Európa elaludt, és ez most rengeteg pénzbe kerül

picture

Ez itt a Concorde Podcast. Egy műsor, ahol a Concorde munkatársai minden héten alaposan megmondják véleményüket pénzről, gazdaságról, politikáról és mindarról, amit egy Concorde-os nem hagyhat szó nélkül.

MIRŐL LESZ SZÓ A MAI ADÁSBAN?

Az energia szektorról és a hadiiparról 2023-ban sajnos nem lehet eleget beszélni.

Néhány éve mainstream véleménnyé formálódott, hogy a 21. század az adat évszázada lesz, mindez melegen beleágyazva a világbéke biztonságába és abszolút háttérbe szorult az energia és a hadiipar jelentősége a világban. 2022 jól rá rúgta az ajtót ezekre a gondolatokra, és az energiabiztonság ismét sok éven keresztül nagyon fontos téma marad a világban nem csak a szakemberek között, de a közbeszéd szintjén is. Különösen úgy, hogy az elmúlt évtizedekben Európa – kis túlzással – kiszervezte energiaellátását Oroszországba. És mivel az energiaválság egy háború hátán érkezett meg kontinensünkre, ez rávilágított arra is, hogy Európa egy másik fontos szektorát pedig egy másik nagyhatalomba szervezte ki: fizikai biztonságát a NATO-n keresztül az Egyesült Államokba. Ez mindkét szektorban elmaradó beruházásokat, fókusz vesztést, alultőkésítettséget jelentett és éppen ezért lett 2022 Európában a ráeszmélés éve.

Hogy a hibákra történő ráeszmélés után milyen gyors lesz az alkalmazkodás, erről fogunk beszélgetni Gaál Gellérttel, a Concorde vezető elemzőjével és Tunkli Dániellel, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatójával.

Műsorvezető: Vidovszky Áron

TARTSON VELÜNK!

A Concorde Podcast már elérhető a Spotify, az Apple, és a Google felületein, valamint YouTube csatornánkon. Kövessen be minket, hogy ne maradjon le a legforróbb tőkepiaci sztorikról!

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM:

picture

Van kiút az energetikai válságból

Mai adásunkban az európai gáz- és árampiac mélyebb összefüggései mellett azt keressük, mi lehet a kiút abból az energetikai káoszból, ahová navigáltuk magunkat.

Bármi, ami a műsorban elhangzik az az abban résztvevők magánvéleményét tükrözi. A műsor szórakoztató jelleggel készült, annak tartalma nem minősül befektetési tanácsadásnak és befektetési döntések alapjául sem kíván szolgálni. A Concorde munkatársai a műsorban elhangzó értékpapírokban és befektetési eszközökben pozíciókkal rendelkezhetnek. A műsorban elhangzott adatok, előrejelzések és információk pontosságával és teljességével kapcsolatban a Concorde, illetve a műsor készítői felelősséget nem vállalnak. A Concorde Podcast a Concorde Értékpapír Zrt. szellemi tulajdona.


Ajánló

picture

Naplóbejegyzés: Nem a legerősebb fajok maradnak életben, hanem amelyek a leginkább képesek alkalmazkodni

Olvasási idő: 5 p
Bekövetkezett a kis valószínűségű, nagy hatású esemény, minden politikus és befektető rémálma. Az orosz agresszió eredményeként Európának legalább két jelentős sokkhoz kell hirtelen alkalmazkodnia. Az első az orosz energiáról való leválás, a másik a hadiipar felpörgetése.
picture

Paks 3 előbb kész lesz, mint Paks 2?

Olvasási idő: 3 p
Az SMR technológia az ígéretek szerint olcsóbb és gyorsabb lesz, teljesítményük jobban szabályozható, így a megújuló energiák okozta kiszabályozási gondokra is megoldást jelentenek. A régiónkban legkorábban a lengyelek és a románok használhatnak ilyen erőműveket.
picture

A meleg tél segíti az energiaárakat

Olvasási idő: < 1 p
Az európai energiaárak a kialakult hőhullám miatt egyelőre nyomottak maradhatnak, sok helyen egy jól szigetelt ingatlanban fűteni sem kell majd a következő napokban.