Meg tudja-e újra mozgatni az egész piacot az Nvidia gyorsjelentése?

Az elmúlt 12 hónapban háromszor is bekövetkezett olyan amerikai széles piaci mozgás, aminek az Nvidia volt az okozója és az élharcosa. Ebből kettő gyorsjelentés volt, egy pedig nagyjelentőségű technikai kitörés. A mai gyorsjelentés után éppen ezért nem lenne meglepő, ha újra az Nvidia mutatna irányt a teljes amerikai részvénypiacnak.

picture

Az Nvidia villámgyors sebességgel vált az elmúlt másfél évben a világ legfontosabb tőzsdei részvénytársaságává. A következő ábrán a jelenleg 2000 milliárd dollár feletti tőkeértékű négy tőzsdei vállalat piaci kapitalizációjának alakulását láthatjuk 2015 és 2024 között:

A másik három „nagyfiú” együtt jutott el a 2015 végi 500 milliárd dollár körüli tőkeértékről a 2000-3000 milliárd dolláros tartományba nyolc és fél év alatt. Az Nvidia a tavalyi és az idei évével berobbant közéjük. A vezető chipgyártó vállalat 2015 végén még csak 18 milliárd dollárt ért.

Az elmúlt egy évben többször fordult elő olyan helyzet, hogy a mesterséges intelligencia történet epicentrumában lévő Nvidia részvényei mutattak irányt az egész amerikai részvénypiacnak. Összesen három (jelentőségüket súlyozva igazából két és fél) ilyen esetet kell kiemelnünk tavaly május óta. Lássuk is ehhez az Nvidia napi gyertyás árfolyamgrafikonját 2023. május 1. és 2024. május 21. között (logaritmusos skálázással):

Az első piacbefolyásoló esemény a 2023. május 24-i fantasztikus gyorsjelentésre másnap adott 24 százalékos emelkedés volt, amikor a piac számára nyilvánvalóvá vált, hogy a legnagyobb technológiai vállalatok nem totojáznak a mesterséges intelligencia beruházásaikkal az egymással folytatott versenyben, ahol ugye mindenkinek az Nvidia szállítja az eszközt.

picture

Minden idők egyik legkiválóbb gyorsjelentése

Brutálisat ugrott az Nvidia árbevétele, ami arra utal, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése minden bizonnyal gyorsabban fog lezajlani, mint azt sokan jelenleg gondolják. A legjobb megoldást az új MI-rendszerek építéséhez az Nvidia kínálja.

A második piacbefolyásoló esemény 2024. január 8-án következett be, amikor a 239 százalékos emelkedést produkáló 2023-as esztendő után egy fél évnél is hosszabb, a megelőző árfolyammozgáshoz képest szűk kereskedési sávból kitört az Nvidia részvények árfolyama.

picture

Az Nvidia kitörés jelentősége

Az Nvidia újra a vezető részvényekre jellemző magatartást tanúsít, ez pedig jó hangulatot hozhat a piacra a következő hetekben. De könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó emelkedő hullám.

Ennek a szárnyaló emelkedést hozó mozgásnak volt a megerősítése a 2024. február 21-i negyedéves riport másnapján bemutatott újabb 16 százalékos árfolyamrobbanás, ami a harmadik piacmozgató történés volt a vezető chipgyártó részéről az elmúlt 12 hónapban. De ezt számolhatjuk fél eseménynek is, hiszen a második mozgás egyfajta megerősítése volt.

Ezen az előző ábrán jól látható volt, hogy az Nvidia részvényei milyen komoly árfolyamemelkedéseket mutattak be a vártnál sokkal jobb gyorsjelentésekre, illetve a nagy jelentőségű év eleji kitörésre. A saját mozgásnál is fontosabb aspektus azonban az volt minden esetben, hogy ezzel az egész piacnak is sikerült egy komoly lökést adni mind a három esetben. Nézzük is meg most ezeket a hatásokat két párhuzamos ábrapáron.

Először jöjjön a 2023. május 1. és július 31. közötti időszak ábrapárja elől az Nvidia részvényeivel és utána az általa meghúzott széles piaccal, amit esetünkben természetesen az S&P 500 index reprezentál:

Az Nvidia árfolyamrobbanása után öt kereskedési nappal (zöld nyíl jelöli mindkét esetben) a vezető amerikai index is elhagyta az addigi árfolyamsávját, és masszív két hónapos emelkedésbe kezdett.

Utána pedig lássuk a 2023. december 1. és 2024. március 29. közötti időszakot napi gyertyákkal, szintén elől az Nvidia papírjaival és utána az S&P 500 indexszel:

Kék téglalap jelöli az idén január 8-i Nvidia-kitörés napját, illetve a következő nyolc kereskedési napot. Ennek a kilenc napos időszaknak már az első napján élete új csúcsára emelkedett az Nvidia, majd ezután még nyolc napot kellett várni az S&P 500 indexre, hogy az is megtegye ezt. Addigra az Nvidia már 18 százalékkal járt az előző csúcsa fölött. Tankönyvi eset lehetne ez a kilenc nap arra vonatkozóan, hogy miképpen viselkedik egy vezető részvény (előbb megy új csúcsra mint a piac, és jóval nagyobb sebességgel emelkedik). A zöld nyíl a február 21-i jelentés utáni napot mutatja, ami újabb, és itt már együttes lökést adott a chipgyártó részvényeinek és a teljes piacnak is.

Ez a múlt, ami bizonyítja, hogy kiemelkedő módon voltak képesek az Nvidia nagyobb mozgásai hatni az egész amerikai részvénypiacra az elmúlt egy évben. Egy ilyen dologra most is érdemi esély mutatkozik a mai gyorsjelentés potenciális utóhatásaként.

Ha jó lesz maga a jelentés, és továbbra is képes lesz a cég olyan előrejelzést adni, amely szerethető a befektetők számára, akkor a nagy kérdés természetesen az, hogy itt a 2000+ milliárd dolláros tőkeérték tartományban lehet-e még az imént vizsgált esetekhez hasonló pozitív reakció.

Ha csalódást keltő lesz a riport, akkor pedig az lesz a nagy kérdés, hogy egy esetleges negatív reakció magával rántja-e az egész piacot, vagy jön a malacpersely-effektus.

picture

Az AI-sztori és a malacperselyhatás

Az amerikai részvénypiac és annak vezető részvényei a kifulladásnak sok jelét mutatták az elmúlt másfél-két hónapban, ám a széles piac szintjén még nyoma sincsen a legkisebb korrekciónak sem.

Bónuszként pedig a 900+ dolláros árfolyamtartományban nem kell meglepődnünk azon, ha kap a piac egy részvényfelaprózás bejelentést.

(Borítókép: NVIDIA HGX AI Supercomputer, forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.