Homofób populista liberális gazdaságpolitikával

Jó eséllyel egy szélsőségesen jobboldali populista, nőkre, melegekre, kisebbségekre rendszeresen sértő és lekicsinylő megjegyzéseket tevő politikus lesz Brazília következő elnöke – a nemzetközi sorminta a világ ötödik legnépesebb államát is elérte. Jair Bolsonaro, a választások vasárnapi, második fordulójának esélyese ugyanakkor liberális gazdaságpolitikát hirdet: privatizációt ígér és a nyugdíjrendszer strukturális reformját is sürgeti, de kérdés, hogy az antikorrupciós retorikán túl mihez kap majd politikai támogatást a kongresszustól - ahol egyébként szintén emelkedik pártja befolyása.

picture

Vasárnap két jelölt közül választ elnököt Brazília, miután a választások október ötödikei első fordulójában senki nem ért el 50 százalék feletti eredményt. Az első körös győzelmet csaknem behúzó, populista szélsőjobboldali Jair Bolsonaro immár egyértelmű esélyes. Versenyben maradt riválisa a munkáspárti Fernando Haddad, aki a korábbi pártvezér és államelnök, jelenleg korrupciós ügyek miatt börtönben ülő, de így is népszerű Lula da Silva támogatásával és helyett indult.

picture

Börtönből az elnöki székbe?

Az októberi választások előtt a legnépszerűbb jelölt korrupció miatt börtönben ül, de pártját így sem lehet leírni. A jobb- és baloldal mellett a Facebook és a tévés kampány mérkőzése is jön Brazíliában.

House of Cards brazil módra

Az első fordulót megelőzően kimagasló volt azoknak a választóknak az aránya, akik a temérdek jelölt közül nem tudtak az utolsó pillanatig választani. Ennek köszönhetően Bolsonaro győzelmének aránya (46%) jelentősen meghaladta a közvéleménykutatók legoptimistább várakozását is – jellemzően 30 százalék körüli eredményre mérték a választást megelőző hetekben.

A katonai múlttal bíró elnökjelölt egyik markáns ígérete a korrupció és a bűnözés visszaszorítása. Szimpatizánsait így különösen feltüzelte, amikor egy hónappal a választás előtt megtámadták, a nyílt utcán megkéselték. Bolsonaro nem csupán felépült sérüléséből, de a kórházból folytatta kampányát, még inkább hangsúlyozva a bűnözéssel szembeni erélyes fellépés igényét.

Október elején végül erős hajrával olyan eredményt tudott elérni, ami nagyon közel állt ahhoz, hogy már az első fordulóban biztosítsa számára az elnöki székhez szükséges többséget. Így jelenleg elenyésző annak valószínűsége, hogy ezt a második fordulóban ne szerezné meg.

NEMZETKÖZI FOGADÓIRODÁK MOST  85 SZÁZALÉKRA TESZIK ANNAK ESÉLYÉT, HOGY BOLSONAROBÓL ELNÖK LESZ.

Ezt egyedül Fernando Haddad munkáspárti jelöltnek van esélye meghiúsítani. Viszont egyáltalán nincs könnyű helyzetben a munkáspárt, hiszen ahhoz, hogy matematikailag esélye legyen kormányozni, össze kell fognia a szétforgácsolódott baloldalt a centrum pártokkal.

Nem Bolsonarora, hanem a korrupció ellen szavaznak vasárnap

Kijelenthető, hogy a braziloknál betelt a pohár. A választók egyértelmű igénye a korrupció tűzzel-vassal való irtása és a bűnözés visszaszorítása.  Ennek reményében hajlandóak elnézőbbek lenni a populista politikus nőkre, bőrszínre és melegekre tett „Trump-i magaslatokat” elérő megnyilvánulásaival szemben – noha ezekkel maximálisan kimeríti a modern populista vezetők definícióját.

A közhangulat már a négy évvel ezelőtt indult, és azóta is újabb és újabb ügyeket és ítéleteket hozó „Car Wash” néven emlegetett korrupciós botránynál kezdett elpártolni a politikai elittől és ez a mostani választáson csúcsosodott ki. (A Car Wash név azért ragadt a brazíl nagyvállalatokat, köztük az állami olajtársaságot, a Petrobrast is elérő korrupciós botrányra, mert a gyanú szerint az illegálisan mozgatott korrupciós pénzek egy jelentős része egy benzinkúthálózatoknál elérhető pénzügyi szolgáltatón keresztül cserélt gazdát.) A botrány egészen a korábbi elnökig felért – aki azóta börtönbüntetését tölti –, és bár szinte minden párt belekeveredett, főként a munkáspárt vált a korrupció szimbólumává. A választók jelentős része azért mozdul el a szélsőjobb irányába, hogy a munkáspárt ellen, vagyis a korrupció ellen szavazhasson.

A kongresszusi választáson is a várakozásokat meghaladóan szerepelt Bolsonaro pártja miközben a nagy múltú szociáldemokraták alsóházi mandátumaik felét elveszítették. Jól mutatja a politikai elit megítélésének változását, hogy az újraválasztási ráta a korábbi 56 százalékról 49-re csökkent és ezzel

AZ 1985-ÖS DIKTATÚRA ÓTA LEGKONZERVATÍVABB KONGRESSZUS ALAKULHAT MEG.

Populista retorika liberális gazdaságpolitikával fűszerezve?

Bolsonaro kampányában nem a média által felkapott populista retorika a legérdekesebb, hanem az ezzel szöges ellentétben lévő liberális gazdaságpolitika. Rövidtávon komoly sikereket mutathat fel elnökként a közbiztonság javításával – a katasztrofális állapotokat mutatja, hogy tavaly 64 ezer gyilkosságot követtek el.

A gazdaságpolitikában ugyanakkor közel se lesz ennyire fájdalommentes és egyszerű a többség biztosítása. A komoly reformok meglépéséhez szüksége lesz más pártok segítségére, amit a konzervatív kongresszus tud neki biztosítani, de nem feltételek nélkül.

Az egyik legnehezebben kivitelezhető reformjavaslata a nyugdíjrendszer átalakítása, amely a jelenlegi struktúrában teljesen fenntarthatatlan módon működik.

A VILÁG ÖTÖDIK LEGNÉPESEBB ORSZÁGÁBAN A NYUGDÍJKIADÁSOK A GDP 3 SZÁZALÉKÁVAL MAGASABBAK, MINT A BEVÉTELEK ÉS MIVEL A TÁRSADALOM ÖREGSZIK AZ OLLÓ A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN TOVÁBB NYÍLIK.

A várható életkor folyamatosan nő, a dolgozó populáció pedig csökken.

picture

Brazília: nem olvasták a tücsök és a hangya történetét

Jelentős nyersanyagkészletek és exportvezérelt gazdaság mellett is deficites a fizetési mérleg, a szociális kiadások rendszere fenntarthatatlan, az államadósság nő. A mostani konjunktúrában sem takarékoskodtak, ha lassul a világgazdaság, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

A kellő politikai támogatást nem lesz könnyű biztosítania Bolsonarónak, sőt, már a saját háza táján is elakadhat a reform. A párton belül megerősödött az a konzervatív csoport, melynek tagjai Bolsonaróhoz és alelnökjelöltjéhez hasonlóan korábban a hadseregben szolgáltak, és alapvetően ellenzik a nyugdíjreformot. Támogatásuk nélkül nagyon nehezen valósulhat meg a reform.

A nyugdíjrendszeren túl

BOLSONARO MÁSIK LIBERÁLIS REFORMJAVASLATA AZ ÁLLAMI VÁLLALATOK PRIVATIZÁCIÓJA, AMIT A TŐKEPIAC HANGOS ÜDVRIVALGÁSSAL FOGADOTT.

Kardinális kérdés, hogy talál-e az elnök elég támogatást a meglebegtetett privatizációhoz, amelynek legértékesebb eleme a többségben állami tulajdonú olajvállalat, a jelenleg több mint 98 milliárd dollár értékű Petrobras. Ez a méret nagyságrendileg azonos Ecuador éves GDP-jével, de magyar kontextusba téve a hazai GDP-nek is a 70 százaléka.

Nem meglepő ez alapján,

AZ ELSŐ FORDULÓ EREDMÉNYE UTÁN MÁSNAP A BRAZIL TŐZSDEINDEX 5, A PETROBAS ÁRFOLYAMA 14 SZÁZALÉKOT EMELKEDETT.

Ezzel szemben a legutolsó nyilatkozatok Bolsonaro csapatától már sokkal visszafogottabbak voltak, és az állami olajvállalat stratégiai fontosságát hangsúlyozták, így lehetséges, hogy a párton belüli támogatottság felmérése után csak egy újabb belengetett ígéret marad a privatizáció.

Összességében Bolsonaro győzelmével Brazília komoly eredményeket érhet el rövidtávon főként a közbiztonság javításával. Hosszabb horizonton nézve viszont

FÉLŐ, HOGY A KONZERVATÍV TÖBBSÉG ELNYOMJA A REFORMOKAT ÍGÉRŐ GAZDASÁGPOLITIKÁT, ÉS DACÁRA ANNAK, HOGY BOLSONARO VÁLTOZÁST SZERETNE, KÉNYTELEN BEÉRNI KEVÉSBÉ SZIGNIFIKÁNS PROBLÉMÁK MEGOLDÁSÁVAL.

Hasonlóan számos populista politikushoz idővel a szükséges gazdasági kiigazítások helyett a hatalom megtartása és a következő választás kerülhet előtérbe, ami tovább ronthatja Brazília amúgy sem sziklaszilárd helyzetét egy fejlődő piaci válság esetében. Reméljük nem így lesz, és sok év után az ország a korrupció visszaszorítása mellett a reformok elfogadásának útjára lép.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Börtönből az elnöki székbe?

Olvasási idő: 3 p
Az októberi választások előtt a legnépszerűbb jelölt korrupció miatt börtönben ül, de pártját így sem lehet leírni. A jobb- és baloldal mellett a Facebook és a tévés kampány mérkőzése is jön Brazíliában.
picture

Brazília: nem olvasták a tücsök és a hangya történetét

Olvasási idő: 3 p
Jelentős nyersanyagkészletek és exportvezérelt gazdaság mellett is deficites a fizetési mérleg, a szociális kiadások rendszere fenntarthatatlan, az államadósság nő. A mostani konjunktúrában sem takarékoskodtak, ha lassul a világgazdaság, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.
picture

100 dollár lesz az olajár, ha Venezuela összeomlik

Olvasási idő: 3 p
Elmaradt fejlesztések és karbantartások, hatékonytalan, összeomló teremlés. Pedig több tartalékuk van, mint bárkinek.