Amikor a részvénypiac egyszerre hozza be a kötvénypiaccal szembeni fáziskésését

A nagy októberi részvénypiaci mozgások előtt nem egyszer előfordult olyan helyzet, hogy a megelőző hetekben vagy hónapokban a kötvénypiaci és részvénypiaci mozgások teljesen elváltak egymástól. Ám végül minden esetben bekövetkezett a szétválás utáni normalizálódás. A múltbeli analógiák alapján most egy további hozamemelkedés nagyon nem esne jól a részvénypiacnak.

picture

A tőzsdék legendás októberi hónapjai sokszor hoztak elementáris erejű mozgásokat magukkal, hol a medvék, hol pedig a bikák nagy örömére és a másik fél nagy bánatára. Ennek az írásnak az első része egyes kiemelkedő októberi „évjáratoknál” azt mutatta be, hogy nem egyszer fordult elő olyan helyzet, amelyben az addig támaszként szolgáló 200 napos mozgóátlag elesése után napokon belül a szignifikánsan odébb lévő 200 hetes mozgóátlagnál találta magát a kor vezető részvényindexe.

picture

A híres-hírhedt októberek tanításai 2023-ban – a 200 napos, 200 hetes átjáróház

Amikor eljön a szeptember vége, illetve az október eleje, akkor a tőkepiacokon már évtizedek óta tevékenykedő szereplők minimum sóhajtanak egy nagyot, és kíváncsian várják, hogy vajon mivel rukkol elő a tőzsdék világa.

A mai második rész olyan éveket mutat be a múltból, amikor sokáig nem reagált a részvénypiac a komoly léptékű hozamesésre (1982 és 1998), illetve hozamemelkedésre (1987 és 2018), ám októberben hirtelen és nagyon gyorsan hozta be ezt a sokhetes vagy akár sokhónapos fáziskésést.

A jobb vizualizáció érdekében az aktuális helyzettel együtt mind az öt esetben olyan ábrát tartalmaz az írás, ahol a bal oldalon a tízéves (egy esetben a kétéves) amerikai államkötvényhozam alakulása, míg a jobb oldalon a kiemelt jelentőségű részvényindex mozgása látható azonos időhorizonton és azonos idősávú gyertyákkal az adott évből.

1982

Az első kiemelt évünk az 1982-es, amit véleményem szerint nyugodtan nevezhetünk minden részvénypiaci aljak anyjának. Az 1971 és 1982 közötti stagflációs időszak döbbenetes apátiát hozott a részvénypiacra és a Paul Volcker által akkor már három éve a 400-600 bázispontos reálhozammal „megkínzott” befektetők nem igazán hittek a bika eljövetelében. Az 1982 májusa és októbere közötti időszak heti gyertyákkal így mutatott a tízéves kötvényhozam és az S&P 500 index tekintetében:

A május eleje és augusztus 13-a között eltelt bő három hónapban már 75 bázispontos hozamesés következett be a tízéves hozamban, miközben a részvénypiac még 13 százalék feletti mértékben esett. Utána viszont egy nagyon erős augusztussal és egy tekintélyt parancsoló „follow through” októberrel hozta be a részvénypiaci emelkedés a begyorsulóban lévő kötvénypiaci hozamesést, ami nem másnak volt köszönhető, mint magának az infláció felett aratott győzelemnek.

1987

Az öt évvel azelőttivel ellentétes előjelű, hosszabb és jóval nagyobb szétválás zajlott le a kötvénypiac és a részvénypiac folyamatai között az 1987-es év első kilenc hónapjában. Az 1987-es év januárja és októbere közötti időszakban az alábbi módon alakult a tízéves kötvényhozam és a Dow Jones IA részvényindex:

Miközben a tízéves hozam az 1986-os 7,23 százalékos zárószintről 1987 szeptember végére 9,63 százalékra emelkedett, ami gyilkos erejű 240 bázispontos felfelé menet volt, addig a Dow Jones IA részvényindexe totálisan fittyet hányva a szigorodó hozamkörnyezetre, 37 százalékos emelkedést produkált ugyanebben az időszakban.

Egy szó, mint száz, volt honnan eljönnie az igazság pillanatának az október 19-i fekete hétfőn…

1998

Az orosz válság és az LTCM csődje – a negatív híráramlás által leuralt 1998-as harmadik negyedévben is szétszakadt egymástól az amerikai kötvénypiac és részvénypiac egy adott ideig. A következő ábrán a tízéves kötvényhozam és a Nasdaq-100 index alakulása látható 1998 júliusa és novembere között:

Miközben a tízéves állampapírhozam a július közepe és október eleje között eltelt 11 hétben 129 bázisponttal csökkent, addig a Nasdaq-100 index az enyhülő kötvénypiaci környezet ellenére esett az általános pánikhangulat miatt 27,5 százalékkal.

Októberben és novemberben aztán helyreállt a rend, egyben útjára indult minden idők egyik legerősebb részvénypiaci mániája. A Nasdaq-100 index az október 8-i mélypontot követő hét és fél hétben 53 százalékkal emelkedett, és élete akkori új csúcsára ment. És az akkor még csak annak a történetnek a kezdete volt.

2018

A 2018-as esztendő emlékei még frissen élhetnek a befektetők fejében, a Fed lépései és a tőkepiaci szereplők vágyálmai között akkoriban is jelentős eltérések voltak, akárcsak mostanában.

picture

Megismétlődhet-e a 2018 végi történet az amerikai részvénypiacon?

Nagyon sok a hasonlóság a mostani tőkepiaci helyzet és a 2018 szeptemberi szituáció között. Olyan, mintha egy teljesen hasonló filmet vetítenének a nagy tőzsdei moziban, ugyanazokkal a szereplőkkel, sok esetben hasonló körülményekkel és természetesen rengeteg kisebb-nagyobb eltéréssel is.

A szemléletesebb ábrázolás miatt most a kétéves kötvényhozam és a Nasdaq-100 index alakulását helyezzük párhuzamba a 2017 júliusa és 2018 decembere között eltelt másfél évről havi gyertyákkal elkészített ábrákon:

Miközben a kétéves kötvényhozam 2017. június 30. és 2018. szeptember 30. között 143 bázisponttal emelkedve kvázi megduplázódott, addig a Nasdaq-100 index (az 1987-es sztorihoz hasonló módon) fittyet hányva a monetáris és kötvénypiaci környezet szigorodására 35,1 százalékkal emelkedett.

Utána jött a 2018-as negyedik negyedév „kiegyenlítődési folyamata”, amely során szinte a teljes előző öt negyedév emelkedését visszaadta a Nasdaq-100 index egyetlen vérzivataros negyedév alatt. A hagyományos részvényindexek még rosszabbul jártak, mert azok 2018 karácsonyára alá is zuhantak a 2017-es nyári mélypontjaiknak.

2023?

Az eddig bemutatott négy helyzetben valamennyi lemaradás után végül a hozamalakulás volt az úr a részvényindexek fölött, ami nem túl szívderítő mintázat az idei évre eddig rátekintve. A következő ábrán a tízéves államkötvényhozam és a Nasdaq-100 index alakulása került egymás mellé 2022 decembere és 2023. október 4-e között havi gyertyás grafikonokon:

Az idei év első kilenc hónapjában, plusz október első három kereskedési napján a tízéves hozam 85 bázispontot emelkedett, ám ennek a negatív kihatásait a mesterséges intelligencia sztori fénysugaraiban fürdőző technológiai index teljesen ignorálta a maga 35,1 százalékos (micsoda pompás hasonlat az előző ábrával) idei eddigi emelkedésével.

Konklúzió

A múlt mintázatai alapján nagyon sokáig már nem tud elválni egymástól az idén eddig látott módon a kötvénypiac és a részvénypiac. A hozamok gyors esésének kellene bekövetkeznie az előttünk álló hetekben, és akkor elmúlna a veszély a részvénypiac feje fölül. További hozamemelkedés esetén viszont könnyen előjöhetnek a korábbi klasszikus októberi évjáratok mintázatai.

Elvégre most is október elején vagyunk…

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2023. október 10-én. Borítókép forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.