A 3000 milliárd dolláros alma

2023 eddig a technológiai vállalatok szárnyalásáról szólt, a félév utolsó napján pedig az Apple is újabb mérföldkőhöz érkezett: a vállalat piaci kapitalizációja átlépte a 3000 milliárd dollárt. A mai írás eljátszik ezzel a felfoghatatlanul nagy pénzt jelentő értékkel.

picture

Az Apple olyan pozícióban van a fogyasztóknál, hogy azok nagyjából 1500 dollárt fizetnek egy telefonért. És ugyanezek az emberek 35 000 dollárért vesznek egy második autót. Ha pedig fel kellene adniuk a második autójuk vagy az iPhone-juk birtoklását, akkor a második autójukat adnák fel.

Warren Buffett szavai a Berkshire Hathaway közgyűlésén hangzottak el. Buffett konglomerátuma 915 millió darab Apple részvényt birtokol jelenleg, ami 176 milliárd dollárt ér. Ez a 745 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bíró vállalat értékének a közel 24 százaléka. Ha csak a Berkshire 370 milliárd dolláros összértékű tőzsdei részvényportfólióját vesszük alapul, akkor az Apple csomag ennek a 48 százalékát teszi ki.

A BERKSHIRE HATHAWAY JELENLEG AZ APPLE RÉSZVÉNYEK 5,8 SZÁZALÉKÁT BIRTOKOLJA.

A bekerülési érték 31 milliárd dollár volt a 2016 és 2018 közötti bevásárlásnál. A jelenlegi érték ennek közel a hatszorosa, a már említett 176 milliárd dollár. Kontextusba helyezendő a Berkshire Apple csomagjának a méretét, ez a 176 milliárd dollár a 37. helyezéshez lenne elég az amerikai tőzsdei vállalati piaci kapitalizáció rangsorban, valahol picivel a Netflix (34.) és az AMD (36.) mögött és szintén picivel a Disney (40.) és a Nike (41.) előtt. És itt még csak Buffett konglomerátumának a részesedéséről beszélünk.

Az egész Apple értéke felfoghatatlan magasságba került a június 30-i negyedév és félévzáró pénteki kereskedési napon azzal, hogy a tőzsdetörténelemben először átlépte a 3000 milliárd dolláros piaci kapitalizációt. Ízlelgessük egy kicsit ezt a számot. Ez jelenleg valamivel több, mint egymilliószor egymilliárd forint, vagy ezerszer ezermilliárd forint.

Ha végtelenül leegyszerűsítve nézzük a tőkepiac részvénytársaságokat értékelő modelljét, akkor a piac azt gondolja, hogy az Apple jövőbeli profitjainak jelenértéke ezzel a döbbenetes összeggel egyenértékű. Ami azt jelenti, hogy az árfolyamba beépült piaci várakozások szerint az Apple egymilliárd emberen fog a jövőben mai egymillió forintot érő profitot realizálni. Vagy kétmilliárd emberen félmillió forintot. Profitot és nem árbevételt!

Ha egy Apple-felhasználó vagy, és valaki ajánl 10 000 dollárt azzal az egyetlen feltétellel, hogy elveszi ezért az iPhone-odat, és soha többet nem vehetsz ilyen készüléket, akkor nem fogod elfogadni ezt az ajánlatot.

Ez egy újabb Warren Buffett idézet egy 2023-as CNBC-nek adott interjúból. Amivel persze lehet vitatkozni, ám azzal nem érdemes, hogy az Apple valami elképesztően jó pozícióban van a felhasználóival kapcsolatban. Én személyesen ezt akkor éreztem, amikor szembesültem a cég által a magyar felhasználókra idén júniusban „kivetett” tárhelyinflációra, melynek mértéke 50 százalékos volt a 2TB-os családi csomagot tekintve. Valahogy nem éreztem azt, hogy tudnék reklamálni, vagy helyettesíteni a dolgot valami mással…

Visszatérve a címben is szereplő 3000 milliárd dolláros piaci kapitalizációra, ami a 2023. július 6-i tőzsdei záróárakkal kalkulálva 3058 milliárd dollár, ez az összeg a következő tőkepiaci értékekkel egyenértékű:

  • Talán a leginkább elképesztő az, hogy ez szinte pontosan annyi, mint az évtizedek alatt félelmetes szorgalommal összerakott és jelenleg 3205 milliárd dollárra rúgó kínai devizatartalék.
  • Szinte pontosan annyi, mint az amerikai tőzsdei kapitalizációs rangsor 9. és 15. helyezése közötti hét pozíciót birtokló vállalat együttes értéke. A Visa (496 milliárd dollár), az Eli Lilly (440 milliárd dollár), a UnitedHealth (437 milliárd dollár), A Walmart (423 milliárd dollár), a JPMorgan (421 milliárd dollár), a Johnson&Johnson (420 milliárd dollár) és az Exxon Mobil (417 milliárd dollár) együttesen ér jelenleg 3054 milliárd dollárt. A saját területükön nem jelentéktelen vállalatokról beszélünk…
  • Az Apple jelenleg annyit ér, mint az S&P 500 index 202 legkisebb vállalata együtt. Azaz annyi a piaci kapitalizációja, mint a nagykapitalizációjú amerikai vállalatokat tömörítő index alsó 40 százalékát adó vállalatoké összesen. Az Apple jelenleg 7,6 százalékos súllyal van benne az S&P 500 indexben. A legkisebb 200 indextag vállalat együttes indexsúlya is pontosan ennyi: 7,6 százalék.

Sokszor hangoztatják mind közgazdászok, mind pedig filozófusok azt, hogy a „győztes mindet visz” típusú világgazdaságban élünk. Eljátszva egy kicsit az Apple számaival, nem nagyon lehet vitatkozni velük.

(Borítókép: Apple Store Bangkokban, forrás: Apple)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Minden idők legjobb technológiai első féléve

Olvasási idő: 3 p
A Nasdaq-100 index 1985 őszi megszületése szinte teljesen egybeesett az immár lassan négy évtizede tartó technológiai kibontakozásnak a kezdetével. A mai félévzáró kereskedési nappal minden bizonnyal élete legjobb első félévét fogja produkálni az amerikai részvényindex.
picture

Érhet-e annyit az Apple, mint a teljes francia részvénypiac?

Olvasási idő: 4 p
A négy legnagyobb amerikai tőzsdei vállalatnak nincs érdemi vállalati vetélytársa piaci méret tekintetében a világon. Csak ha komplett országok teljes tőzsdei kapitalizációit állítjuk versenybe, akkor látunk hasonló piaci értékeket.
picture

Digitalizációs szuperhullámot gerjesztett a koronavírus, az Apple a helyzet nagy nyertese

Olvasási idő: 3 p
A koronavírus időszakának és kifejezetten a 2020-as és 2021-es évnek az egyik legnagyobb megatrendje a körülményváltozások által kikényszerített digitális ugrás volt. Az Apple az elmúlt szűk három év világjárvánnyal, inflációval, háborúval és komoly monetáris szigorítással sújtott időszakának kiemelkedő nyertese.