Mindeközben Brazíliában – zokogó őserdők és vidám befektetők

Az 1889-ben bevezetett modern brazil zászló tele van szimbólumokkal, de szomorú helyzetet mutat, ha ma megvizsgáljuk, hogy milyen élethelyzet látszik ezen szimbólumok mögött. Kivéve persze akkor, ha tőzsdei szemüvegen keresztül nézzük meg a legnagyobb dél-amerikai ország részvénypiacát. A szívfacsaró igazság a jelenlegi brazil történetben cinikusan megfogalmazva ugyanaz, ami már sokszor lejátszódott az emberiség közelmúltjának a történetében: természet „short”, indián (rezervátum) „short” és részvény long.

picture

„Ordem e Progresso” – azaz rend és haladás, szerepel a felirat Brazília zászlaján. A kék gömb a Rio de Janeiro fölötti eget mutatja 1889. november 15-én úgy, hogy a 27 csillag mindegyike egy államot és a szövetségi körzetet jelöli. A sárga rombusz az ország aranytartalékait szimbolizálja. Rég volt, talán igaz sem volt, de Brazíliában 1500 és 1900 között több aranyat bányásztak ki, mint amennyi előtte létezett az egész világon. A zászló zöld téglalapja pedig az Amazonas őserdeit, az Atlanti dzsungelt és a Pantanalt jelképezi.

Jair Bolsonarot Brazília 38. elnökeként pár napja, 2019. január 1-én iktatták be hivatalába. A már biztosra vehető megválasztása előtt két nappal kollégám már bemutatta Bolsonaro retorikáját és politikáját:

picture

Homofób populista liberális gazdaságpolitikával

Szinte biztosnak látszik, hogy vasárnap a brazilok Jair Bolsonarót választják meg elnöknek. Beszólt mindenkinek, nőknek, melegeknek, de közben nyugdíjreformot, privatizációt hirdet. És persze a felemelkedését is megalapozó antikorrupciós politikát és közbiztonságot.

Szétszakadt társadalom

„Ha úti céljuk Rio de Janeiro és nem egy utazási iroda szervezésében, hanem magánúton kívánják megismerni a várost, javasoljuk, hogy előzetesen töltsék le okostelefonjukra az „Onde tem tiroteio – OTT” („Hol vannak lövöldözések”) elnevezésű applikációt. Útvonaluk kiválasztásához ezt használják. A Rio de Janeiro szegénynegyedeiben zajló nagyszabású rendőri és katonai akciók, illetve a megromlott közbiztonsági helyzet miatt a város bármely pontján találkozhat a gyanútlan turista eltévedt golyókkal.”

Üdvözlet Rióban két és fél évvel az olimpia után. A fenti idézet a magyar konzuli szolgálat honlapjáról származik. Nem csoda, hogy rendre szomjúhozik a brazil nép. Bolsonaro elsőszámú feladata éppen ennek a biztosítása a közbiztonság javításával és a korrupció visszaszorításával. Ez már önmagában elképesztően nehéz feladat egy az anyagiak mentén szanaszét szakadt társadalomban.

BRAZÍLIA HAT LEGGAZDAGABB EMBERÉNEK AKKORA A VAGYONA, MINT A TÁRSADALOM ALSÓ 50%-ÁNAK, KÖZEL 100 MILLIÓ EMBERNEK. AZ ORSZÁG LEGGAZDAGABB 5%-ÁNAK AKKORA A JÖVEDELME, MINT A MARADÉK 95%-NAK.

Mindeközben – köszönhetően a 2014-es labdarúgó világbajnokság és a 2016-os nyári olimpia rendezésének is – a brazil államháztartás nagyon komoly gondokkal küzd. A GDP-arányos államadósság alakulása (%) 2008 és 2017 között jól mutatja ezt:

Ugyanezen időszak GDP-arányos államháztartási hiányának az alakulása jól szemlélteti a 2014 óta tartó problémákat:

Ezeket a gazdasági adatokat látva nem nagyon kell csodálkozni azon, hogy 2018. májusában robbant a brazil gazdaság- és társadalompolitikai bomba.

picture

Brazília: nem olvasták a tücsök és a hangya történetét

Jelentős nyersanyagkészletek és exportvezérelt gazdaság mellett is deficites a fizetési mérleg, a szociális kiadások rendszere fenntarthatatlan, az államadósság nő. A mostani konjunktúrában sem takarékoskodtak, ha lassul a világgazdaság, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

A dízelüzemanyag árának folyamatos emelése miatt a kamionsofőrök napokra megbénították a brazil utakat, ami ellátási nehézségekhez és káoszhoz vezetett. Végül a kormányzat az üzemanyag adótartalmának a csökkentésével engedett a követeléseknek, bár korábban a költségvetés kifeszítettsége miatt nem kívánt tárgyalni a lázongókkal.

Jair Bolsonaro feladata meglehetősen nehéz. Az alábbi problémákat kell egyszerre sürgősen orvosolnia, hogy választási ígéreteit teljesíteni tudja:

  • Javítania kell a közbiztonságot, ami tartósan csak akkor sikerülhet, ha a legszegényebb néprétegek anyagi helyzete is javul.
  • Le kell törnie a korrupciót.
  • Rendeznie kell az államháztartás helyzetét és nyugdíjreformot kell megvalósítania.
  • Emelnie kell az életszínvonalat.
  • Mindezeket befektetőbarát módon kell megvalósítania.
  • Mindeközben a világgazdasági folyamatok eddigi támogató hatása 2018 végére megszűnt.

Ehhez Montecuccoli 17. századi idézetéhez hasonlóan három dolog kell neki: pénz, pénz, pénz.

A SZÜKSÉGES PÉNZ AZ EGYIK FORRÁSA LEHET A FELPÖRGETETT PRIVATIZÁCIÓ, A MÁSIK PEDIG A MODERN EMBER SOKADIK RETTENETES BŰNCSELEKMÉNYE AZ ÉLŐVILÁG ELLEN.

Komoly veszélyben vannak az Amazonas őserdei

Erről nekem Dragomán György Fényes jövő című sci-fi írásainak a Jegesmedve című része jut az eszembe:

„Megkérdezem, hogy a jövőben is vannak-e állatok, a jövőszökő erre hahotázni kezd, hogy lennének, hogy a jó nyavalyában lennének, még szép, hogy nincsenek, nincs egyetlenegy darab se, egy nyomorult kicsi patkány, annyi se, mind ki van irtva az összes aszkaráktól a kondorkeselyűig minden…”

Észre kell vennünk, hogy a jelenlegi brazil belpolitikai helyzetben a 130 éves zászló két szimbóluma került egymással szembe. Dönteni kell az amazonasi őserdők megőrzése és az úgynevezett haladás között. Korunk szótárában a haladás nem jelent mást, mint a technikai civilizáció újabb és újabb vívmányainak a megvásárlási képességének biztosítását széles néprétegek számára. A brazil elnöknek pénzt kell pumpálnia a gazdaságba, hogy a növekedéssel kinője a gazdaság jelenlegi deficit problémáit. Ehhez pedig a legkönnyebben rendelkezésre álló forrás nem más, mint az ország végtelen természeti kincseinek a „kiaknázása”.

Miközben minden gazdasági alany többet akar magának, addig az őserdő néma és nem reklamál.

BOLSONARO EGYIK ELSŐ INTÉZKEDÉSE AZ VOLT, HOGY AZ ŐSLAKOS REZERVÁTUMOK (13%-A BRAZÍLIA TERÜLETÉNEK!) ALAPÍTÁSI ÉS FELÜGYELETI HATÁSKÖRÉT ÁTHELYEZTE AZ ÜZLETI LOBBI ÁLTAL URALT MEZŐGAZDASÁGI MINISZTÉRIUMHOZ.

Az őserdők kiirtási folyamata már korábban elkezdett gyorsulni. A 2017 augusztusa és 2018 júliusa között kiirtott 7900 négyzetkilométer 14%-kal több, mint az előző 12 hónap pusztítása.

Mielőtt pálcát törnénk Bolsonaro fölött, meg kell állapítanunk, hogy Brazília csak ugyanazt teszi, amit tett Anglia, az USA és szinte minden fejlettebb ország a saját természeti kincseivel korábban. Az utolsó ekletáns példa erre a többévtizedes kínai gazdasági csoda mérhetetlen természeti pusztítása. Véleményem szerint a globális kapitalizmus mindaddig ezt a fajta magatartást fogja előhozni az emberből, amíg valami súlyos globális környezeti katasztrófa be nem következik.

Természet „short”, részvény long

Nincs új a nap alatt. A szívfacsaró igazság a jelenlegi brazil történetben cinikusan megfogalmazva ugyanaz, ami már sokszor lejátszódott az emberiség közelmúltjának a történetében: természet „short”, indián (rezervátum) „short” és részvény long.

A befektetők ugyanis a 2018 májusi összezuhanás óta (illetve pontosabban szeptember óta) újra imádják a brazil feltörekvő piaci sztorit. A New Yorkban kereskedett EWZ tickerű brazil piaci ETF árfolyama heti gyertyákkal 2017 elejétől a következő:

A kék téglalap jelöli a 2018 májusi zavargások és a Petrobras problémái miatt bekövetkező 25-30%-os esést. A zöld téglalap Bolsonaro két szavazási körből álló megválasztásának eufórikus reakcióját mutatja. Ezzel szinte teljesen ledolgozta a májusi esést a piac. A lila téglalap pedig a 2019-es év első kereskedési hetének közel 10%-os emelkedését mutatja, amivel nyolchónapos csúcsra került a brazil index ETF. Kevés piac van mostanság ilyen csúcson.

Még komolyabban megfigyelhető a brazil piac relatív ereje, ha a teljesítményét az EEM tickerű feltörekvő piaci ETF-hez mérjük szintén a 2017-2019-es időhorizonton.

Míg 2018 elején 86 darab EEM-et kellett adni 100 darab EWZ-ért, addig jelenleg már 105 darab EEM-mel kell fizetni ugyanazért a 100 darab EWZ-ért. Ezt az egy év alatt bekövetkező 22%-os relatív túlteljesítést mutatja az ábrán a zöld nyíl.

Megállapítható, hogy

A BOLSONARO SZTORIT JELENLEG VALAHOGY ÚGY VESZI MEG A BEFEKTETŐI TÁRSADALOM, AHOGY AZT TETTE 2017-BEN A TRUMP SZTORIVAL.

Aztán persze feltörekvő piaci történetről lévén szó, majd meglátjuk, hogy mi lesz a dolog vége. Ismerve az emberi természetet az őserdő és őslakos életkörülmény „short” létjogosultságában biztosabb vagyok, mint a brazil részvény longéban…

(Címlapkép: AK Rockefeller, Flickr)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Börtönből az elnöki székbe?

Olvasási idő: 3 p
Az októberi választások előtt a legnépszerűbb jelölt korrupció miatt börtönben ül, de pártját így sem lehet leírni. A jobb- és baloldal mellett a Facebook és a tévés kampány mérkőzése is jön Brazíliában.
picture

Brazília: nem olvasták a tücsök és a hangya történetét

Olvasási idő: 3 p
Jelentős nyersanyagkészletek és exportvezérelt gazdaság mellett is deficites a fizetési mérleg, a szociális kiadások rendszere fenntarthatatlan, az államadósság nő. A mostani konjunktúrában sem takarékoskodtak, ha lassul a világgazdaság, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.
picture

Homofób populista liberális gazdaságpolitikával

Olvasási idő: 3 p
Szinte biztosnak látszik, hogy vasárnap a brazilok Jair Bolsonarót választják meg elnöknek. Beszólt mindenkinek, nőknek, melegeknek, de közben nyugdíjreformot, privatizációt hirdet. És persze a felemelkedését is megalapozó antikorrupciós politikát és közbiztonságot.