A turizmusban még nem sok nyoma van a recessziónak

Nálunk, a Concorde-nál szinte heti rendszerességű téma, hogy globálisan a turisztikai ágazat merre tart a következő időszakban, hogyan alakulnak majd a hotelek, apartmanok, repjegyek árai.

picture

M.Korábban egy, a témához kapcsolódó cikkemben és a Concorde Podcastban is kifejtettem, hogy a tavaly tapasztalt extrém áremelkedés folytatásának szerintem idén minimális esélye van, és inkább a stagnálás, vagy legfeljebb egyszámjegyű növekedés a valószínűbb forgatókönyv a várható gazdasági (még talán csak enyhén érzékelt) lassulás eredményeképpen. Bevallom, egyelőre ennek azonban nem sok nyoma van.

Az amerikai gazdaságra vonatkozó stagnálós, recessziós várakozások tudatában egészen meghökkentő volt múlt héten a Wall Street Journal cikkében azt olvasni, hogy a luxus üdülőhelyek medenceparti cabanáit, étel és ital fogyasztás nélkül 500-1000 dollárért kínálják a hotelek. A cabanák, amelyek lényegében elfüggönyzött, némi privát szférát és kényelmet nyújtó árnyékvetők, azért is értékelődtek fel ennyire, mert a hotelek egyébként is teltházzal mennek majd. Megnő a szerepük a nagy tumultusban.

A KERESLET-KÍNÁLATI VISZONYOK MIATT BRUTÁLIS MÉRTÉKBEN ELTOLÓDOTT EGYENSÚLYI ÁLLAPOT DRASZTIKUS ÁREMELÉSEKRE ADOTT TERET A HOTELEKNEK TAVALY. A TREND PEDIG IDÉN IS FOLYTATÓDIK.

A cabanák árai esetében 2022-ben tapasztalt öt és ötven százalék közötti áremelést követően idén további kétszámjegyű emelés is jöhet lokációtól és szezontól függően az USA üdülőhelyein, állítja a vendéglátással foglalkozó Sevenrooms tech vállalat. Az elképesztő túlkereslet miatt egy TV-vel, minibárral felszerelt luxus cabana ára a hotelszobák árait minden további nélkül simán meghaladhatja.

Az Egyesült Államokban (a világon leginkább) a pénzbőség továbbra is kézzel fogható. Legalábbis a nagy turisztikai kereslet miatt szinte bármennyi pénzt elkérni képes komplexumok áraiból ez derül ki.

JÓ KÉRDÉS ENNEK FÉNYÉBEN, HOGY A 2023-AS ÉV LESZ-E A TURIZMUS CSÚCSA. VAGY EZT A LOVAT MÉG INNEN IS LESZ HOVA TOVÁBB HAJTANI 2024-BEN.

A magasabb kamatlábak miatt a nagyobb kiadást igénylő lakóingatlanok és az autók iránti kereslet már most is látványosan elkezdett visszaesni. Emberek milliói az utazásban és a szórakozásban élhetik ki a Covid válság alatt kialakult frusztrációjukat. Emiatt még lehet tér a turisztikai szektor bővülésére. Ezt ráadásul a kínai turisták visszatérése is serkentheti az Egyesült Államokban és Európában is egyaránt.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a jelenleg egészen extrémnek mondható trendek tükrében előbb-utóbb a magas árak, később egy gazdasági visszaesés során pedig a munkanélküliség megemelkedése vezethet a szektor stagnálásához. Ez az, amire az elmúlt hónapokban én is számítok.

(Borítókép: medenceparti cabanák, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.