Hétfőn vagy szerdán?

picture

Egy portfóliómenedzser mindig nehéz helyzetben van, amikor a városban a tuti tippet kérdezik tőle, vagy azt, hogy a nyaralásra szánt eurót hétfőn vagy szerdán vegyék-e meg a barátok.

Számomra a befektetés egész éven át tartó döntési folyamat, amiben épp az adott pillanatban gondolok valamit, aztán az élet vagy igazolja, vagy nem. Utóbbi esetben az érzelmek teljes kizárásával kell elengedni az adott befektetést, ha épp veszteség van rajta, akkor is. Ezzel együtt megtakarításaim zömét az általam kezelt befektetési alapban tartom, hogy rövid távon választ adjak a fenti kérdésre. De hogy ennél érdekesebb választ is adjak, ám legyen.

A következő bő tíz év egyik meghatározó témája, az USA-Kína-versengés tőkepiaci következményei lesznek. Az orosz-ukrán háborúból már megtanulták a befektetők, hogy egy háborús helyzet egyetlen hétvége alatt nullára írja tőkepiaci befektetéseik értékét az ellenséges országban. Most is erre készülnek az óvatosabb, kockázatkerülő befektetők, akik a tavalyi év közepe óta látványosan építik le kínai kitettségüket.

A másik, ehhez szorosan kapcsolódó folyamat, hogy maga az amerikai törvényhozás is egyre agresszívabban igyekszik elrettenteni a portfólió-tőke befektetőket attól, hogy Kínát tőkével és befektetésekkel támogassák.

MINDKÉT FOLYAMAT ABBA AZ IRÁNYBA MUTAT, HOGY A FEJLŐDŐ PIACI BEFEKTETŐK, BÁR VÉLHETŐEN TÖBB HULLÁMBAN, DE CSÖKKENTENI FOGJÁK KÍNAI KITETTSÉGÜKET. ENNEK EGYIK LÁTVÁNYOS BIZONYÍTÉKÁT A JANUÁR VÉGÉRE ÚJ MÉLYPONTRA ESŐ KÍNAI TŐZSDEINDEXEK ADTÁK.

Ha Kína tabu lesz a tőkepiaci befektetőknek, akkor az egyik legolcsóbb fejlődő piacot a világon Közép-Kelet-Európa testesíti meg, beleértve Magyarországot, Görögországot, Romániát és a régió nyilvánvalóan legnagyobb tőkepiacát, Lengyelországot, ahol a múlt év végi politikai változások is meghozták a befektetők étvágyát. Ráadásul ezek az országok EU- és NATO-tagországok, náluk az a kockázat, ami miatt most Kínából távoznak a befektetők, értelemszerűen nem merül fel. Fontos még kiemelni, hogy hosszú távon egy részvénybefektetés esetén a legfontosabb tényező az értékeltség, olcsóságban pedig a régiónk jelenleg felülmúlhatatlan.

PS: egyébként szerdán. 😊

picture

Klasszis 2024 – Támogassa az Accorde Alapkezelőt!

A Privátbankár.hu Klasszis díjátadón idén tizenegyedik alkalommal díjazzák a hazai befektetési alap piacon szereplő alapkezelő cégek és szakemberek teljesítményét. Támogassa szavazatával az Accorde Alapkezelőt és munkatársait, Gyurcsik Attilát és Tunkli Dánielt!

(A cikk először a Forbes magazin márciusi számában jelent. Borítókép: mikor vegyünk eurót a nyaralásra, forrás: REUTERS/Regis Duvignau)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.