Visszatérhetnek a vonzó repjegyárak

Bő egy évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy az utasok elfelejthetik az extra olcsó, pár ezer forintos jegyárakat. A brutálisan elszálló költségek ugyanis fenntarthatatlanná tették a jegyárak alacsonyan tartását.

picture

ÍA mindennapjainkat meghatározó inflációs sokk azonban visszavetheti a repjegyek iránti keresletet. És ha az extrém olcsóság már nem is tér vissza, a jegyárak az elmúlt egy évben tapasztalthoz képest jóval nyomottabbak lehetnek a következő időszakban.

Covid, sztrájk, áremelés

Az iparág nagyon versengő, a mérethatékonyság, a technológia fejlődése és a liberalizálódó piac miatt a repülés luxuscikkből tömegtermékké vált. Az 1950-es évek óta tartó folyamatos, drasztikus technológiai fejlődésnek köszönhetően a repülés költsége meredeken, 75 százalékkal csökkent. Így szinte mindenki számára elérhető szolgáltatássá vált. A koronavírus-válság azonban soha nem látott kihívás elé állította a légitársaságok menedzsereit 2020 tavaszán. Gyors és határozott döntéseket kellett meghozniuk, valamint költségcsökkentő intézkedéseket kellett bevezetniük az eltűnő bevétel miatt.

A válság az operáció optimalizására kiváló alkalom volt. A bizonytalan külső környezet és a beszállítói láncokban történt jelentős változások ugyanakkor a légitársaságok menedzsmentjének hatókörén kívül álló, megoldhatatlan problémává kezdtek válni. Az iparág normalizálódásával párhuzamosan ez jórészt Európában és Észak-Amerikában okozott fejvakarást. Egyrészt a költségek egy jelentős részét kitevő olajkapcsolt költségek drasztikusan emelkedtek, másrészt a Covid alkonyán leépített munkaerő újrafelvétele lényeges kiadásnövekedéshez vezetett szinte kivétel nélkül a szektorban. A problémák 2022 nyarán totálisan kicsúcsosodtak. A zsúfolt reptereken a dolgozói sztrájkoknak köszönhetően – melyet egyértelműen a bérek körüli vita váltott ki – eluralkodott a káosz.

A költségek növekedése arra késztette a társaságokat, hogy jelentős áremelést hajtsanak végre, ezt pedig a felhalmozott kereslet miatt könnyedén át is tudták nyomni az utasokra. Példának okáért, a Wizz Air 11 százalékkal, a Ryanair 10 százalékkal növelte az egy utaskilométerre jutó egység bevételeit a bázis időszaknak számító 2019-es nyári időszakhoz képest. Éves bázison – 2021 nyarát viszonyítási alapnak véve – még durvább különbséget figyelhettünk meg, hiszen a Wizz 47 százalékkal, a Ryanair 61 százalékkal növelte ezt a bevételt.

2023 az enyhülés éve?

Bár további áremelkedést vetítenek előre a társaságok vezérei 2023-ra vonatkozóan, egyre valószínűbb, hogy a jegyárak tekintetében enyhülés jöhet. A napokban megjelent Európa két meghatározó légitársaságának a decemberre vonatkozó forgalmi statisztikája, melyből érdekes következtetéseket lehet levonni.  Annak ellenére, hogy az utasszám bővülése kétszámjegyű volt mind a két társaságnál 2022 utolsó hónapjában, a Wizz Air különösen gyenge 84,5 százalékos ülőhely-kihasználtsága aggasztó jel lehet a befektetőknek. A Ryanair a szezonalitást figyelembe véve kimagasló, 200 millió euró profitot vár a hátunk mögött hagyott negyedévre. A Wizz Air ünnepi szezonban elért gyenge kihasználtsága nem túl sok jót vetít előre a következő hónapokra.

Ez ugyanis arra enged következtetni, hogy a Wizz Air piacain, elsősorban Közép-Kelet-Európában az utazási hajlandóság és a versenyképesség is csökkenhet. A kereslet serkentése érdekében emiatt minden bizonnyal számos promócióra számíthatunk a következő hetekben. Erre most meg is van a lehetőség, ugyanis az olajárak csökkenése és az euró elmúlt hónapokban látott meseszerű emelkedése jelentősen enyhítette a költségoldalra nehezedő nyomást. Mindemellett a felgyülemlett kereslet fokozatos eltűnése, valamint a sajtóban oly sokat hangoztatott megélhetési válság miatt egyértelműen nyomottabb jegyárakra számítok a következő időszakban. Érdemes résen lenni, ha egy hétvégi kikapcsolódásra vágyunk külföldön.

A 2020 előtti évek árszintje ugyan már aligha tér vissza, ezt sem a gyengébb forint, sem a fogyasztási szokások változása nem segíti. Ugyanakkor ismét megéri böngészni a légitársaságok weboldalait. Nem lennék meglepve, ha akár 15-20 ezer forintért egyre több helyre ki lehetne majd külföldre ruccanni.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2022. január 10-én. Borítókép: hátizsákos turista, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Kihívásokkal teli idők jönnek az európai légi közlekedésre

Olvasási idő: 5 p
Nagyon cudarul néz ki a nagy kép jelenleg az európai légiközlekedési szektorban. Amennyiben továbbra is magas marad az olajár, valamint nem enyhül a káosz és a munkaerőhiány a repülőtereken, tömeges csőd jöhet télen.
picture

Légörvényben az európai légitársaságok

Olvasási idő: < 1 p
Mai adásunkban a napokban nagy nyilvánosságot kapott Wizz Air és az európai légi közlekedési szektor más szereplőinek kilátásairól beszélgettünk Bukta Gáborral, a Concorde részvényelemzőjével.
picture

Hogyan lesz vége az olcsó repülőjegyek korszakának?

Olvasási idő: 3 p
Jelenleg minden folyamat abba az irányba mutat, hogy az utazási korlátozások teljes feloldása, majd a kereslet normalizálódása után jelentős jegyáremelkedésre lehet felkészülni világszerte.