Lehet a kudarc és a frusztráció két jó dolog, ami valakit érhet?

A sportvilágból az átlagember is rengeteget tud tanulni. A Netflix egyik 2020 szeptemberében megjelent ötrészes sorozatában öt edző mutatja be a hitvallását, útmutatóját az élethez. Nekem nemcsak ebből a sorozatból, hanem általánosságban egész 2020-ból a leginkább fantasztikus tanítást Patrick Mouratoglou, Serena Williams teniszedzője adta. Netflix filmajánló következik.

picture

(A szerző személyes megjegyzése: Nagyszámú személyes tragédia időszakát éljük, amely életek elvesztésével és nagyon súlyos betegségekkel illetve egzisztenciális katasztrófák tömkelegével jár együtt. Együttérezve a világjárvány áldozataival, nagyon fontosnak tartom itt az írás elején megjegyezni azt, hogy kudarcon és frusztráción a személyes hatáskörben kezelhető problémák halmazát értem. Olyan problémákat, amelyek eltörpülnek a jelenlegi nagyszámú tragédia és katasztrófa mellett. Kérek mindenkit, hogy a kudarc és frusztráció szavakat az írásban a most meghatározott fogalmi kereteken belül értse.)

„A kudarc és a frusztráció a két legjobb dolog, ami velünk történhet, ha jól kezeljük őket, és akkor tanulunk belőle.”

Ez Serena Williams teniszedzőjének, Patrick Mouratoglou-nak a hitvallása, amelyet egy fantasztikus Netflix-sorozat egyik epizódjában mutat be a nézőknek. Ez a mai írás a kiváló edző életvezetési útmutatójáról szól. Mindenekelőtt azonban nem árt pár szót szólnom arról, hogy miképpen kerülnek fel egy nem széles körben ismert (de amúgy a világ legjobbjai között számontartott) teniszedző alapvetései egy befektetési blogra.

SZÁMOMRA A 2020-AS ÉV ÉS A 2021-ES ÉVBŐL EDDIG ELTELT IDŐSZAK EGYIK, HA NEM A LEGNAGYOBB TANÍTÁSA AZ VOLT, HOGY MEG KELL TANULNI ONLINE TANULNI.

És itt most nem a fiatal generációk szívfacsaróan sanyarú jelenlegi helyzetére gondolok, hanem a világhálón fent lévő tudásmegosztásra, melynek segítségével az életünk minden területén mesterfogásokat leshetünk el azoktól, akik a világon a legjobbak valamiben.

A Netflix Playbook című ötrészes sorozatában öt sikeres edző ad öt-hat pontból álló útmutatót az élethez, részenként 30-35 percben. Minden rész zseniális, ám számomra kiemelkedett az egészből a francia úriember. Külön-külön néztem meg a feleségemmel, a fiammal és a lányommal Mouratoglou félórányi tanítását. Először ódzkodtak tőle, a fiam inkább Mourinho részét nézte volna, a család két nőtagja pedig nem igazán sportközvetítés orientált. Kicsit határozottabb voltam emiatt a megszokottnál velük, ám a félórás „vetítés” végén mind a hárman annyit mondtak csak, hogy köszönöm. Mostanában, ha bárki kér tőlem könyv-, vagy filmajánlót ez a 32 perces kisfilm toronymagasan az első számú ajánlatom.

Nehéz feladatom van, amikor úgy szeretnék írni erről az alapvetően rövid kisfilmről, hogy ne lőjem le a legnagyobb hatású üzeneteit. Szerencsére legalább nyolc-kilenc van ebből, így jut ide is belőlük és marad a filmet megtekintőknek is. Patrick Mouratoglou már rögtön az epizód elején lesokkolja a nézőt:

„A legnagyobb gyengeségedből a legnagyobb erősséged válhat.”

Így hangzik az első tanítás, amelyre saját személyes példát kapunk tőle. Patrick kisiskolás korában olyan szégyellős volt, hogy nem mert egyáltalán megszólalni sehol. Egy évig járt úgy pszichológushoz hetente egy órára, hogy nem szólalt meg. Egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az első szó elhagyja a száját. Ilyen körülmények között a kis Patrick élete jellemzően félelemben telt, ami viszont megtanította egy olyan képességre, amely később immár vagány teniszedzőként (is) az egyik legnagyobb fegyvere lett. Megtanulta „olvasni” az embereket. Olvasni a viselkedésüket és a tetteiket, illetve a mögöttük lévő valódi mozgatórugókat. Nem pedig azt, amit mutatnak magukról.

Mouratoglou szerint egy olyan világban élünk, ahol az emberek állandóan tettetik magukat. Ő viszont félénk kisgyermekként megtanulta a különbségtételt az egyes emberek külvilág számára mutatott viselkedése és a valódi testi-lelki-szellemi állapotuk között. Az idegek harcát is jelentő teniszben pedig ennek óriási hasznát veszi mind a saját tanítványainak a megfigyelése és finomhangolása során, mind pedig az ellenfelek feltérképezésénél.

Mouratoglou immár kilenc éve edzi Serena Williams-et. (Rajta kívül jelenleg még két játékosa van: a férfi világranglista jelenlegi hatodik helyezettje, Stefanos Tsitsipas és a még mindössze 17 éves női világranglista 47. helyezett Cori Gauff.) A világ legjobbját edzeni nem egyszerű feladat. Serena erre 2012-ben kérte meg, miután tőle szokatlanul már az első körben kiesett a Roland Garroson. Mouratoglou korábban már vágyott arra, hogy Serena Williams edzője legyen, ám amikor az lett, akkor az egók folyamatos háborúja helyett rögtön tisztázta a szerepeket. A filmben bemutatott második tanítása így szól:

„Egy jó edző sohasem félhet attól, hogy kirúgják.”

Mert ha fél, akkor a játékos, vagy csapatsport esetén a játékosai kedvére csinál dolgokat, amiknek köszönhetően csökken a versenyképesség. Amikor elkezdődött az edző és a játékos kapcsolata, Serena megkérdezte, hogy mit gondol Patrick róla. Ő pedig őszintén elmondta neki, hogy az egy dolog, hogy Williams már nyert addigra 13 Grand Slam tornát, ám attól őt még egy „underachiever” azaz alulteljesítő játékosnak tartja, mert nyerhetett volna 26 GS-versenyt is.

Utána Williams bepróbálkozott azzal, hogy megmutassa, hogy ő az úr a háznál, de nem sikerült neki. Kívülállóként nézve nem lehet egyszerű egy olyan világsztár edzőjének lenni, mint Serena Williams, ám Mouratoglou elképesztő határozottsága és empatikus képessége valószínűleg nagyon jól kezeli ezt az edző-játékos kapcsolatot.

Mouratoglou beszél még a hibázásról, az érzelmekről, mint tanácsadókról, a játékosok mellett állásról a nehéz időszakokban és a jó hazugságokról is, ami már megjelent analógiaként egy korábbi írásomban.

picture

Joe vajon ott lesz-e a biden?

Trump négy éven át sulykolta magáról azt, hogy az ő elnöksége és az amerikai részvénypiac száguldása szoros kapcsolatban állnak egymással. De mi lesz, ha Joe Biden lesz az elnök?

Emellett megtudhatjuk azt is, hogy miért veszítenek néha szándékosan a tehetséges játékosok, de ezt a poént nem lövöm itt le, hadd maradjon meg filmnézési élménynek. Visszatérnék viszont a kudarc és frusztráció témakörhöz, mert Mouratoglou erről szóló mondata érdemi változást hozott az életemben. Jöjjön még egyszer az ominózus mondat:

„A kudarc és a frusztráció a két legjobb dolog, ami velünk történhet, ha jól kezeljük őket, és akkor tanulunk belőle.”

Először is itt szeretném megemelni a kalapomat a kis Patrick szülei előtt, akik képesek voltak egy éven át őt úgy a pszichológushoz hordani, hogy nem volt képes megszólalni. Vajon hány helyen fogyott volna el a cérna ettől? Vajon hány helyen lett volna képtelen ez a kisgyermek levetkőzni félelmetes gátlásait? Vajon hány helyen nem teljesedhetett volna ki úgy az élete és szakmai karrierje, ahogy végül révbe ért, mint a teniszvilág egyik legnagyobb szürke eminenciása?

Kudarcot és frusztrációt rengeteget látok az elmúlt időszakban az életben, de az általam megfigyelt esetek döntő többségében egy lefelé húzó spirál kezdetét jelentette. Eddig. Mióta többször megnéztem Patrick Mouratoglou ars poeticáját, azóta ez a dolog elkezdett megváltozni a saját dolgaimban és a szűk környezetem azon részében, ahol meghallgatják a véleményemet.

A KUDARC ÉS A FRUSZTRÁCIÓ ELKEZDETT IMMÁR NEM AZ ÖNSAJNÁLTATÁS BEINDÍTÁSÁNAK A JELE LENNI, HANEM AZONNAL JÖN A KEZELHETŐSÉGEN, A TANULSÁGOKON ÉS A TANULÁSON VALÓ GONDOLKOZÁS.

A koronavírus-világjárvány rengeteg szomorúsága, keserűsége, kudarca és frusztrációja mellett a szokások és a mindennapi rutinok újraírásának a lehetősége is. Szerencse, hogy vannak ebben online tanítómestereink is. Nem szaporítom tovább a szót, nálam Patrick Mouratoglou 32 perces Playbook kisfilmje volt az év olvasnivalója/megnéznivalója 2020-ban.

Mindenkinek ajánlom szeretettel!

(Címlapkép: Serena Williams és edzője, Patrick Mouratoglou, forrás: RizeClub.com)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.