztagnak lenni eddig nem bizonyult rossz üzletnek.

(Borítkép: S&P 500 index 498 tagjánál jobb részvény, forrás: Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Rárúgta a befektetőkre az ajtót a kamatemelések hatása

Olvasási idő: 4 p
A tavalyi év szenvedését követően jól indult 2023 a részvénypiac szempontjából. A bankcsődök árnyékában az elmúlt egy hónap teljesítménye eszköztől függően jelentősen eltért. Különösen erősen teljesítettek a klasszikus menedékeszközök, mint az arany vagy az ezüst, a részvénypiacok közül a technológiai szektor relatív ereje kiemelendő.
picture

Búcsúzunk a Credit Suisse-től

Olvasási idő: < 1 p
Hogyan jutott el egy alapvetően jól tőkésített, túlszabályozott bank oda, hogy a legnagyobb versenytársa “fillérekért“ felvásárolhassa? Melyik a jobb modell, a koncentrált, egyre kevesebb intézménnyel működő bankrendszer vagy a sok szereplős, versenyző modell?
picture

A világon körbekergetett infláció és a szilícium-völgyi bankcsőd

Olvasási idő: < 1 p
A 2022-ben elindított kamatemelési ciklussal a vezető jegybankok nem titkolt szándéka volt, hogy hamarabb csináljanak reálhozamot, minthogy egy csontváz kiborulna a szekrényből. Nem igazán sikerült ez, az elmúlt napokban már komoly áldozatot szedett az agresszív monetáris szigorítás azzal, hogy a Silicon Valley Bank állami szanálásra szorul. Mégis hogy jutottunk el idáig?