#reddit, #bitcoin, #wallstreetbets

picture

A reddites befektetők és a Bitcoin

Az elmúlt időszak sok izgalommal szolgált. A Redditen összeverbuválódott befektetői hadsereg számos részvény esetében komoly csapást mért a hedge fundokra. Majd új felfedező portyát indítottak, ezúttal az ezüst piacán, itt már csak mérsékelt sikerrel. A stratégia még némi csiszolást igényel.

picture

Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!

Egy shortos befektetői ajánlás volt az a múlt héten, amit az elmúlt hónapokban megtollasodott és jelenleg végtelen önbizalommal bíró fiatal befektetői réteg kvázi hadüzenetként fogott fel: hajtóvadászat indult minden olyan papírban a medvék ellen, ahol túl sok volt a short.

Ahogy Ricsi írta, a Gamestop remek célpont volt, hiszen a kicsi kapitalizációjú vállalatban mérhetetlen mennyiségű shortos hedge fund tömörült, így viszonylag kis puskaporral nagyot lehetett robbantani. Ezzel szemben az ezüst egy félresikerült kísérletnek bizonyult, részben mert a shortos állomány nem volt annyira kifeszítve, nem volt annyira koncentrált, részben pedig azért mert egy jelentősen nagyobb méretű termékről van szó, mint a Gamestop.

Racionálisabb lett volna a redditforradalmároknak olyan eszközben nekimenni a hedge fundoknak, amely kisebb, nem szabályozott piacú, vagyis a hatóság hirtelen nem tud a „smartmoney” segítségére sietni, és jelentős shortállomány alakult már ki.

PONT VAN KÉZNÉL ILYEN ESZKÖZ: A BITCOIN.

Gyors észjárású forradalmáraink is hasonlóan gondolkoznak, ahogy az alábbi ábrán is látható a bitcoin subreddit csoport létszáma szépen gyarapodik az elmúlt napokban, lehet élezni a vajazó késeket.

Addig, amíg várjuk a fejleményeket, érdemes két olyan szürreálisnak tűnő témát megvizsgálni, ami bár jelenleg nagyon kis valószínű eseménynek tűnik, de ha valamilyen formában bekövetkezik, akkor jelentős hatása lehet.

Szürreálisnak tűnő várakozás 1.: Az intézményi befektetők vagyonuk 1 százalékát bitcoinba fektetik

Korábbi cikkben is feszegettük, hogy egyre nagyobb intézményi érdeklődés van a bitcoin iránt, és nem csak a short oldalon. Ez egyfelől következik abból, hogy ha 10 éves távon nézzük, akkor nagyon alacsony a korrelációja más eszközökkel (a 2020-as vírus válság során a korrelációk felerősödtek, de még így se volt extrém), vagyis nem mozog együtt a részvényekkel, kötvényekkel. Másfelől pedig következik abból, hogy az intézmények a partvonalról nézték végig a bitcoin exponenciális emelkedését, így a FOMO (Fear of missing out) beindult.

AZ ARK INVEST SZÁMÍTÁSA SZERINT, HA AZ INTÉZMÉNYI BEFEKTETŐK VAGYONUK 1 SZÁZALÉKÁT BITCOINBAN TARTANÁK, AKKOR A BITCOIN ÁRFOLYAMA NAGYSÁGRENDILEG 90.000 – 100.000 DOLLÁRRAL EMELKEDNE.

Itt értelemszerűen maga az érzékenységvizsgálat az érdekes, vagyis ha csak a fele vagy negyede, tizede az intézményeknek teszi a pénzének 1 százalékát bitcoinba az elkövetkező években, akkor ennek hatását könnyen kiszámolhatjuk.

Szürreálisnak tűnő várakozás 2.: Az S&P 500 vállalatai a készpénzük 1 százalékát bitcoinba fektetik

Ahogy egyre növekszik a bizalom a bitcoin és általában a kripto iránt, előbukkantak olyan már szemmel látható nagyságrendű vállalatok, amelyek a nullás kamatok hatására készpénzállományuk egy parányi részét nem dollárban vagy euróban tartják, hanem kriptoban. Ilyen vállalat a 7 milliárd dollár értékű MicroStrategy, vagy a 102 milliárd dollár értékű Square, amely eszközeinek durván 2 százalékát, a teljes készpénzállományának viszont már 8 százalékát tartja bitcoinban.

A FENT EMLÍTETT ARK INVEST ELEMZÉSE SZERINT, HA AZ S&P 500 ÖSSZES VÁLLALATA A KÉSZPÉNZE 1 SZÁZALÉKÁT BITCOINBAN TARTANÁ, AZ A BITCOIN ÁRFOLYAMÁT 40.000 DOLLÁRRAL EMELNÉ MEG.

Ebben a jelenlegi szürreális világban, ahol egyik pillanatról a másikra törnek ki redditforradalmak, mi lesz a piac reakciója, ha a Tesla készpénzének 1 százalékát bitcoinba teszi? Ha már arra is tudott átmenetileg 20 százalékot emelkedni a bitcoin, hogy Elon Musk twitterére kitette, hogy #bitcoin? Nem kérdés, hogy ez a mánia kicsúcsosodása lenne, de teljesen irracionális, hogy bekövetkezik?

Lehet, hogy semmi se valósul meg a fent említett lehetőségek közül, hiszen a bitcoin esetében csupán az a biztos, hogy tízpercenként 6.25 BTC keletkezik a világban.

(A cikk megírását követően a Tesla váratlanul bejelentett 1.5 milliárd dollár értékű bitcoin vásárlást, ami komoly indikáció lehet a jövőbeli kilátásokra.)

(Címlapkép: egyre nagyobb az intézményi érdeklődés a bitcoin iránt, forrás: Adobe Stock)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Buborék van a bitcoin piacán. Baj ez? Egyáltalán nem!

Olvasási idő: 3 p
Alig akad olyan nap, amikor ne olvasnánk, hogy buborék alakult ki a bitcoin piacán. Hagyományos befektetői gondolkodással nehéz megérteni miért van az, hogy 2020 tavaszán 5.000 dolláros érték mellett senkinek se kellett a kriptodeviza, de hat hónappal később 40.000 dolláron egymást taposva veszik.
picture

Bitcoin: hatalmas buborék?

Olvasási idő: < 1 p
A buborékokat kiáltók valószínűleg nem találkoztak azzal a méltán híres állítással, hogy mindaddig nem tudjuk, hogy buborékban vagyunk, míg az ki nem pukkan. Mindenesetre a Deutsche Bank januári befektetői felmérése szerint az amerikai technológiai szektornál nagyobb buborékban csak a bitcoin van.
picture

A bitcoin megérkezett

Olvasási idő: 6 p
Ebben a cikkben egyáltalán nem lesz szó arról, hogy tulajdonképpen mi is az a bitcoin, mik is azok a kriptodevizák. Nem spekulálunk, hogy miért esik vagy emelkedik az áruk. Pusztán a tényt rögzítjük: a bitcoin már vitathatatlanul pénz és rendelkezik a pénz bizonyos funkcióival.