Van élet az állampapírokon túl?

Meglehetősen mozgalmas időszak elé néznek a lakossági befektetők a következő hetekben, és abban is biztos vagyok, hogy sokan nem a születésnapok vagy a házassági évfordulók miatt állítottak be emlékeztetőt a naptárjaikban. Az előttünk álló egy hónapban ugyanis jelentős összegek érkeznek majd a számlákra, köszönhetően az inflációkövető állampapírok esedékes kamatfizetésének. Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy ebben a környezetben mibe érdemes fektetni ezeket az összegeket, ha továbbra is azt szeretnénk, hogy infláció felett hozzanak a megtakarításaink.

picture

Az Államadósságkezelő Központ statisztikái szerint a magyar lakosság közel tízezer milliárd forintot tart lakossági állampapírokban. Ennek jelentős részét, mintegy hétezer milliárd forintot az inflációkövető állampapírok tesznek ki, érthető okok miatt. Az elmúlt években tapasztalt magas infláció miatt a Prémium Magyar Állampapír az egyik legkeresettebb konstrukció volt a lakosság körében. Népszerűsége a reálhozam ígérete mellett, egyszerűségében és adómentességében rejlett.

A Prémium Magyar Állampapír inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír. A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatfelárból tevődik össze. A kamatbázis a kamatmegállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozó, a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves fogyasztói árindex változásának százalékos mértéke. A kamatprémium mértéke sorozatonként eltérő, de 0,50 százalék és 1,50 százalék között mozog. A 2019. június 1. után vásárolt Prémium Magyar Állampapírok ráadásul kamatadómentesek. Így a kamat összegét levonások nélkül kaphatjuk meg.

Az előttünk álló hónapban nagyságrendileg 650 milliárd forintnyi kifizetés érkezik majd kamat és lejárat formájában a számlákra, azaz a teljes PMÁP állomány közel 10 százalékának megfelelő összeggel fognak gyarapodni a lakossági befektetők.

Adódik hát a kérdés, ha a befolyó összeget nem hiteltörlesztésre fordítjuk vagy fogyasztási cikkre, esetleg utazásra költsük, akkor a még mindig magasnak érzékelt infláció miatt mibe érdemes fektetni, hogy megőrizzük pénzünk értékét: továbbra is az állampapír a nyerő vagy van élet azon túl is?

A 2023. november 29-től elérhető 2032/I jelentősen eltér a korábbi sorozatoktól. A futamideje kilenc év, a kamatbázist továbbra is az éves átlagos infláció adja, azonban az első kamatperiódusban, ami másfél évet ölel fel, fix kamatot fizet és a későbbi évek kamatprémiuma is változik (2-5. kamatperiódusban 0,50%, 6-9. kamatperiódusban 1,00%). Tehát a megváltozott kondíciók miatt a korábbi sorozatokhoz képest lényegesen rosszabb feltételekkel fektethetünk már be állampapírokba, ezért érdemes lehet más eszközökben is gondolkodni.

A LAKOSSÁGI ÁLLAMPAPÍROK MELLETT A BEFEKTETÉSI ALAPOK A MÁSIK LEGNÉPSZERŰBB MEGTAKARÍTÁSI FORMA A MAGYAR LAKOSSÁG KÖRÉBEN.

Számos fajtájuk létezik a kötvény és részvény alapoktól az abszolút hozamú alapokon át egészen az ingatlanalapokig. Legnagyobb előnyük, hogy már egy kisebb összeggel is befektethetünk, akár több alapba is, ezzel is csökkentve a kockázatokat. Ha pedig tartós befektetési szerződés keretében vásároljuk őket, akkor akár teljes egészében adómentesen fektethetünk be. A tavalyi évben a hazai befektetési alapok többségével magasabb hozamot lehetett elérni, mint az inflációkövető állampapírokkal. Ugyanakkor akadtak olyan konstrukciók is, melyek negatív hozamot nyújtottak a befektetőknek. Tehát érdemes alaposan szétnézni a befektetési alap piacon az egyes szolgáltatók és lehetőségek között.

Ha nem vagyunk jártasak a befektetések világában, célszerű egy tanácsadó segítségét kérni. Ezt megtehetjük bármelyik banknál vagy befektetési szolgáltatónál. Ugyanakkor néhány kritériumnak meg kell felelnünk, hogy dedikált befektetési tanácsadót kapjunk. Ez szolgáltatóként eltérő megtakarítási összeget jelent, kezdve a néhány milliós belépési limittől, egészen a százmilliós korlátig, attól függően, milyen színvonalú szolgáltatást szeretnénk igénybe venni.

Sok helyen már néhány millió forinttól elérhető befektetési specialista. Míg privátbanki ügyfél inkább 100 millió forint feletti megtakarítással lehetünk, ahol már az elérhető szolgáltatások és befektetési eszközök köre is lényegesen eltér. Ha pedig mentesülni szeretnénk a mindennapi döntések felelőssége alól, és nem szeretnénk a befektetéseinkkel bajlódni, választhatunk vagyonkezelési szolgáltatást is, ahol professzionális szakemberekre bízhatjuk megtakarításaink kezelését.

A tavalyi év után izgalmakból és lehetőségekből 2024-ben sem lesz hiány, hiszen beindul a politikai nagyüzem. Számos fontos választás lesz a világban, miközben a geopolitikai helyzet is fokozódhat, a monetáris politikai fordulatról már nem is beszélve. Hogy mivel lehet majd pénzt keresni idén, arról  kollégáim több cikket is írtak a Concordeblogon.

(Borítókép: Van élet az állampapírokon túl, forrás: Magyar Állampapír)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A jó, a rossz és a csúf: hogyan állnak a tőkepiacok a 2024-es év küszöbén?

Olvasási idő: 2 p
Összességében a piac abban reménykedik, hogy sikerül letörni az inflációt, megtartani a növekedési dinamika nagy részét. Ha minden jól megy, 2025 elején már csak a jóra fogunk emlékezni, de azért nem kizárt, hogy az oda vezető út rossz és csúf dolgokkal is ki lesz kövezve.
picture

Jól indult az év, de fel kell készülnünk egy márciusi fordulatra

Olvasási idő: 5 p
Kicsit olyan, mintha a tőzsdei moziban újra befűzték volna a 2023-ban vetített mesterséges intelligencia sztorit. A kérdés már csak az, hogy mit jelenthet ez a dolog a befektetők számára előre tekintve a 2024-es év lehetséges forgatókönyveit vizsgálva?
picture

Év eleji analógiák – 2000 vagy 2022?

Olvasási idő: 3 p
Ha a mostani helyzethez hasonlító analógiákat szeretnénk keresni, akkor a 2000-es és a 2022-es évkezdetet érdemes megvizsgálnunk. Mind a két esztendőt masszívan emelkedő év előzte meg. A kérdés természetesen az, hogy melyik múltbeli analógiához fog hasonlítani a mostani helyzet?