Miért nem jó, ha valami ingyenes? Hát ezért!

picture

A Financial Times híre szerint szárnyal a kereslet a be nem oltott amerikaiak között a Regeneron és más gyártók monoklonális antitest kezelése iránt. Sokan az oltást veszélyesnek tartják, de az egyébként annál komplexebb infúziós kezelést – részben a „megainfluencer” Donald Trump példája miatt – szívesen elfogadják, sőt kérik. Több amerikai államban már sátrakban felállított infúziós központok működnek. Akár preventív jelleggel is, de főként a fertőzést követő kezelés keretében alkalmazzák a terápiát.

Miért nem hatékony ez közgazdasági szempontból?

A Regeneron egy kezelése az amerikai állam és a gyártó által kötött szerződés alapján 2.100 dollárba kerül – igen komplex, nehezen gyártható biotechnológiai termékről van szó – , miközben az oltások ára ennek nagyjából a századrésze. Ráadásul kijelenthető az eddigi orvosi tapasztalatok alapján, hogy az oltás közegészségügyi szempontból sokkal hatékonyabb megoldás.

Azonban egyiket sem a páciens fizeti, így számára érdektelen a költség. Emiatt sokan az utólagos kezelést választják a vakcinával történő prevenció helyett. Amennyiben a termékek valós költsége lenne megfizetve (akár egy 10 százalékos co-payment formájában), vélhetően jelentősen változna ez az arány.

Természetesen jogos, hogy megbetegedés esetén álljon rendelkezésre hatékony kezelés.  Ugyanakkor a fenti megoldás leginkább a terméket gyártó Regeneron Pharmának jó, az adófizetők és a járványügyi szakemberek haja egyaránt égnek állhat tőle,

MIKÖZBEN A NORMÁLIS ÉLETHEZ VALÓ VISSZATÉRÉS IS LASSABB LESZ ETTŐL.

(Címlapkép: több amerikai államban már sátrakban felállított infúziós központok működnek, forrás: AP Photo/Marta Lavandier)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Covid 4. hullám: oltatsz vagy fizetsz, ez itt a kérdés

Olvasási idő: 2 p
Hiszek abban, hogy a piaci verseny és a piaci folyamatok megfelelő mederben történő működtetése, szinte minden esetben optimálisabb erőforrás-allokációhoz és korrektebb árakhoz vezet. Az egyik kivétel az egészségügy.
picture

Mik a különbségek az egyes vakcinák között?

Olvasási idő: 9 p
A kínai oltóanyag nem különösebben veszélyes, de a hatásossága kérdéses, az újgenerációs vakcinák között pedig bár sok a hasonlóság, a hatásosságban vannak különbségek. Interjú Vidovszky Márton virológussal.
picture

Hogy lett ilyen gyorsan vakcina?

Olvasási idő: 3 p
Napra pontosan egy évvel az első regisztrált hupeji koronavírus-fertőzés után Coventryben a 91 éves Margaret Keenan a világon elsőként megkapta a Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcináját. De hogyan sikerült rekordidő alatt ez a fejlesztés? És vajon megbízhatunk ezekben a vakcinákban?