Atomot mindenkinek!

picture

Eddig csak az árupiac távoli sarkaiban kereskedett fém, amire hirtelen hatalmas szükség lett a fenntartható és tiszta energiára való átálláshoz. Szűkös kínálatára a nyugodtnak korántsem mondható geopolitikai viszonyok erősen hatással vannak, az elemzőházak egymásra licitálva jeleznek előre nagyobbnál nagyobb keresletet rá, így minden nagyobb fejlett ország vagy gazdasági blokk igyekszik a lehető legnagyobb befolyást szerezni felette az értékláncban magasan elhelyezkedő gyártási és feldolgozási kapacitások kiépítésével. Sokáig a lítiumra illettek legjobban ezek a sorok, újabban viszont az urán juthat róluk eszünkbe.

A 2011-ES FUKUSIMAI KATASZTRÓFA ELIJESZTETTE A DÖNTÉSHOZÓKAT A NUKLEÁRIS ENERGIÁTÓL. SORRA KEZDTÉK EL LEÉPÍTENI A REAKTORKAPACITÁSOKAT JAPÁNNAL ÉS NÉMETORSZÁGGAL AZ ÉLEN, TÖBB MINT EGY ÉVTIZEDNYI KÍNÁLATOLDALI BERUHÁZÁSKIESÉST EREDMÉNYEZVE.

Ennek ellenére úgy látszik, egyre több ország jut mégis arra a megállapításra, hogy egy biztonságos és megbízható energiaforrásról van szó, ami egyszerre jelentheti az energiafüggetlenség és a dekarbonizáció kulcsát. A 2023 év végi ENSZ klímacsúcson 22 ország köteleződött el a nukleáris kapacitásai háromszorosára emelése mellett 2050-ig. Napjainkban körülbelül 440 atomerőmű működik, 60 van építés alatt, és további 110 van tervben.

A fenti chart azt mutatja, hogy a befektetők uránpiacra való özönlése nem alaptalan. A reaktorokhoz szükséges dúsított urán közel felét Oroszországban állítják elő, aminek az importját május első hetében tiltotta be az Egyesült Államok szenátusa, miközben a világ legnagyobb uránbánya–vállalata, a Kazatomprom figyelmeztetett, hogy idén és 2025-ben várhatóan elmarad a kitermelés az előrejelzett mennyiségtől. Ez pedig azt jelenti, hogy a hatalmas érdeklődéshez rövid- és középtávon érezhetően csökkenő kínálat társul, ami tovább hajthatja az urán árát. A 65-80 dollár közötti spot ár támaszt nyújthat a piacnak, hiszen ez az az ársáv, ahol már megérheti a bányáknak megindítani a termelést, az ausztrál Tribeca Investment Partners befektetéskezelő februári árupiac tematikájú konferenciáján az uránbányász vállalatokkal tartott panelbeszélgetés résztvevői 150-200 dollár közé jósolták a nehézfém árát egy éves időtávon.

Ahogy arról már volt szó a Concordeblogon is, a reaktorépítésben igazi fellendülést a moduláris reaktorok (SMR) elterjedése hozhatja, melyek fő ígérete, hogy jóval gyorsabban és olcsóbban lehet megépíteni őket hagyományos társaiknál, valamint a teljesítményük is jobban szabályozható.

picture

Paks 3 előbb kész lesz, mint Paks 2?

Az SMR technológia az ígéretek szerint olcsóbb és gyorsabb lesz, teljesítményük jobban szabályozható, így a megújuló energiák okozta kiszabályozási gondokra is megoldást jelentenek. A régiónkban legkorábban a lengyelek és a románok használhatnak ilyen erőműveket.

A lenti charton az SMR fejlesztésben egyedüli tőzsdén lévő vállalat, a NuScale árfolyama látható, ami idén január közepe óta élete mélypontjáról közel a háromszorosára emelkedett. Az idei szép teljesítmény mellett ugyanakkor az is látszik, hogy a piac közel sem szavazott a technológiának feltétlen bizalmat, az IPO-tól számítva 35, a 2022-es csúcstól pedig 60 százalékkal kereskedik alacsonyabb árfolyamon a Nuscale-t, amit egy elég masszív csökkenő tendencia követett a tavalyi év végéig.

ALAPOT ADUNK A BEFEKTETÉSEIDNEK

Az alapkezelési szakmában az egyik legnehezebb feladat a gyorsan áramló rengeteg információ befogadása, feldolgozása, szintetizálása, hogy aztán a segítségükkel a legjobb befektetési döntéseket hozzuk meg. Ebben nagy segítségünkre vannak a chartok, amelyek sokszor a lehető legtömörebben mutatnak rá a lényegre. Ebbe a rovatba az Accorde munkatársai válogatnak a munkájuk során szembejövő legjobb ábrák közül. A téma gyakran kapcsolódik azokhoz a befektetésekhez, amelyeket egyébként is vizsgálunk, de az írások célja nem a tanácsadás, hiszen se az anyag hossza, se mélysége, ezt nem teszi lehetővé.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.