Hullámvasúton a Tesla

picture

Egy éve 30 és 300 dollár közé becsültem a Tesla részvények fair értékét (részvényfelaprózás előtt 100-1000 dollár), és ma is így látom. Bár tőzsdei kereskedői szemmel nézve félelmetesen nagy mozgásokat látunk az árfolyamban azóta, vállalatértékelői szemmel nézve tulajdonképpen nem történt semmi különös.

A Tesla sztorijában egy éve is benne volt az erős versenypiacon szerény nyereséget termelő autógyártó jövőképe, csakúgy mint a szoftverre és brandre épített autóipari Apple lehetősége is. Ma is létezik még mindkét jövőkép, és még mindig nem megmondható, melyik irányban tart a vállalat. Egy éve a csillogóbb, ma a szürkébb sztori tűnik erősebbnek, de láttunk már a Tesla történetében számos fordulatot.

A fenti fair értéksávból kiindulva tartósan 30 dolláros árfolyam (100 milliárd dolláros kapitalizáció) alatt, vagy tartósan 300 dolláros árfolyam (1000 milliárd dollár kapitalizáció) felett mondanám azt, hogy a vállalat sztorija gyökeresen megváltozott.

Egyvalami biztos: hagyományos értelemben véve még ma sem tőzsdeérett vállalat a Tesla. Elsősorban kockázatitőke-befektetői szemmel nézve értelmezhető jól, tőzsdei szereplők számára inkább csak spekulációs eszköz a részvény.

Egyetlen lényeges tényező azonban mégiscsak megváltozott az elmúlt hónapokban, és az nem az épp lassuló autóértékesítés vagy a szűkülő marzsok. Musk ámokfutása a Twitteren 2022 második felében erőteljesen megkérdőjelezte a Tesla-irányítás hitelességét is. Még akkor is, ha Musk nyilvánvalóan nem egyedül menedzseli a Teslát.

Vállalatértékelésről beszélgetve sokszor mondom azt – félig, de tényleg csak félig tréfaként -, hogy egy vállalat értékét három tényező határozza meg: mindenekelőtt a menedzsment, másodsorban a menedzsment, harmadsorban pedig a menedzsment.

Musk Twitter-koncepciója nem teljesen érthetetlen, a konkrét lépései között viszont sok olyan volt, amelyek egészen biztosan azok. A Tesla-sztoriban a menedzsment minősége – egyelőre még elsősorban csak Musk Twitter-produkciója láttán – megkérdőjeleződött. És ha ez így marad, az a Tesla értékét is markánsan megváltoztatja.

(Borítókép: a menedzsment, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Sztárpapírok tündöklése és bukása: vége a Tesla-mániának?

Olvasási idő: 6 p
Az elmúlt 35-40 év technológiai forradalmát két gigantikus tőzsdei szárnyalás kísérte az Egyesült Államok részvénypiacán. Mindkét bikapiac végén volt egy-egy vezető részvény, amelyek 21-22 évnyi különbséggel szinte ugyanazt a tőkepiaci filmet „vetítették le” a befektetők számára.
picture

Elon Musk ki nem kényszerített hibája

Olvasási idő: < 1 p
Elon Musk a világon az első ember, akinek a vagyona néhány hónap alatt több mint 200 milliárd dollárral csökkent. Ez az egyetlen mondat többet mond el jelenlegi világunkról, mint számos mélyreható, hosszú elemzés.
picture

Elon Musk megvette a Twittert

Olvasási idő: < 1 p
Elon Musk megvette a Twittert 44 milliárd dollárért. Ez az egyszerű tőmondat annyi kérdést vet fel, annyi elágazása van, hogy különböző szakértők tucatjaival lehetne erről sok-sok órán keresztül vitatkozni mit is jelent ez valójában.