Mire figyeljünk a héten? – 2023. április 18.

Pénteken a nagybankok vezetésével elindult az amerikai jelentési szezon, a JP Morgan, a Citigroup és a Wells Fargo várakozásokat meghaladó eredményszámaitól megtámogatva a bankpapírok felülteljesítők voltak a hét utolsó kereskedési napján. Héten is a bankoké lesz a főszerep, többek között a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Bank of America számait is megismerhetjük, amelyeket olyan nevek tarkítanak, mint a Netflix (kedd), valamint a Tesla (szerda).

picture

Jelentési szezon, Beige könyv, FED beszédek, kínai növekedés, ZEW gazdasági hangulatindex, USA lakáspiac, Magyar Telekom közgyűlés

Az elemzők 2023 első negyedévére 6,8 százalékos eredmény csökkenést várnak az S&P 500 vállalataitól, amely a koronavírussal és karanténnal tarkított 2020 második negyedéve (-31,8 százalék) óta a legnagyobb visszaesés lenne. Figyelemre méltó módon romlottak az eredményvárakozások, decemberben még 0,3 százalékos mérséklődést vártak. Az értékeltséget tekintve az S&P 500 index 12 hónapos előremutató P/E mutatója 18-as értéken áll, amely az 5 éves átlag (18,5) alatt, de a 10 éves átlag (17,3) fölött található.

A pénteken publikált, összességében vegyes gazdasági adatok (ipari termelés, kiskereskedelmi forgalom, Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe) fokozták a várakozást, hogy a FED Nyíltpiaci Bizottsága a következő, május 3-i kamatdöntő ülésén újabb 25 bázispontos emelést hajt végre. Az ipari termelés márciusi statisztikája a várakozásokat meghaladva 0,4 százalékos növekedést mutatott, miközben a kiskereskedelmi forgalom 1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, elmaradva a -0,5 százalékos prognózistól. Ugyanakkor az autóval és üzemanyaggal tisztított mutató jobb lett a vártnál.

Emellett a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexének áprilisi előzetes adatsora is várakozásokat meghaladó számokat hozott, azonban ezen belül az egy éves inflációs várakozás 4,6 százalékra nőtt, szemben az előző 3,6 százalékkal. A FED világképéről kapunk teljesebb képet a szerdán érkező, 12 FED körzet gazdasági hangulatjelentéséből, a Beige könyvből, amelyet számos FED döntéshozó beszéde fog színesíteni.

A hét utolsó napján beszerzési menedzserindex áprilisi előzetes adatsora érkezik, amelyből friss jelzést kapunk, hogy a bankszektort érintő turbulencia milyen hatással volt a globális növekedési képre. Az eurózóna feldolgozóipari PMI mutatója 48-ra erősödhetett, azonban továbbra is az emelkedés/csökkenés határát jelző 50-es érték maradhat, míg a szolgáltató szektor aktivitását mérő mutató a várt lassulás ellenére továbbra is növekedési tartományban tartózkodhat. A kettő súlyozásából képzett kompozit mutató 53,7-ről 54-re kapaszkodhatott.

A fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Kedden a német ZEW gazdaságkutató Intézet gazdasági hangulatindexének áprilisi olvasata érkezik, amely mind a várakozások, mind a jelenlegi helyzetértékelés tekintetében javulhatott az előző hónaphoz képest, amelyre a bankszektor fölötti viharfelhők vetettek árnyékot. Érdemes megjegyezni, hogy az index pénzügyi szakemberek és nem reálgazdasági szereplők visszajelzéséből készül, így érzékenyebben reagálhat a pénzügyi viharokra.
  • US
    Amerikai lakáspiaci adatok érkeznek a héten: a kiadott építési engedélyek a februári meglepetésszerű felpattanást követően 3,1 százalékkal csökkenhettek, miközben a megkezdett házépítések is korrigálhattak. A jelzálogkamatok márciusban tapasztalt mérsékelt csökkenésének ellenére a lakásárak még relatíve továbbra is magas áron mozognak, amely visszafoghatja az aktivitást. A csütörtöki használt lakásértékesítési statisztika is ezt erősítheti meg, amely ugyancsak csökkenést mutathat a év harmadik hónapjában.
  • CN
    Kedden első negyedéves GDP adat érkezik, amely a koronavírus járvány miatti korlátozások feloldásának köszönhetően 3,8 százalékkal nőhetett év/év alapon, szemben az előző 2,9 százalékkal. Ugyancsak kedden márciusi ipari termelés és kiskereskedelmi forgalmi adatok érkeznek, amelyek ugyancsak növekedést mutathatnak.
  • HU
    Adatokban visszafogott napok elé nézünk a hazai parketten, így elsődlegesen a nemzetközi szentiment lehet irányadó a magyar eszközökben.
    A Magyar Telekom szerdán tartja éves rendes közgyűlését, amelynek napirendi pontjai között szerepel a részvény-visszavásárlási program. A határozati javaslat szerint a felhatalmazás a jelen közgyűlési határozat elfogadásának napjától számolva 18 hónapos időtartamra érvényes.

A hét eseményei

A hét eseményei

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A bankpánik – inflációs harc birkózógép

Olvasási idő: < 1 p
A jegybankoknak az elmúlt negyven évben egyáltalán nem kellett a bankmentések időszakaiban párhuzamosan az inflációellenes harccal is foglalkozni. Most megérkeztünk egy olyan világba, ahol a bankpánik – inflációs harc birkózógéppel vívják a küzdelmüket a tőzsdék a világban.
picture

Komoly esély van az inflációs meglepődésre

Olvasási idő: 5 p
A jelenlegi banki turbulenciák mellett ha 4,5 százalék alá esik az amerikai infláció értéke, akkor a Fed döbbenetes nyomás alá fog kerülni, hogy csökkentse a kamatokat. Ezt kezdi egyre jobban kiszagolni a befektetői társadalom.
picture

A 2020-2021-es lakossági részvénymánia újjászületése

Olvasási idő: 5 p
A Lucid-részvények mozgása már csak egy sokadik hulláma volt annak az újjászülető lakossági részvénykereskedési zsibongásnak, amit az idei január folyamán tapasztalhatunk eddig.