Csoki, banán, kóla

picture

Ez itt a Concorde Podcast. Egy műsor, ahol a Concorde munkatársai minden héten alaposan megmondják véleményüket pénzről, gazdaságról, politikáról és mindarról, amit egy Concorde-os nem hagyhat szó nélkül.

MIRŐL LESZ SZÓ A MAI ADÁSBAN?

A felpörgő inflációnkban szereplő termékek legnagyobb részének drágulására elég jól érthető magyarázatokat tudtak adni a szakértők. Azok a mezőgazdasági termékek ugyanis melyek nálunk is megteremnek több száz éve, azok egész egyszerűen érthetőbbek számunkra mind gasztronómiailag, mind piacilag. Van néhány, nagyrészt más kontinensekről származó termék, amit nagyon megszerettünk mi európaiak az elmúlt évszázadokban, amelyekről kevesebbet tudunk. Arról is, hogy hogyan és hol termesztik őket és arról is, hogy milyen tényezők mozgatják azok árát. Míg a banán érthetetlenül olcsó marad évtizedek óta, addig a kakaó, a kávé, és az olívaolaj ára egészelképesztő dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.

Vidovszky Áron beszélgetőpartnerei Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája és Bukta Gábor, a Concorde elemzési üzletágvezetője.

TARTSON VELÜNK!

A Concorde Podcast már elérhető a Spotify, az Apple, és a Google felületein, valamint YouTube csatornánkon. Kövessen be minket, hogy ne maradjon le a legforróbb tőkepiaci sztorikról!

Bármi, ami a műsorban elhangzik az az abban résztvevők magánvéleményét tükrözi. A műsor szórakoztató jelleggel készült, annak tartalma nem minősül befektetési tanácsadásnak és befektetési döntések alapjául sem kíván szolgálni. A Concorde munkatársai a műsorban elhangzó értékpapírokban és befektetési eszközökben pozíciókkal rendelkezhetnek. A műsorban elhangzott adatok, előrejelzések és információk pontosságával és teljességével kapcsolatban a Concorde, illetve a műsor készítői felelősséget nem vállalnak. A Concorde Podcast a Concorde Értékpapír Zrt. szellemi tulajdona.


Ajánló

picture

Van még benne kakaó?

Olvasási idő: 4 p
Rettenetes szezonjuk volt a világ kakaótermesztőinek, de ez önmagában még nem lenne elég hozzá, hogy 250 százalékot ugorjon az ára. A piacok logikája miatt mégis ez történt.
picture

Olcsó banán és drága kokain

Olvasási idő: 4 p
A banán romlandó, a lehető leggyorsabban át kell haladnia a kikötőkön, ez pedig nyomást gyakorol a vámhatóságokra. Egyszerűen képtelenség lenne minden szállítmányt alaposan ellenőrizni. Másrészt a banánt hűtött konténerekben kell szállítani, amelyek tökéletesek a kokain elrejtésére.
picture

Felmondott ukrán gabonaalku: kik a legnagyobb vesztesek?

Olvasási idő: 5 p
A gabonaszállítási megállapodás felbontása igen nehéz helyzetbe hozza Ukrajnát, alapvetően mindegyik félnek érdekében állna a helyreállítása. Sokan a török elnök közbenjárásában és az afrikai országok nyomásgyakorlásában bíznak, de beláthatatlan az egyezség jövője.