A részvénypiac kétélű kardja

Amikor a domináns részvények bikafutása átterjed a sokszor jóval gyengébb fundamentumokkal bíró kisebb papírokra, az egy kétélű fegyver a piac kezében. Lehet a részvénypiaci emelkedés egészséges kiszélesedésének a jele, de lehet az egész emelkedést lezáró úgynevezett „hulladékhossz” megnyilvánulása is.

picture

Minden idők legjobb technológiai első félévét követően a héten a nagyon kedvező amerikai inflációs adatok újabb lökést adtak az amerikai részvénypiacnak.

picture

Minden idők legjobb technológiai első féléve

A Nasdaq-100 index 1985 őszi megszületése szinte teljesen egybeesett az immár lassan négy évtizede tartó technológiai kibontakozásnak a kezdetével. A mai félévzáró kereskedési nappal minden bizonnyal élete legjobb első félévét fogja produkálni az amerikai részvényindex.

Ez a folytatódó emelkedés immár 42 százalékos pluszba helyezte az idei év eddig eltelt részében a Nasdaq-100 indexet. Amelyből a hét behemót vállalat tőkepiaci értéke valami egészen elképesztő növekedésen ment keresztül. Lássuk is ennek a növekménynek a mértékét! A hét legnagyobb technológiai vállalat piaci kapitalizációja az alábbi mértékben nőtt eddig 2023-ban:

A hét vállalat együttes részvénypiaci kapitalizáció növekménye 4284 milliárd dollár volt az idei évből eddig eltelt hat és fél hónap alatt. Ez a tavalyi amerikai GDP 17 százalékával egyenértékű összeg. Az Apple és a Microsoft idei eddigi 1692 milliárd dolláros piaci kapitalizáció növekménye nagyobb, mint a harmadik legnagyobb amerikai vállalat, az Alphabet (Google anyacég) jelenlegi 1514 milliárd dolláros értéke.

Ez a döbbenetes értéknövekedés a hét legnagyobb, egyben kereskedési szempontból legnépszerűbb amerikai részvényben az elmúlt hetekben egyre inkább kezd egyfajta finanszírozási forrásként megjelenni a kisebb részvények számára. Ugyanis ennek az idei nyerőnek – még akkor is, ha nyilván a tavalyi masszív esések miatt nagyot kellett gyógyítania – egy kis része is megfelelő bátorsággal tudja immár felruházni a lakossági befektetőket, hogy a régi agyonvert kedvencekben is legyen egy decens bikafutás.

Ez a 2021 eleji mémrészvény-őrülethez valamennyire hasonló kispapíros bikafutás meg is érkezett az amerikai részvénypiacra az elmúlt egy hónapban. A következő ábrán nyolc korábbi 2020-as és 2021-es kedvenc elmúlt egyhavi teljesítménye látható:

A kiváló elmúlt egy hónapos hozamok ellenére ennek a nyolc részvénynek még mindig „csak” kerek 100 milliárd dollár az együttes piaci kapitalizációja. Amely mostani érték a 22 százaléka a Tesla idei piaci kapitalizáció növekményének.

Magyarán szólva az idei behemót részvények nyerőjéből finanszírozva van tér az ilyen szárnyalások biztosításához. Pláne úgy, hogy nagyon sok 2020-as és 2021-es kedvenc szürreális árfolyamesésen ment keresztül 2021 végén és 2022-ben.

Az egész 2020-as évekbeli részvényőrület egyik elsőszámú papírja volt az online használtautó kereskedő vállalat, a Carvana, akinek az elmúlt két évben sikerült felírnia az első ránézésre sületlenségnek hangzó „-99+900=-90” egyenletet. Egy 2020. január 2. és 2023. július 13. közötti grafikonon bemutatva ez az egyenlet a következőképpen néz ki:

Az árfolyam a 2021. augusztusi 376,86 dolláros csúcsról 2022 decemberére 3,55 dollárig esett, ami 99 százalékos zuhanás (piros nyíl). Innentől a tegnapi 37,68 dolláros zárásig tízszerezett (zöld nyíl), ami 900 százalékos emelkedés. A tegnapi záróár pedig tűpontosan a 10 százaléka ezzel az eddigi élete csúcsának, ami ugye még mindig 90 százalékos esést jelent (kék nyíl) a nagyképet tekintve.

A nagy kérdés már csak az, hogy örüljünk-e a kisrészvényekre is átterjedő részvénypiaci eufóriának vagy sem? Ahogyan a Barron’s egy friss hírlevelében fogalmaz, ez a jelenség kétélű kard a részvénypiac kezében. Jó hír a kisrészvényeknek az emelkedés, mert a részvénypiaci emelkedés kiszélesedik. Ez eddig hiányzott 2023 első felében a piacról. Viszont rossz hír akkor, ha egy régi tőkepiaci megfigyelésre gondolunk:

Na itt van a hulladékhossz, ennek a piaci emelkedő hullámnak is itt a vége.

Valahogy így ordított fel valamikor az ezredforduló környékén egy régi kereskedő kolléga az egyik délelőttön, amikor a magyar piacon az addig emelkedő nagyrészvények helyett az egyre kisebb papírokat mozgatták felfelé egyre nagyobb mértékben a lakossági befektetők. Akkor nagyon igaza volt, egy komoly piaci emelkedés ért véget éppen a „hulladékhossz” beköszöntével. Azóta is nagyon gyakran láttam ilyen folyamatot, amikor a kisrészvények szárnyalása vetett véget az addigi emelkedő hullámnak. De volt egy nagy kivétel is, maga a 2021 januári mémrészvénymánia, amely egyáltalán nem gyilkolta le a széles piaci emelkedést.

Azt, hogy a kisrészvényes emelkedés kétélű kardja merre csap le az előttünk álló hónapokban, még nem láthatjuk. Láthatjuk viszont az S&P 500 index idei eddigi teljesítményét magára az indexre és a 11 alszektorára vonatkozóan, ami a következőképpen néz ki:

Láthatunk három, a technológia által megtámogatott szuperszonikus teljesítményű szektort, ami messze agyonverte magát az S&P 500 indexet és nyolc, az index után kullogó szektort, amiből négy ráadásul mínuszos az idén.

Árgus szemekkel kell figyelnünk a szürke hasábbal mutatott nyolc lemaradó szektort az előttünk álló hetekben, hónapokban. A mesterséges intelligencia sztorija által hajtott első féléves emelkedés igazi és egyben egészséges kiszélesedése az lenne, ha ezekben a szektorokban is beindulna az élet.

(Borítókép: Carvana autó-automata, forrás: Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Ez egy gyilkos medvepiaci rally vagy egy új bikapiac kezdete?

Olvasási idő: 5 p
Így a 2023-as év felénél az amerikai részvénypiacon a legfontosabb és messze a legnehezebb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy vajon amit a 2023-as év első felében láttunk, az egy gyilkos erejű medvepiaci rally, vagy egy új bikapiac kezdete volt?
picture

Fejnehézség

Olvasási idő: 2 p
Sokszor és sokan elmondták már az amerikai részvénypiaci idei eddigi mozgása kapcsán azt, hogy nagyon kevés, de komoly indexsúlyú részvény viszi a hátán az amerikai részvénypiacot. A hét behemót részvénypiaci kapitalizációja az amerikai GDP 16 százalékával egyenértékű összeggel nőtt a 2023-as első félév során.
picture

Kalauzhal

Olvasási idő: 5 p
Napjaink tőzsdei ökoszisztémáját egyre inkább tőzsdecápák és kalauzhalak uralják. A tőzsdei táplálék természetesen mindenki számára a kereskedési profit és az éhes kalauzhalak a táplálék egyre nagyobb részét igyekeznek felzabálni a tőzsdecápák elől.