Az USA-fölény és a technológiai vezetés kérdése 2024-ben

Az a fajta amerikai és technológiai felülteljesítés, amely a 2009 és 2023 közötti szárnyalásban jellemezte a globális részvénypiacokat, az Nvidia 2024-es kimagasló teljesítménye ellenére sincsen már jelen a részvénypiacokon. Könnyen lehet, hogy az előttünk álló hónapokban nemcsak arra kaphatunk választ, hogy véget ér-e a 15 éve kikezdhetetlen bikapiac, hanem más megatrendekben is forduló jöhet.

picture

Az idei évnek lassan eltelik a negyede, éppen ezért nem árt néhány vezető részvényindexnél megnézni, hogy miképpen állnak eddig 2024-ben:

A tavalyi évvel ellentétben – amikor a káprázatos hetesnek nevezett technológiai behemótok a győztes mindent visz elvén tényleg mindent vittek – az idei évben nagyon egységesek eddig a részvénypiaci hozamok. A vezető amerikai indexek és az EU két legfontosabb részvénypiaci indexe jellemzően 8-9 százalékos pluszban van.

Ami külön érdekesség, az a Nasdaq-100 technológiai index „beleszürkülése” a tömegbe. A már bő évtizede megszokott technológiai vezetés helyett ugyanis inkább nagykapitalizációjú vezetés van, ennek is köszönhető, hogy a hozamlistánk élén az S&P 100 és az S&P 500 indexek állnak.

Az idei rangsor élesen elüt a 2023-as év hozamaitól, amikor is így nézett ki az imént már bemutatott hét tőzsdeindex százalékos emelkedése:

A mesterséges intelligencia sztori berobbanása, illetve a technológia vezetésével lezajlott 2022-es medvepiac után persze mondhatnánk azt, hogy „könnyű volt” a Nasdaq-100 indexnek tavaly így kiemelkednie a többi részvényindex közül. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, a technológiai vezetés (és az USA-fölény) bő évtizedes megatrend.

Ezt a megatrendet úgy tudjuk a legkönnyebben megfigyelni, ha megnézzük a 2009 és 2023 közötti 15 évre vonatkozó kumulált hozamokat is a már kétszer is megvizsgált hét részvényindex esetében:

Gigantikus nagykapitalizációjú technológiai fölényt láthatunk, aminek köszönhetően a Nasdaq-100 index magasan kiemelkedik az egész mezőnyből. Ennek egyfajta mellékes következményeként az S&P 500 és S&P 100 indexek is (amelyekben a legnagyobb amerikai technológiai vállalatok érdemi súllyal benne vannak) jelentős mértékben felülteljesítették az általunk vizsgált két európai indexet.

A 2008-2009-es pénzügyi válság óta három megatrend határozza meg a globális részvénypiacot:

  • A 15 éve kikezdhetetlen bikapiac (ennek a legjobb mutatója az, hogy a világ legfontosabb részvényindexe, az S&P 500 egy-két turbulens hetet leszámítva folyamatosan a saját 200 hetes mozgóátlaga fölött van);
  • A technológiai részvényeknek csak az 1991 és 1999 közötti időszakhoz hasonlítható szárnyalása és döbbenetes felülteljesítése;
  • Illetve nagyrészben ennek a technológiai felülteljesítésnek köszönhetően az USA részvénypiacainak a fölénye a világ többi piacával szemben hozamokban, értékeltségben, piaci kapitalizációban és részvénypiaci forgalomban.

A harmadik pontban említett amerikai fölény oda vezetett 2024 márciusára, hogy az USA (és egyben természetesen a világ) legértékesebb tőzsdei vállalata, a Microsoft (3190 milliárd dolláros piaci kapitalizáció) többet ér, mint a 157 érdemi részvénytársaságból álló teljes francia részvénypiac (3132 milliárd dolláros összpiaci kapitalizáció). Vagy oda, hogy a 221 érdemi részvénytársaságot magáénak tudó német részvénypiac (2372 milliárd dolláros összpiaci kapitalizáció) alig ér többet, mint a harmadik legértékesebb amerikai tőzsdei vállalat, az Nvidia (2285 milliárd dolláros piaci kapitalizáció).

A 15 éve tartó három megatrendből aránytalanul sokat vizsgáljuk az elsőt, vagyis hogy meddig tarthat a bikapiac, bikapiac van-e még. Bennem azonban 2024-es év első negyedévét látva – például a korábbi két szuperszonikus menetelő, az Apple és a Tesla alulteljesítését – egyre gyakrabban merül fel az a kérdést, hogy meddig tarthat a másik két megatrend.

KÖNNYEN LEHET UGYANIS, HOGY AZ IDEI ÉVBŐL HÁTRALÉVŐ IZGALMASNAK KINÉZŐ BŐ KILENC HÓNAPBAN AZ IGAZÁN NAGY ESEMÉNYEK AZ USA-FÖLÉNY ÉS A TECHNOLÓGIAI VEZETÉS KAPCSÁN FOGNAK MEGÉRKEZNI.

Semelyik trend sem tarthat ugyanis örökké.

(Az írás adatai a 2024. március 21-i tőzsdei záróárakkal kerültek kalkulálásra. Borítókép: Nasdaq MarketSite, forrás: Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Concorde Podcast+: A van rajta sapka, nincs rajta sapka Fed dilemma

Olvasási idő: < 1 p
Ha nincs sapka a jegybankokon, azért ütik őket, ha van, akkor azért - a Fed próbálta elkerülni a verést, a jövő héten pedig az MNB-n a sor. A hét legfontosabb eseményeiről Vidovszky Áron, Jónap Richárddal és Móró Tamással beszélgetett.
picture

Az Nvidia az AI-aranyláz legnagyobb nyertese

Olvasási idő: 6 p
Körülbelül olyan pozícióban van az Nvidia napjaink mesterséges intelligencia aranylázában, mint amilyen helyzetben az alaszkai kocsmáros volt a valódi aranyláz idején.
picture

Mikor fullad ki az amerikai bika?

Olvasási idő: < 1 p
Az elmúlt 25 évben mindössze hatszor fordult elő, hogy az S&P 500 index sorozatban legalább hét héten keresztül tartó nyerő szériát produkált. Új rekordot jelentene történetében egy további ötszázalékos emelkedés, ugyanakkor ez aligha lenne egy könnyű menet.