Osztalékvágás és válság – 2008 és 2020 hasonlósága és különbözősége

picture

A 2008-as és 2020-as válság hatásai a részvénypiacra

Az idei év tavaszán, amikor a koronavírus súlyosan negatív hatásai megjelentek az amerikai gazdaságban rengeteg vállalatnál kellett a készpénzmenedzsmenten nagyot változtatni. A korábbi készpénzbőség időszaka villámgyorsan csapott át készpénzszűkébe. A karanténok által legjobban sújtott vállalatok lehívták a hitelkereteiket, leállították a részvényvisszavásárlási programjaikat, és sok esetben csökkentették, illetve felfüggesztették az osztalékfizetésüket. Az alábbi ábrán az látható, hogy az S&P 500 index vállalatai közül hányan csökkentették, illetve függesztették fel az osztalékfizetésüket az adott évben 2004 és 2020 között.

Rossz üzenet az osztalékvágás

A grafikon jól mutatja az idei probléma nagyságát, ami alapján a 2020-as év gazdasági válságának nagysága a 2008-as évvel van azonos kategóriában. Jól látható az a jelenség is az ábrán, hogy az osztalék megvágása az egyik utolsó pénztakarékossági intézkedése a tőzsdén jegyzett vállalatoknak, köszönhetően az ilyen döntések erősen negatív felhangjának. A befektetők nagyon rossz üzenetként kezelik az osztalék csökkenését vagy megszűnését, azzal azonosítják, hogy az adott cégnél nagy a baj. Emiatt is látható az ábrán az, hogy a vizsgált 17 évből a 14 évnyi „békeidőszakban” maximum a cégek 4 százaléka hozott ilyen döntést egy adott évben. Pedig óriási szektorszintű átrendeződésnek lehettünk szemtanúi a kétezres években, amelynek következtében sok nagyvállalat vált vesztessé.

Az osztalék megvágásánál csak az osztalékfizetés teljes felfüggesztését gyűlölik jobban a vállalatok és a befektetők. Emlékezhetünk még például a General Electric 2018 őszi bejelentésére, amikor 12 centről 1 centre vágta meg a negyedéves osztalékot, ami azóta is ezen a szinten van. A teljesen negatív üzenet miatt is nagyon alacsony az osztalékvágási döntéseken belül a teljes felfüggesztés súlya.

A 2020 TAVASZI HELYZET SÚLYOSSÁGÁT MUTATJA, HOGY AZ IDÉN 42 ESETBEN DÖNTÖTTEK AZ OSZTALÉK FELFÜGGESZTÉSE MELLETT AZ S&P 500 INDEXTAGOK KÖZÖTT, MÍG 2004 ÉS 2019 KÖZÖTT 16 ÉV ALATT (A 2008-2009-ES VÁLSÁGGAL EGYÜTT) MINDÖSSZE 52-SZER NYÚLTAK A VEZETŐ AMERIKAI TŐZSDEI VÁLLALATOK EHHEZ A KRÍZISKEZELÉSI ESZKÖZHÖZ.

Egy szó, mint száz a 2020-as év a nagyvállalati osztalékvágási és felfüggesztési döntések alapján legalább olyan problémás, mint a 2008-as év. Amiben viszont nincs hasonlóság, az magának az S&P 500 indexnek a lefutása a 2008-as és a 2020-as évben az év elejétől a hálaadásig. A 2008-as év napi gyertyákkal így mutatott:

Az S&P 500 index 2008-as válság alatti árfolyammozgást mutató ábra.

A gazdasági válságra adott reakció 12 éve az S&P 500 index vonatkozásában 39 százalékos beszakadásban materializálódott. Szöges ellentétben áll ezzel a 2020-as árfolyamlefutás ugyanazon az időhorizonton és ugyanúgy napi gyertyákkal:

Az S&P 500 index 2020-as évének változását mutató ábra.

Idén az S&P 500 index 13 százalékkal emelkedett, annak ellenére, hogy a 2019-es árak magas bázisról indították a 2020-as évet.

A két válság közötti különbség

A jelentős különbség két okra vezethető vissza. Az egyik természetesen a jegybanki pénznyomtatás, ami 2008 őszén a Fed részéről még egy totális újdonság volt. Szemben a 12 évvel ezelőtti helyzettel, napjainkban már alapvető piaci elvárás a monetáris lazítás ezen formája gyakran még válságon kívüli időszakban is. A másik ok pedig az, hogy jelen pillanatban sokkal optimistább a tőkepiac, mint 2008 végén volt. Annyira optimista, hogy már szinte egyáltalán nem is vesz tudomást a koronavírus jelenéről. Ez a pozitív hangulat érezhető annál a 42 cégnél is, amelyek lenullázták az osztalékfizetést az idén, közülük 6 már újra juttat vissza tőkét a befektetőinek ezen a módon, többen pedig már tervezik a tavaszi döntésük felülbírálását.

(A poszt forrásaként a Wall Street Journal „Coronavirus Spurred Companies to Hoard Cash. Now They Are Starting to Dole It Out.” című írása szolgált. Címlapkép: Wall Street-i látkép, forrás: ShutterStock)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Turisztikai IPO a világjárvány idején: tőzsdére megy az Airbnb

Olvasási idő: 4 p
A Wall Street befektetői által egyik legjobban várt nyilvános részvénykibocsátás jó úton volt afelé, hogy már tavaly megvalósuljon, de akkor a gyengébb piaci hangulat és a Covid közbeszólt. Az IPO mégsem csúszik éveket: a vállalat vezetősége látva a javuló piaci tendenciákat most a nyilvános kibocsátás mellett döntött.
picture

Megkésett gratuláció az EKB banki osztalékokat tiltó nyári döntéséhez

Olvasási idő: 2 p
A mostani, egyébként a 2009-es válságnál mélyebb recesszióban egy bank se ment eddig tönkre. Ilyen még nem volt és persze lehet annak örülni, hogy válságálló a bankrendszer, de sajnos ezért cserébe óriási árat fizetünk.
picture

Donald Trump 2016 és 2020 közötti elnöki ciklusának tőzsdei nyertesei

Olvasási idő: 2 p
America First. Donald Trump kampányjelszava tökéletesen igaznak bizonyult, ha a 2016 és 2020 közötti elnöki ciklusát vizsgáljuk meg a világ vezető részvényindexeinek teljesítményeit nézve.