Forint: mikor jön a pozitív GDP-hatás?

picture

A vártnál jobb GDP eredmény

A negyedik negyedéves magyar GDP-adat a konszenzus által előrevetített kismértékű zsugorodással szemben 1,1 százalékos bővülést jelzett (a harmadik negyedévhez képest), így a statisztikai hivatal február 16-án közzétett előzetes adatai szerint 2020 egészére vonatkozóan 5,1 százalékos GDP-zsugorodást mutatott.

Nem is olyan régen, az őszi járványhelyzet romlása idején a 6 százalékhoz közeli vagy annál is nagyobb visszaesést tükröző előrejelzések domináltak, úgyhogy

A HAZAI GDP-ADAT MINDENKÉPPEN KEDVEZŐNEK ÉRTÉKELHETŐ.

Ebben nagy szerepük volt a gazdaságot kevésbé visszafogó őszi járványintézkedéseknek, így a negyedik negyedév teljesítménye különösen hangsúlyos lett az összképben.

Régiós összevetésben sincs ok a borúlátásra, mert bár a negyedik negyedéves adat Romániában ennél is robusztusabb (5,3 százalék), de Csehországban és Szlovákiában inkább stagnáláshoz közeli (0,3 százalék, illetve 0,2 százalék) volt az eredmény, a lengyel GDP pedig még némi visszaesést is mutatott ebben az időszakban (mínusz 0,7 százalék). A GDP-adat közlése nyomán a forint erősödésére számító piaci szereplőknek azonban csalódniuk kellett, legalábbis egyelőre.

AZ ADATKÖZLÉS NAPJÁT MÉG A 357-ES SZINT KÖZELÉBEN NYITÓ EURÓ-FORINT ÁRFOLYAM A DÉLUTÁN VÉGE FELÉ MÁR 359 KÖRNYÉKÉN INGADOZOTT.

Az euró-forint árfolyama

Az utóbbi három hónapban jellemző 355–365-ös árfolyamsáv a várakozásoknál jobb GDP-adat ellenére még egy ideig aktuális maradhat. Mind a hazai infláció, mind a Covid–19-helyzet viszonylag nyugalmas hátteret biztosított ehhez. A beoltottság javulásával és a járványkorlátozások csökkentésével az erősödő GDP-növekedési várakozások határozottabb forinterősödési nyomást hozhatnak.

TARTÓS FELÉRTÉKELŐDÉSI TRENDRE AZONBAN A MOSTANI KAMATKÖRNYEZETBEN NEM SZÁMÍTUNK, ÉS 2021 VÉGÉN ISMÉT A 360-AS SZINT KÖZELÉBEN MOZOGHAT AZ EURÓ-FORINT ÁRFOLYAM.

(A cikk először a VG.hu-n jelent meg, 2021. február 17-én. Címlapkép: a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban fokozatosan tértek vissza a normális működéshez, forrás: Ujvári Sándor / MTI)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Felrobban-e az infláció 2021-ben?

Olvasási idő: 6 p
Ha 2020 makrogazdasági slágerkérdése a globális járványkrízisből való kilábalás pályájának alakja volt, akkor 2021 hasonló címére jó eséllyel pályázhat az a dilemma, hogy felrobban-e az infláció a járványügyi korlátozásokkal lefojtott globális kereslet gyors újjáéledése nyomán.
picture

Jegybankok a kormánynál – ambíciók a monetáris politikán túl

Olvasási idő: 4 p
A 2008-2009-es és a 2020-as gazdasági válságokra adott monetáris politikai válaszok sok értelmezés szerint kikezdték a jegybankok autonómiáját és hitelességét. A jegybanki függetlenség mibenléte pedig minden válsággal egyre több, és egyre homályosabb magyarázatra szorul.
picture

Mindeközben a világ adóssága csak brutálisan nő tovább

Olvasási idő: 2 p
277 ezer milliárd dollár, azaz a globális GDP 365 százaléka! Ez az elképzelhetetlen mennyiségű pénz jelenleg a világ teljes adósságállománya 2021 hajnalán. A sokkoló számot a Wall Street Journal írása adta meg, ebből mutatunk be most néhány tanulságos adatot és grafikont.