A bankpánik – inflációs harc birkózógép

picture

Ez itt a Concorde Podcast. Egy műsor, ahol a Concorde munkatársai minden héten alaposan megmondják véleményüket pénzről, gazdaságról, politikáról és mindarról, amit egy Concorde-os nem hagyhat szó nélkül.

Kedves Hallgatóink!

Mielőtt belekezdenénk mai adásunkba, kérjük, támogassák szavazatukkal az Accorde Alapkezelőt és munkatársait a Privátbankár.hu Klasszis 2023 szavazáson április 10-ig az alábbi linken.

Köszönjük, hogy ezzel is elismerik munkánkat!

MIRŐL LESZ SZÓ A MAI ADÁSBAN?

Tavaly október közepén a Globális margin call néven futó adásunkban azzal foglalkoztunk, hogy az akkor még bivalyerős dollár mellett a Fed folyamatos kamatemelései milyen komoly fájdalmat okoznak az egyes tőkepiaci szereplőknek. Ez a fájdalom aztán addig nőtt idén márciusra, amíg beborult a Silicon Valley Bank.

Az ilyen bankpánikok időszakaiban az elmúlt évtizedek során általában érkezett a Fed segítő keze, aki monetáris lazítással szinte mindig kezelte a helyzetet. A probléma csak az, hogy az elmúlt negyven évben egyáltalán nem kellett a bankmentések időszakaiban párhuzamosan az inflációellenes harccal is foglalkozni.

Most megérkeztünk egy olyan világba, ahol a bankpánik – inflációs harc birkózógéppel vívják a küzdelmüket a tőzsdék a világban. Mai adásunkban Móró Tamással, a Concorde vezető stratégájával és Jónap Richárddal, a Concorde részvénypiaci stratégájával beszélgettünk.

Műsorvezető: Vidovszky Áron

TARTSON VELÜNK!

A Concorde Podcast már elérhető a Spotify, az Apple, és a Google felületein, valamint YouTube csatornánkon. Kövessen be minket, hogy ne maradjon le a legforróbb tőkepiaci sztorikról!

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM:

picture

Globális margin call

Az amerikai gazdasági adatok alapján teljes joggal cselekszik a Fed, ám ezt a világ többi része már látványosan nem bírja elviselni. Vajon lehet-e ebből a feszültségből egy a dollár vasgolyó által okozott globális margin call?

Bármi, ami a műsorban elhangzik az az abban résztvevők magánvéleményét tükrözi. A műsor szórakoztató jelleggel készült, annak tartalma nem minősül befektetési tanácsadásnak és befektetési döntések alapjául sem kíván szolgálni. A Concorde munkatársai a műsorban elhangzó értékpapírokban és befektetési eszközökben pozíciókkal rendelkezhetnek. A műsorban elhangzott adatok, előrejelzések és információk pontosságával és teljességével kapcsolatban a Concorde, illetve a műsor készítői felelősséget nem vállalnak. A Concorde Podcast a Concorde Értékpapír Zrt. szellemi tulajdona.


Ajánló

picture

Komoly esély van az inflációs meglepődésre

Olvasási idő: 5 p
A jelenlegi banki turbulenciák mellett ha 4,5 százalék alá esik az amerikai infláció értéke, akkor a Fed döbbenetes nyomás alá fog kerülni, hogy csökkentse a kamatokat. Ezt kezdi egyre jobban kiszagolni a befektetői társadalom.
picture

A monetáris szigorítás bizalmi válságot szült

Olvasási idő: 6 p
Eluralkodott a pánik a bankpiacon, így egyre többen sürgetik a pénzintézetek kötelező likviditási tartalékaival kapcsolatos szabályok szigorítását. A kérdés nemcsak az amerikai bankok esetében kerül elő, hanem a már most sokkal szigorúbb szabályozási környezetben működő európai bankoknál is.
picture

Lesz-e újabb rendszerszintű bankválság?

Olvasási idő: 4 p
Nem valószínű. Az elmúlt napok eseményeit azonban igenis érdemes kicsit számokkal is megmagyarázni, tarkítani. Egy dolog azonban fontos tanulság: a hitelesség és reputáció kulcsfontosságú, amely a valós pénzügyi helyzet és tőkésítettség felett áll.