Csak Bulgáriát és Horvátországot előzzük, nincs érdemi felzárkózás

picture

A magyarországi háztartások anyagi jóléte nem mutat jó képet

A tényleges személyes fogyasztás (Actual Individual Consumption, AIC) a háztartások anyagi jólétének egyik mérőszáma. Az Eurostat az uniós átlaghoz mérve közli a vásárlóerőparitáson kiszámolt adatokat. A most közzétett legfrissebb adatsor szerint Bulgáriában és Horvátországban alacsonyabb az AIC-mutató, mint Magyarországon. (Fontos megjegyezni, hogy a társadalmi jólétet persze számos egyéb, nemcsak fogyasztásra épített mérőszámmal lehet kifejezni, a klímaválság fényében pedig a fogyasztásra épített jóléti mutatók más szempontból is megkérdőjelezhetőek. Az adatok ugyanakkor az egyes tagállamok összehasonlítására alkalmasak.)

Az elmúlt években e tekintetben nincs változás, ahogy abban sem, hogy a magyar érték nem mutat érdemi felzárkózást az uniós átlaghoz: a mutató jellegénél fogva a fogyasztással mért jólét abszolút értelemben ugyan növekedhet, de az uniós átlagban kifejezett mutató jelzi, sikerül-e konvergálni. Az alábbi ábrán a V4-es országok mellett Litvánia és Románia elmúlt négy éves adatsora látszik, utóbbi két ország lépett a legnagyobbat előre a volt szocialista országok közül.

(Címlapkép: Luxemburg, forrás: Wikipedia)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.