Wake me up when septemBEAR ends

picture

Gyerekkoromban a szeptember az iskolakezdést jelentette, valamint annak a rémisztő felismerését, hogy nyárra voltak kötelező olvasmányok, amikről nem vettem tudomást. Mostanában se feltétlen pozitív a szeptember, bár iskolakezdés helyett a tőzsde szezonalitása okozhat némi fejfájást.

Nevetséges, de gyakori, hogy a nyári nihil után a befektetők visszatérnek a szabadságukról, ráeszmélnek, hogy a portfóliójuk telis-tele van olyan részvényekkel, amelyek az év során egész jól teljesítettek és szeptember közepén egy szabad szemmel látható korrekcióba kergetik egymást.

Hogy ez most így lesz-e, azt nem tudhatjuk, de az biztos, hogy az idei évben szeptember közepére esik a Fed már nagyon várt kamatdöntő ülése, ahol nagy valószínűséggel 25, de akár 50 bázispontot is vághatnak. Szintén erre a hétre esik a szeptemberi opciós kifutás is, szóval biztosan turbulens időszak elé nézünk.

Ráadásul az amerikai részvényvisszavásárlási programokban is szünet jöhet. Scott Rubner, a Goldman véleményvezére szerint szeptember 16-ig mintegy 17 milliárd dollárnyi pénzbeáramlás jöhet a piacra a buyback és az algoritmusok által, utána viszont ez nem jelent majd támaszt a piacnak.

Ha ez nem lenne elég, akkor az amerikai elnökválasztási kampány is kezd majd a célegyenesbe kanyarodni, megtűzdelve számos geopolitikai eseménnyel. Az alábbi ábrán látható, hogy az elnökválasztások évében is a szeptember és az október voltak a leggyengébb hónapok 1950-től nézve.

Mindezek alapján az augusztusi rövid, de turbulens piaci korrekcióhoz lehet, hogy a szeptember is csatlakozni fog. Portfóliómenedzserként talán az egyik legnagyobb kihívás az, ha „ülünk a kezünkön” és nem csinálunk semmit, de lehet ebben a hónapban érdemes óvatosnak maradni és a Green Day számára gondolni:

Summer has come and passed
The innocent stock markets can never last
Wake me up when September ends.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Jön a recesszió az USA-ban?

Olvasási idő: 5 p
Miért érdemes ezzel a kérdéssel magyar szemszögből is foglalkozni? És miért tükröz olyan nagy a bizonytalanságot az USA jelenlegi gazdasági helyzetének megítélése világszerte?
picture

Fekete hétfő: 37 éve nem láttunk ilyen esést

Olvasási idő: 5 p
Múlt hétfői mozgásával a Nikkei index megidézte az 1987. október 19-i amerikai tőzsdei fekete hétfőt. Vajon megússzák ennyivel a részvénypiacok a mostani esést vagy még jöhet egy újabb kör?
picture

Szeretne Ön Trumpnak dolgozni? Jelentkezzen még ma!

Olvasási idő: 4 p
Trump győzelme esetén tömegeket eresztenének szélnek a közigazgatásban. A terv mögött polgárháborús logika áll, és sokkal nagyobb rombolást tud véghezvinni, mint néhány ostoba elnöki intézkedés.