Továbbra is túl sok a jó hír

Egy héttel ezelőtt arról írtunk, hogy túl sok a jó hír az amerikai részvénypiacon, ami problémás is tud lenni amiatt, mert megszünteti a lemaradók pozícióit, és egy ponton ilyenkor elfogy a vételi erő. A mögöttünk hagyott öt kereskedési napon folytatódott a minta. Általában jó hírek érkeznek a vállalati gyorsjelentések frontjáról, ám indexszinten ez nem tud érdemi mozgásokat generálni. Közben a július 27-i csütörtökön egy baljós alakzat is megjelent az S&P 500 index grafikonján.

picture

Kezdjük is rögtön ezzel a baljós alakzattal. A következő ábrán az S&P 500 index látható napi gyertyákkal 2022. október 3. és 2023. július 27. között:

Az ábrán fekete vonal mutatja a 9 napos mozgóátlagot. Zöld nyíl jelöli a csütörtöki, 2023. július 27-i kereskedési napot. Ezen a napon az történt, hogy a kereskedés elején új 52 hetes csúcsra ment a vezető amerikai részvényindex, majd a nap második felének esése miatt végül a saját 9 napos mozgóátlaga alatt zárt. Széles részvényindexben nagyon ritkán fordul elő ez a pár órán belül bekövetkező hangulatváltás, ami egyébként igen gyakran a trendforduló jele.

A mostani helyzetben tovább erősíti ennek a fordulatnak a lehetőségét az, hogy mindez negatív technológiai divergencia mellett következett be, azaz miközben az S&P 500 új csúcsot csinált, addig a Nasdaq-100 index, amely június elejéig döbbenetes relatív erővel vezette az idei emelkedést, már nem volt erre képes. Ráadásul mindez a mozgás a csütörtöki kereskedési napon következett be, amely nap 2015 óta szinte az összes nagyobb lefelé fordulásnál az effektív negatív előjelű mozgás indító napja volt az amerikai tőzsdéken.

picture

Amikor a tőzsdék csütörtököt mondanak

Az elmúlt tizennégy hét részvénypiaci emelkedésének a döntő többsége a csütörtöki kereskedési napokon következett be. Vigyáznunk kell, ha fordulat érkezik valamelyik csütörtökön, ugyanis a 2015 óta lezajló nagy részvénypiaci lefordulások döntő többsége is csütörtökön vette kezdetét. De mi az oka ennek a furcsaságnak?

És itt a Nasdaq-100 index esetében már két egymást követő csütörtökről is beszélhetünk, jól látszik a következő ábrán (kék téglalapok), ami 2023. március 1. és 2023. július 27. között mutatja a technológiai behemótok által dominált index alakulását:

Itt is fekete vonal jelöli a 9 napos mozgóátlagot. Ennél is fontosabb támasz most az aranyszínű vonallal jelölt 20 napos mozgóátlag, amely június második felében és július elején is tűpontosan vetett véget az indexemelkedés két kisebb-közepesebb lefelé korrekciójának. Ennek a szintnek az elesése komoly technikai fordulat lenne a technológiai index esetében, pláne az ebben az írásban már felsorolt baljós jelzésekkel együtt.

Ami még az igaz problémát jelenti, hogy a május közepe óta tartó jó hírek áramlása sem szűnt meg az elmúlt napokban.

picture

Túl sok a jó hír

Ha az amerikai részvénypiacot körülvevő hangulatot meghatározó híráramlást nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az elmúlt hetekben domináltak a jó hírek. Azonban érdemes egyre óvatosabban hozzáállni a részvénypiachoz: nagyon elfogytak a lemaradó befektetők, akik eddig az újabb és újabb emelkedő hullámok mögé adták a vételi erőt.

A keddi piaczárás után a Microsoft ugyan nem jelentett rosszat, de a mesterséges intelligencia térnyerésével kapcsolatos költségek növekedése miatt a befektetők itt találtak okot egy pár százalékos beleadásra. A Google anyacége, az Alphabet viszont kiváló jelentéssel örvendeztette meg részvényeseit, aminél a Meta Platforms szerdai piaczárás utáni riportja talán még egy fokkal jobb is lett. Az online hirdetési piac két uralkodójának a várakozásoknál érdemben jobb gyorsjelentésére a reakció még egy 6-8 százalékos ugrás volt új 52 hetes csúcsra, ám innen eddig egyelőre nem tudott folytatódni a dolog, az őket uraló jó hangulat pedig nem tudott a technológiai szektor többi tagjára átterjedni. A Microsoft és a Netflix részvényei a múlt heti szárnyalás után például benéztek a saját 50 napos mozgóátlaguk alá.

Visszatérve az első grafikonra, a csütörtökön bekövetkező fordulatnak van egy ellenkező előjelű ikertestvére, amit azon az ábrán a bal alsó sarokban piros nyíl jelöl. Ez a 2022. október 13-i kereskedési nap volt, amikor a még most is érvényes 52 hetes mélypontjaikat érték el az amerikai részvényindexek. Érdekes módon azt a fordulatot is egy olyan időszak előzte meg, amikor előtte másfél-két hónapon át teljesen egyirányú volt a híráramlás, csak akkor a rossz hírek érkeztek futószalagon. Ez jól látható a következő ábrán, ami 2022. május 2. és 2022. október 31. között mutatja az S&P 500 index alakulását:

Az ábrán a tavaly augusztus végétől október közepéig tartó lejtmenetet öt szignifikáns, a mindig aktuális várakozásoknál szigorúbb Fed kamatpályát indikáló hír táplálta. Az ötödik hírre aztán már nem volt olyan, aki eladással tudott volna reagálni.

Most is – ellenkező előjellel – teljesen hasonló ehhez a helyzet. Talán a Fed tudná még felvidítani a piacokat, ám Jerome Powell szerdai Fed-ülést követő sajtótájékoztatója után monetáris enyhülésre vonatkozó jelzést várni a döntéshozóktól a következő hetekben badarság lenne.

Az S&P 500 index jelenleg 18,2 százalékos pluszban van az idén. Ez indexpontban 698 pontos emelkedést jelent. Ebből az emelkedésből 357 pont (a teljes idei emelkedés több mint a fele) június eleje óta materializálódott. Egyre több jele van annak, hogy ebben az intenzív felfelé menő szakaszban elfogytak az idei eddigi emelkedésről lemaradó befektetők.
Ez pedig óvatosságra kell, hogy intsen mindenkit a következő hetekre vonatkozóan.

(Borítókép: továbbra is túl sok a jó hír, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.