Rárúgta a befektetőkre az ajtót a kamatemelések hatása

Bár emelkedéssel indított az amerikai részvénypiac március első napjaiban és az S&P 500 index 4050 pont felé is kiszúrt, az azt követő események sora igazi hullámvasutazást hozott a piacokon. Ehhez leginkább az járult hozzá, hogy a 2008-as Lehman Brothers csőd óta az Egyesült Államok legnagyobb bankcsődjére került sor.

picture

A főképp technológiai startupokat finanszírozó kaliforniai Silicon Valley Bank a kötvényportfólióján elszenvedett veszteségeknek, valamint a meglehetősen felületes kockázatkezelésnek köszönhetően csődvédelmet kért magára. A rossz hírek sora ezzel azonban nem ért véget. Előbb egy másik regionális amerikai bank csődje, később a pár hónapja szaúdi pénzen lélegeztető gépre helyezett Credit Suisse miatt aggódhattak a befektetők. Utóbbi bank kilátásai ráadásul annyira leromlottak, hogy végül versenytársa, a UBS mindössze 3 milliárd dollárért bekebelezte.

A bankcsődök árnyékában az elmúlt egy hónap teljesítménye eszköztől függően jelentősen eltért. Különösen erősen teljesítettek a klasszikus menedékeszközök, mint az arany vagy az ezüst. De a centralizált bankrendszerbe vetett bizalom sokadik megrendülése az első két hónapban brutálisat ralizó kriptoeszközök esetében még a nemesfémek árfolyam emelkedésétől is nagyobb lökést okozott.

A RÉSZVÉNYPIACOK KÖZÜL A TECHNOLÓGIAI SZEKTOR RELATÍV EREJE KIEMELENDŐ MINDENKÉPP.

A tavalyi év során bő 30 százalékkal leértékelődő Nasdaq idei brutális felülteljesítése a bankpánikkal tarkított márciusban nem hagyott alább. Olyannyira, hogy korábban ilyen mértékű divergenciára talán nem is akadt példa a történelem során. A technológiai cégeket tömörtő Nasdaq-100 részben a nagy techcégek menedékstátusza miatt 21 százalékot ment idén. Ilyen pozitív teljesítményre egészen 2020 második negyedéve óta nem volt példa. Az S&P 500 index szerényebb, 7 százalékos emelkedése is megsüvegelendő a tavalyi év szenvedése után. 2021 utolsó negyedéve óta a legjobb teljesítménynek felelt meg a felértékelődés mértéke.

A sorban hátul kullogott a Dow Jones, mely gyakorlatilag az év eleji szinteken fejezte be az első negyedévet. A Dow Jones masszív alulteljesítését meghatározta, hogy a bankpánik miatt a pénzügyi szektor, a növekedési félelmek miatt az energia szektor, míg a tavalyi, szemmel látható felülteljesítés miatt a rotáció áldozatává esett egészségügyi szektor komponensei komolyat zakóztak idén. Ezt az olyan húzópapírok, mint például az Apple épphogy kompenzálni tudták az indexben.

A negyedév utolsó hónapját gyengén fejezték be a nyersanyagok, valamint a KKE részvények is, de a gyengeség általánosan jellemző volt a korábbi hónapokban nagyon erős európai részvénypiacra. A Stoxx Europe 600 index ennek ellenére így is 9 százalékkal értékelődött fel dollárban mérve az első negyedév során, mely meghaladta az S&P 500 teljesítményét. A kötvénypiaci emelkedés sem maradhatott el a kockázatkerülés árnyékában, ugyanakkor  itt szerény, egyszámjegyű felértékelődés volt megfigyelhető mindössze.

Részvénypiaci teljesítmény és árazás

A TAVALYI ÉV SZENVEDÉSÉT KÖVETŐEN JÓL INDULT 2023 A RÉSZVÉNYPIAC SZEMPONTJÁBÓL.

Noha a ragadós infláció és a recessziós félelmek Damoklész kardjaként a piacok felett lebegnek, a részvények megítélése a bankpánik ellenére is javulni tudott az év első 3 hónapjában. Az MSCI World index az S&P 500 index teljesítményével azonos, nagyjából 7 százalékos felértékelődéssel zárta a negyedévet. Erősen szerepeltek az európai részvények is. Különösen a kínai nyitásra érzékeny német DAX és francia CAC40 indexek 14-15 százalékos emelkedése emelendő ki. A kínai gazdasági aktivitás élénkülése, valamint az európai energiaárak drasztikus mélyrepülése a szentimentet nagymértékben javították, ez pedig az alulpozícionált befektetők vételeit hozta magával. Erősek voltak március második felében a kínai részvények is, melyhez az Alibaba feldarabolási szándéka nagymértékben hozzájárult. A tavalyi év sztárja, a török piac viszont brutálisat esett, itt leginkább a közelgő választások nyugtalanítják a befektetőket.

Alapvetően az USA-ra fair árazás, az európai részvényekre pedig alulárazottság jellemző az elmúlt 5 év historikus értékeltsége alapján. Kérdéseket vet fel ugyanakkor, hogy az előrejelzések helyesek-e a következő 12 hónapra vonatkozóan. Különösen olcsóak a régiós részvénypiacok. A BUX mindössze 5,2-szeres, a román BET pedig 6,2-szeres előretekintő P/E rátán kereskedik, ami globálisan a legalulértékeltebb piacok közé teszi őket. A magyar részvények iránti undor talán nem meglepő, a kiszámíthatatlan adópolitika túl kockázatossá tette az országot a külföldi befektetők számára.

USA részvénypiaci teljesítmény

A ragyogó évkezdet után február közepétől március közepéig kisebb kijózanodás jellemezte a részvényeket. A mérséklődő, de továbbra is magas infláció miatt a Fed a vártnál tovább kitarthat a szigorú monetáris politika mellett. Ráadásul a retorikán a bankcsődök sem sokat változtattak. Az események sora a kamatvárakozások hektikus, folyamatos átárazását hozta az elmúlt hetekben. Bár a visszatekintő makrogazdasági adatokból továbbra is az szűrhető le, hogy az amerikai gazdaság állapota rendkívül erős, elképesztő bizonytalanság övezi, hogy merre tart a következő negyedévekben. Ennek elsősorban az az oka, hogy az előretekintő, megbízható indikátorok rendkívüli recessziót jeleznek előre. Ennek előszele lehet, hogy az amerikai fogyasztás elkezdett lassulni az elmúlt két hónapban. A bankkártyás vásárlások volumene a Citi adatai alapján márciusban 9 százalékos visszaesést mutattak.

Öröm az ürömben, hogy a hamarosan induló jelentési szezon eloszlathatja valamelyest a bizonytalanságot a technikailag kedvező, fundamentálisan azonban kissé aggasztó képet festő amerikai részvénypiacon. A jelentési szezon jövő héten elkezd felpörögni, hagyományos módon az amerikai banki jelentésekkel. Az első negyedévre az S&P 500 vállalatok esetében az elemzők 6,6 százalékos kontrakciót várnak az egy részvényre jutó eredményekben (EPS). Ez 2020 második negyedéve óta a legnagyobb visszaesésnek felelhet meg. A csökkenést alátámasztja, hogy csupán 27 vállalat pozitív adott pozitív előrejelzést a negyedévre vonatkozólag. Ezzel szemben viszont 79 vállalat a vártnál rosszabb előrejelzést adott.

Különösen érdekes és prediktív lesz a március első felében szétvert, a múlt héten viszont életjeleket mutató pénzügyi szektor első negyedéves eredménye. Ettől is fontosabb lehet, hogy a bankvezérek miként ítélik meg a jelenlegi helyzetet, mivel az idei évre vonatkozó kilátásokra nagy hangsúlyt fog fektetni a piac. Ennek fényében pozitív hírekre a jelenleg agyonvert, év eleje óta 10 százalékot eső pénzügyi szektor pattanással reagálhatna. Ezzel szemben az előző hónapok sztárja, az IT szektor azonban nagyon érzékeny lehet a legkisebb csalódást keltő számokra is. Itt a profitrealizálás valószínűsége egyre magasabb a továbbra is restriktív monetáris politika fényében.

Európai részvénypiaci teljesítmény

A Stoxx Europe 600 index egyelőre túlszárnyalja idén az amerikai részvénypiacot. Az energiaárak jelentős csökkenése számottevő felértékelődéshez vezetett az európai részvénypiacokon tavaly ősz óta. A jó formát megőrizve pedig idén a vezető európai részvényindex 9 százalékkal értékelődtek fel. A márciusi teljesítményt természetesen a korábban említett Credit Suisse körül kialakult válság rontotta. Így a februárig felhalmozott növekedést csak szinten tudta tartani az európai részvénypiac a hónap során. Az európai részvénypiac egyébként továbbra is mélyen alulértékelt az 5 éves átlagos értékeltségéhez képest. Így bár több európai index is csúcs közelben van, az eredmény előrejelzések kifejezetten magasak a következő 12 hónapra vonatkozólag.

Kimagaslóan teljesít az USA-hoz hasonlóan a technológia, valamint az alapanyag és a tartós fogyasztási cikkek szektora is annak ellenére, hogy a diszkrecionális kereslet visszaesésére számít a piac a magasabb kamatoknak köszönhetően. Az ugyanakkor említésre méltó, hogy utóbbi két szektor esetében az emelkedés egy jelentős része már az év elején megképződött.

Az európai Stoxx Europe 600 index emelkedésének ellenére az európai részvénypiac még mindig nem mondható drágának, mivel közel 1 szórással az 5 éves átlagos értékeltsége alatt kereskedik. A technológián kívül minden más szektor alulértékelt a historikus átlagos értékeltségekhez képest. Különösen kilóg a sorból a hozam érzékeny közmű és ingatlan szektor. Ezen szektorok a magas infláció, valamint a túlszabályozott környezet miatt további nyomás alatt lehetnek következő időszakban. Ugyanakkor árazásuk annyira vonzó, hogy fantáziát látunk bennük. Az európai jelentések csak a hónap vége felé kezdenek majd el szállingózni. Így a hónap közepétől egyelőre az amerikai vállalati jelentések mozgathatják a kontinens piacait.

(Borítókép: tőkepiaci kitekintő, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.