Donald Trump 2016 és 2020 közötti elnöki ciklusának tőzsdei nyertesei

picture

Donald Trump hatása a tőzsdére

AMERICA FIRST.

Donald Trump kampányjelszava tökéletesen igaznak bizonyult, ha a 2016 és 2020 közötti elnöki ciklusát vizsgáljuk meg a világ vezető részvényindexeinek teljesítményeit nézve. A teljesítményeket a poszt összes ábráján a 2016-os és a 2020-as elnökválasztási nap között eltelt időszakra nézzük. Azt vizsgáljuk, hogy a 2016. november 8-i bázisárhoz képest hová mentek az egyes részvényindexek és részvények 2020. november 3-ig bezárólag.

Először lássuk a részvényindexek teljesítményét erre a négy évre nézve:

57:12

Elsöprő győzelem akkor, ha az S&P 500 index 57 százalékos menetelését összehasonlítjuk az Egyesült Államokon kívüli világ vezető részvényeit tömörítő MSCI World ex-USA indexszel.

Van azonban már itt két olyan dolog, ami megmutatja, hogy mennyire a vezető technológiai részvények többszöröző árfolyamai felelősek szinte egy az egyben az amerikai túlteljesítésért. Az egyik az S&P 500 index 20 százalékpontos túlteljesítése az egyenlő súlyozású (minden részvény 0,2 százalék súlyt kap ebben) indexverzióhoz képest. A másik pedig a Nasdaq indexek 100+ százalékos emelkedése.

A Nasdaq-100 tíz legnagyobb vállalata az alábbi teljesítményt nyújtotta a vizsgált időszakban:

Hihetetlen hanyatlások és emelkedések az amerikai piacokon

Ezek a vállalatok egyre nagyobb részsúlyt kapnak az S&P 500 indexben is. A Tesla még nem része a legfontosabb amerikai részvényindexnek, ám a másik kilenc technológiai óriás súlya jelenleg az S&P 500-ban 26,3 százalék. Az általuk mutatott jellemzően 300 százalék körüli emelkedés nélkül az S&P 500 sem verte volna agyon a világ többi részét 2016 és 2020 között.

Mindeközben a kétezres évek egykori sztárjainak a teljesítménye elég vegyesen alakult. (Azokat a cégeket néztük meg, amelyek a világ top10 vállalata között is voltak a kétezres években 2016-ig bezárólag). Ezen amerikai vállalatok így teljesítettek a vizsgált időszakban:

Sokkoló látni, hogy egyetlen elnöki ciklus alatt néhányak szédítő felemelkedése mellett egyes évtizedes ikonok számára miképpen múlt el a világ dicsősége. A vesztesek között láthatóan nem akármilyen cégek találhatók, melyek egykoron szebb napokat éltek meg. Elég csak a GE-re, az ExxonMobil-ra vagy a Chevronra gondolni.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.