Mi folyik itt?

picture

Van nekem egy kedvenc gyógyszercégem. Van nekem egy könyvem emiatt a vállalat miatt. A könyv címe: Prozac-ország. Bizonyos Elizabeth Wurtzel írta 1994-ben arról is, hogy milyen fiatalon és depressziósan Amerikában. 30 évvel később jön velem szembe a statisztika immáron az Atlanti-óceán másik oldaláról, hogy milyen fiatalon az Egyesült Királyságban. Magányos, szomorú, számkivetett.

Sokkoló adatok. A helyi nemzeti egészségügyi szolgálat szerint az elmúlt évtizedben – pontosabban a 2015/16-os szintekhez képest – nagyjából 44 százalékkal nőtt a tinédzsereknek (18 év alatti lakosságnak) felírt antidepresszáns receptek száma. A növekedés tempóján túl a nominál szint is hasonlóan megdöbbentő, a majdnem 450 ezres számot érdemes lenne kontextusába helyezni. Az 19 éves kor alatt az utolsó lezárt évben (2022/23) a páciensek száma 196 ezer, a 15-19 évesek masszív túlsúlyával. Nagyon érdekes, hogy minden korcsoportban sokkal több nőnek/lánynak írnak fel antidepresszánst, mint férfinak/fiúnak.

Kis hazai kitekintés: a KSH-nál 1999 és 2021 között vannak éves adatok a gyermekek betegségeiről (a gyógyszerfogyasztásukról nincs ilyen könnyen elérhető forrás). Eléggé sokatmondó. Ebben az időszakban a „háziorvosokhoz és házi gyermekorvosokhoz bejelentkezett 0-18 éves korúak között „mentális- és viselkedészavarok” (F00-F99) gyűjtőkategóriában a betegek száma 132 százalékkal nőtt. Ezen belül: „a psychés fejlődés rendellenességei, hyperkineticus, magatartási és emocio” kategóriába soroltak száma 328 százalékkal, azaz több mint négyszeresére.

Rengeteg dolog miatt szoronganak a fiatalok, ami miatt nekünk nem kellett.

– mondja az ötvenes.

Durva! Sokat gondolkodom azon, hogy nagyon nehéz lehet most tinédzsernek lenni.

– mondja a negyvenes.

20-30 évvel ezelőtt, ha egy gyereknek valamilyen betegsége volt, akkor inkább dugdosták a szülők. Most, ha nincs, akkor is viszik az orvoshoz.

– mondja a harmincas.

MAGÁT A JELENSÉGET MINDENKÉPPEN ÉRDEMES KOMOLYAN VENNI. A GYERMEKEINK MENTÁLIS ÁLLAPOTA ÉGETŐ TÉMA,

a deepfake, a Tiktok, az ármány és a valóság közötti különbségek napi rendszerességgel kellene, hogy felmerüljenek a családi beszélgetések során. Fontos lenne a másra mutogatás helyett a szülők részéről megismerni a problémát, tájékozódni, hogy tudjuk mivel állunk szemben. A kutatók szerint az antidepresszánsok használatán túl a rövid és hosszabb távú mellékhatások elemzése a legfontosabb feladat.

(Borítókép forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Nem akarunk mást, csak fogyni és zabálni

Olvasási idő: 4 p
Az elhízás globális probléma, amin változtatnunk kellene, az emberek, államok és cégek is azonban abban érdekeltek, hogy a fogyás ne legyen megerőltető, és közben a fogyasztás se essen közben vissza. Éppen ezért óriási üzlet rejlik a súlycsökkentő gyógyszerekben.
picture

Legális drogok, milliárdos üzletek, százezrek halála – Vendég: Dr. Zacher Gábor

Olvasási idő: < 1 p
Egyre dagad az opioid-botrány az Egyesült Államokban. Az elmúlt 30 évben akár 600 ezerre is tehető azon halálesetek száma, amelyek valamilyen módon összefüggésbe hozhatók bizonyos szabálytalanságokkal. Dr. Zacher Gábor toxikológussal beszélgettünk.
picture

Opioidválság: a pokoli mámor

Olvasási idő: 16 p
Az elmúlt három évtizedben az opioidtartalmú fájdalomcsillapítók fogyasztásához köthető halálozási arány az Egyesült Államokban megnégyszereződött. Mintegy fél tucat tengerentúli gyógyszeripari nagyvállalat érintett, amelyek a velük szemben indított perek tömkelegét lezáró megállapodások értelmében együttesen 30 milliárd dollárt meghaladó összeg fizetését vállalták.