Könyvklub: Jövőkép

Vágtad már bele a mobilodat valaha a tengerbe?!
A maffiózók című remek sorozat Tony Sopranojának életét két dolog fenyegette: a gengsztertársak (avagy a munkája) és a magánélete (avagy a saját családja).

picture

Főhősünk, Gaál Péter is hasonló helyzetben van, döcögő napelemes vállalkozásának minden terhét saját vállán viszi, közben családja darabokra hullik, a válás felé sodródik, és meredten nézi az üres falakat albérletében. A családi fészekből kidobták.

És persze ügyfelei minden aprósággal őt zargatják, még a tengerparton is (így került a vízbe a készülék, Péter pedig kórházba egy dühroham után).

Van ebből kiút? Lehet másképpen felépíteni a cégemet, kezelni az ügyfeleimet? Ha igen, lesz újra családom, normális életem? Vagy bedarál a gépezet?

Ezekkel a komoly kérdésekkel foglalkozik Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvében, ami egyszerre fordulatos dráma (sőt egy kicsit sci-fi), ugyanakkor gyakorlati tanácsokkal teletűzdelt kézikönyv is vállalkozók számára. A szakmai tartalom nem meglepő, hiszen Egerszegi gyakorlott cégépítő, podcastjában (Cégépítők) és munkahelyén (MiniCRM Zrt.) hivatásos problémamegoldóként dolgozik a hazai kkv-k életének könnyítésén.

Most azonban megvillantja regényírói képességét is. Nekem ez okozott nagyobb meglepetést. Abban biztos voltam, hogy a napelem business bejön Péternek, ha hallgat a szerző tanácsaira (a történet mentor hölgyében nem nehéz felismerni Egerszegi alakját), de azon őszintén aggódtam, hogy a családját vissza tudja-e szerezni. Ennek izgalmát meghagyom az olvasóknak.
De lássuk a szakmai részt! A történet öt éve alatt a kisvállalkozás igazi metamorfózison megy keresztül. Pici motivációs trükk (nem spoiler jön), hogy egy barát megmutatja a jövőt. Péter hisz benne, meg akarja csinálni. De hogyan vágjon bele?

Ma mindent én csinálok az ügyfélszerzéstől az utolsó csavar meghúzásán át az ügyélpanaszok kezeléséig. Persze, hogy lemaradok a gyerek születésnapjáról. Amint Péter meglátta a jövőt, szisztematikus építkezésbe fogott: tervezéssel, szakkönyvekkel kezdte, a kivitelezést leválasztotta az értékesítésről, csapatot épített (sales, back-office, marketing, ügyfélkezelés stb.), a termékportfóliót tisztította. Hirtelen kezdett nőni a cég. Belebukott? Majdnem.

A hibákból tanult, újrakezdte (többször). A következő körben már tudatosan rendszert épített: feladatot delegált, belső folyamatokat dolgozott ki, IT-támogatást használt, ügyviteli, majd vállalatirányítási rendszert vezetett be (a MiniCRM beemelése a történetbe nekem túl direkt marketinges, de megértő vagyok). A Solar Planet belső kommunikációja, a tudásmegosztás is fókuszba került. Jöhettek a szofisztikált lépések: ügyfélélmény növelése, teljesítmény, ügyfél- és dolgozói elégedettség mérése, automatizálás, új üzletágak és végül nemzetközi terjeszkedés. (Én még a tőzsdére is bevezettem volna ezen a ponton a társaságot.)

Hova jutott vállalkozó hősünk? A felismerésre, hogy cége már nélküle is működik. Neki maradtak a stratégiai kérdések. Meg a családja.

Főleg rajtunk múlik? Egerszegi szerint igen. Szeretnék hinni neki.

Jövőkép – Ne hagyd, hogy bedaráljon a saját céged!, forrás: Libri

(A könyvet a Concorde MB Partners ajánlja, a cikk először a Cégértékben jelent meg. Borítókép: könyvklub, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Könyvajánló: Mennyit ér a természet?

Olvasási idő: 3 p
Mark Tercek a befektetési banki pályát követően tizenegy évig volt a The Nature Conservancy elnöke és vezérigazgatója. Mit tud a természetről mondani egy olyan ember, aki 24 évig dolgozott a Goldman Sachs-nél? Elég sokat.
picture

Lehet a kudarc és a frusztráció két jó dolog, ami valakit érhet?

Olvasási idő: 4 p
A sportvilágból az átlagember is rengeteget tud tanulni. A Netflix egyik 2020 szeptemberében megjelent ötrészes sorozatában öt edző mutatja be a hitvallását, útmutatóját az élethez. Ezek közül a személyes kedvencem következik.
picture

A siker titka: 10 000 óra

Olvasási idő: 2 p
Nem a született tehetség, nem tulajdonságok vagy személyiségjegyek együttállása, hanem a sok – legalább tízezer óra – gyakorlás, és az ezt biztosítani-támogatni képes körülmények játsszák a kulcsszerepet a sikeres emberek életében, állítja könyvében Malcolm Gladwell.