Durva céláremelés érkezett a Telekomra, 60 százalékkal többet érhet a részvény

picture

Az elmúlt években a Concorde blogon is aktívan követtük a Telekom körüli eseményeket, és számos alkalommal írtunk már arról, hogy jelentős felértékelődés előtt állhat a papír, a hétfői záróárral kalkulálva a Bloomberg terminál  szerint a részvényesek 118,67 százalékos hozamra tehettek szert a Concorde ajánlásait követve. Most Gaál Gellért, a Concorde vezető részvényelemzője jelentősen megemelte a részvényekre vonatkozó célárát, amelyről a Portfolio.hu írt cikket.

Frissítette Magyar Telekom-modelljét a Concorde elemzője a cégnél várható eredménynövekedésre, valamint a közműadó meglepetésszerű visszavonására reagálva, aminek eredményeként drasztikusan, a korábbi 600 forintról 950 forintra emelte a részvényekre vonatkozó célárát. Az új célár a pénteki záróárfolyamhoz képest több mint 60 százalékos felértékelődési potenciált jelent, ennek megfelelően az elemző vételre ajánlja a Telekom részvényeit.
Jelentősen megemelte a magyar telekom részvényeire vonatkozó célárát a concorde, miután felülvizsgálta a vállalatra vonatkozó modelljét.

A FRISS CÉLÁR 950 FORINT, AMI TÖBB MINT 60 SZÁZALÉKOS FELÉRTÉKELŐDÉSI POTENCIÁLT JELENT, ÉS VÉTELRE AJÁNLJA A TELEKOM RÉSZVÉNYEIT.

A 2023-as, 2024-es és 2025-ös évre sorrendben 81, 115 és 140 milliárd dolláros nettó profitot vár a Concorde elemzője, jövőre 12 százalékos inflációkövető áremelést feltételezve. Ez részvényenként 88, 122 és 153 forintos eredménynek felel meg. Az elemző alacsonyabb részvényszámmal kalkulál a vállalatnál folyamatban lévő saját részvény visszavásárlások következtében, így a teljes részvényesi készpénz-visszajuttatás részvényenként 61, 86, és 108 forint lehet, ami 10,9%, 15,1 és 19% hozamot jelent az elemző szerint, ha a menedzsment által megcélzott sáv közepével számolunk, ami kimondja, hogy a módosított nettó eredmény 60-80 százalékát fizeti ki a vállalat a részvényeseknek.

A MÚLTBAN AZ ELŐFIZETŐI BÁZIS BŐVÜLÉSE VOLT A BEVÉTELNÖVEKEDÉS HAJTÓEREJE, MOST AZ ÁRAZÁSON A SOR – OLVASHATÓ AZ ELEMZÉSBEN.

A 2024-es eredmény a nagy ugrása egyrészt annak köszönhető, hogy az inflációkövető díjkorrekció már a teljes 12 hónapot átöleli, míg idén csak 10 hónapot fedett le. Ehhez hozzájön, hogy az energiaköltségek várhatóan nem fognak tovább emelkedni. 2023-ban a költségek emelkedése még ellentételezte a bevételnövekedés gyorsulását, de 2024-ben a befektetők láthatják, hogy mi történik akkor, ha ez nem így van. Az idei év kivételes lehet a Telekomnál a bevételnövekedés szempontjából, miután mind az előfizetői létszám növekedése, mind az áremelkedés pozitívan hat. A közeljövőben az előfizetői bázis növekedése lassulhat, így az áremelések jelenthetik a fő drivert a továbbiakban a bevételnövekedés dinamikában. Bár a Concorde elemzője hozzáteszi, hogy várhatóan a Telekom követni fogja a Vodafone stratégiáját és nem fogja annyival emelni az árakat, amennyivel lehetősége lenne az inflációkövető díjkorrekció alapján.

A Concorde elemzője szerint a piaci verseny mérsékelt maradhat, miután a nagy versenytárs, a 4iG azon dolgozik, hogy a közelmúltban felvásárolt távközlési vállalatokat integrálja, és az eladósodottsága is abba az irányba mutat, hogy nem fog ádáz árversenyt indítani.

Az előző, szeptemberi felülvizsgálatában a Concorde elemzője kiemelte, hogy két ok miatt optimisták a Magyar Telekom részvényeire, az egyik a magyar államkötvényhozamok csökkenése, a másik az inflációkövető áremelések hatásai az eredményekre. Azóta mind a két tényező úgy működött, ahogy azt az elemző várta, de véleménye szerint még messze járnak a részvények a fair értéktől.

A Concorde elemzője további pozitívumként említi a Magyar Telekom szempontjából, hogy megváltozott a kormányzat hozzáállása a távközlési üzletághoz, miután a 4iG jelentősen eladósodott a távközlési terjeszkedése közepette (a második negyedéves üzemi eredmény megegyezik a kamatráfordításokkal). Amíg a 4iG ilyen magas eladósodottsággal küzd, a Telekom is élvezheti a kedvezőbb szabályozói környezet pozitív hatásait, mint például most a közműadó meglepetésszerű eltörlése, vagy a távközlési extraprofitadó visszavonása.

Az elemző kiemeli annak lehetőségét is, hogy a Deutsche Telekom, vagy akár maga a Magyar Telekom kivásárolja a kisebbségi részesedését, ugyanis ha az eredményvárakozások teljesülnek, pénzügyileg racionális lépés lenne, hogy a közkézhányadot visszavásárolják a visszatekintő árazáson. Ami ez ellen szól, hogy a Deutsche Telekom számára nem elég nagy a potenciálisan várható nyereség ebből a tranzakcióból, a Concorde becslése szerint mindössze 230 millió eurót nyerne rajta, miközben tavaly az éves profitja 8 milliárd euró volt.

2021 ÉS 2025 KÖZÖTT A PROFITRA 31 SZÁZALÉKOS ÉVES ÁTLAGOS NÖVEKEDÉST VÁR A CONCORDE ELEMZŐJE AZ INFLÁCIÓKÖVETŐ ÁREMELÉSEKNEK ÉS AZ ALACSONYABB ENERGIAKÖLTSÉGEKNEK KÖSZÖNHETŐEN.

Idén az energiaköltségek felelnek a teljes költségnövekedés közel harmadáért, de várhatóan jövőre az energiaköltségek ilyen szintű növekedése nem ismétlődik meg, sőt, 2025-ben már közel a 2022-es szintre csökkenhet vissza. Mindemellett a távközlési extraprofitadó is megszűnik 2025-től, ami 26 milliárd forintot jelent a Telekomnak.

A Telekom részvényei alacsony árazási szinten forognak, a 2023, 2024 és 2025 év várható EPS-ével számolt előretekintő P/E ráta 6,7, 4,6 és 3,7-szeres, miközben a közép-kelet-európai peer group átlaga 9, 13 és 10-szeres, az EV/EBITDA-ráta pedig 3,7, 3,2 és 2,8-szoros, szemben az iparági átlaggal, ami 5, 4,4 és 3,8-szoros. Az inflációkövető díjkorrekció egy valódi „game changer” a Concorde elemzője szerint, amely a ROE-t kummulatívan 150 bázisponttal növelheti a következő két évben. A magasabb sajáttőke arányos eredmény magasabb árazást indokol, a Magyar Telekom részvényeinek 1,0-1,5-szörös P/BVPS rátán kellene forogniuk, ami 710-1070 forintos részvényárfolyamot jelent.

A Concorde szerint bár a 950 forintos célár jelentős növekedés az előző célárhoz képest, még így is konzervatívnak, részben mivel a Magyar Telekom már közel reáleszköznek számít, ami inflációs környezetben is jól teljesít, ez pedig még nincs beárazva.

(Borítókép forrás: AFP)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.