Duplázón innen és túl

picture

Arcpirító 107 százalékos emelkedésen van túl az elmúlt egy évben a lengyel bankindex, amely a tavalyi választások okozta eufóriában új abszolút csúcsra emelkedett év végére, és azóta sincs megállás. Ahogy azt már a Concorde Podcastben is fejtegettük, ebben jelentős szerepe van az EU-konform és várhatóan részvényesbarát Tusk-kormánynak – ennek az emelkedésnek bő felét ugyanis az index október közepe óta tette meg – de legalább ilyen fontos az is, hogy a Magyarországon lassan talán már feledésbe merülő devizahiteles probléma remélhetőleg az utolsókat rúgja a lengyeleknél is.

Az alábbi grafikon jól illusztrálja, hogy mi történt volna az összes ilyen svájci frank hitel leírása esetén a bankok tőkemegfelelésével. Rendkívül felszínesen azt mondhatjuk, hogy a legalapvetőbb tőkeelemek esetén nagyjából tíz százalékos aránynál még nem kell izzadnia sem a banknak, sem a szabályozónak. Ezt a szintet láthatóan csupán 2022 vége felé érte el a szektor, a tavalyi év rekordot jelentő céltartalékolásainak köszönhetően pedig a svájci frank hitelek fedezettsége elérhette a kilencven százalékot, ami várhatóan már fedezi a bankok ilyen költségeit.

Azt talán érdemes megjegyezni, hogy ez sincs kőbe vésve, a jelenleg meglévő hiteleket tekintve akár száz százaléknál magasabb veszteségük is lehet attól függően, hogy milyen a perek és a megegyezések aránya, és hogy azokkal kapcsolatban milyen döntés születik. Utóbbi okoz is némi fejtörést mind az elemzőknek, mind pedig a befektetőknek, hiszen ezek kimenetelét megbecsülni csak elég elnagyolt számításokkal lehetséges.

DE EZZEL EGYÜTT IS KIJELENTHETŐ, HOGY A FRANK HITELEK JELENTETTE HÁTRÁLTATÓ TÉNYEZŐ MOSTANRA NAGYJÁBÓL MEGSZŰNNI LÁTSZIK, ÍGY PEDIG ALIGHANEM REKORD EREDMÉNYEK ELÉ NÉZ A SZEKTOR A 2024-ES ÉVBEN.

És hogy az említett költség mekkora terhet is rótt a bankokra? A helyzetet az utolsó grafikonon a legnagyobb lengyel bank, a PKO Bank Polski számaival szemléltetném.

A svájci frank hitelekben aktív bank az elmúlt négy év alatt főként az ilyen hiteleknek és kisebb részt a törlesztési moratóriumnak köszönhetően szinte pontosan az eredménye felét bukhatta el. Ha ehhez a megnövekedett eredményhez hozzávesszük azt, hogy már most sem ritka a tíz százalék feletti osztalékhozam a szektorban, talán nem túlzás azt mondani,

HOGY LEHET MÉG KRAFT EBBEN A RALIBAN.

Accorde Wojtek Lengyel Részvényalap

Az Accorde Wojtek Lengyel Részvényalap azért jött létre, hogy a befektetők egyszerűen és költséghatékonyan férhessenek hozzá a lengyel tőkepiachoz, ezáltal kiaknázva a piacban rejlő felértékelődési potenciált. Az alapkezelő az alap befektetési politikája által megengedett eszközökön belül elsősorban a Varsói Értéktőzsdére bevezetett részvények közül válogat. Célja, hogy az alap forrásainak átlagosan 90 százalékát szabályozott tőzsdére bevezetett lengyel részvényekbe fektesse. Mivel az alapkezelő piaci várakozásainak függvényében választja ki azokat az eszközöket, amelyeket az adott befektetési környezetben jó befektetésnek tart, az alap összetétele dinamikusan változhat.

Bővebben az alapról

(Borítókép: PKO Bank Polski, forrás: Shutterstock)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Több osztalékot fizethetnek a lengyel állami cégek a Tusk-kormány alatt?

Olvasási idő: < 1 p
Az egyik legfontosabb érv, amit az októberi lengyel választások után az új kormány mellett felhoztak a befektetők, a részvényesekkel várhatóan barátibb vállalatvezetés, aminek egyik megnyilvánulása a magasabb osztalék kifizetés.
picture

Mit kezdjünk a lengyelekkel?

Olvasási idő: 7 p
A lengyel gazdaság túl van a legrosszabb időszakán, és újra fellendülés elé néz. A háború idővel véget ér, a piac pedig már így is a legrosszabb forgatókönyvet árazza az Unióval kapcsolatos tárgyalások kimenetelét illetően. Függetlenül attól, hogy az őszi parlamenti választást ki nyeri, a lengyel eszközök folytathatják az idei jó teljesítésüket.
picture

A CETOP 25 árnyalata - a lengyel piac regionális ereje

Olvasási idő: 3 p
Az elmúlt valamivel több mint 20 évben a régió országai hatalmas gazdasági fejlődésen mentek keresztül, Így azok, akik a régió tőkepiacain kockáztatták befektetéseiket, elvben nagyon jól kellett, hogy járjanak. A valóság azonban nem ennyire rózsás.