India, a szankciók nagy nyertese

picture

India eddig is köztudottan a brüsszeli szankciók legnagyobb nyertese. Minden olajat megvesz az oroszoktól, amit csak bír – aztán átcímkézve eladja a finomított terméket a világpiacon, sic.

A Vortexa olaj- és energiapiaci elemzőcég adatai szerint egy újabb fajta orosz termék jelent meg a két ország közötti forgalomban. Ez pedig a sarkvidéki eredetű szénhidrogén.

Ha jobban megnézzük a rossz minőségű ábrát, akkor láthatjuk, hogy ami eddig ebből a fajtából Európába jött, már az is Indiába megy.

West Arctic Russian grades reshuffle to India

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Az orosz-ukrán háború lenne India pillanata?

Olvasási idő: 7 p
Az indiai politikai vezetésnek az ukrajnai háború kitörése óta olyan élményben van része, amilyenben talán még sosem: egyszerre udvarol nekik mindenki. Talán ez az esemény fogja felemelni arra a diplomáciai szintre, ahová valós súlya alapján tartoznia kellene.
picture

Ez csak egy európai háború

Olvasási idő: < 1 p
Mai adásunkban arra keressük a választ, hogy milyen parciális érdekek mentén vezérelve viselkednek másképp egyes fejlődő országok Oroszországgal kapcsolatban, mint ahogy teszi azt Európa (többsége) és Észak-Amerika?
picture

Újabb arab tavaszt hozhat a gabonaárak emelkedése

Olvasási idő: 5 p
Oroszország és Ukrajna a globális búzaexport több mint negyedéért felel, emellett Ukrajna a világ negyedik legnagyobb exportőrének számít, így aztán aligha meglepő, hogy a jelenlegi háborús helyzet negatívan érinti a gabonapiacokat is.