A válság hirtelen érkezett, de nem fog hirtelen távozni

picture

A minap egy vállalkozóval beszélgettem, aki körül az elmúlt fél évben nagyot fordult a világ: az eddig száguldó gazdaság szinte átmenet nélkül kapcsolhat lejtmenetbe. Mindez persze nem csak a vállalkozókat érinti, a teljes világ a sarkából készül kifordulni, a kialakult helyzet azonban skizofrén, sokak számára lassabban jön az ébredés. Így az egyik oldalon még bérnövekedések és áremelések vannak, a másikon pedig már elhalasztott beruházások, bezárt üzemek.

De nem is csoda, hogy nehezen állunk át fejben az új helyzetre, tavaly nyáron még 0,9 százalék volt az alapkamat, mostanra már a 12 százalékot közelíti és szeptemberben további emelést áraz a piac. Fél éve még dübörgött a gazdaság, idén ősszel úgy néz ki, hogy már a recesszió sem elkerülhető,

AZAZ A 6,5 SZÁZALÉKOS GDP-NÖVEKEDÉS UTÁN AKÁR MÁR AZ IDEI ÉVBEN JELENTŐS GAZDASÁGI VISSZAESÉS JÖHET.

2021-ben még az olcsó hitelek és a kielégíthetetlen kereslet világát éltük, és habár láthattuk jeleit, hogy mindez recseg-ropog, a fordulat tempója mégis szélvészként érkezett meg 2022-ben. Aki még leragadt a fél-egy évvel ezelőtti világban, az az érzése támad, mintha máshol élne. A fent említett vállalkozó is ezt a kettősséget fogalmazta meg nekem.

A vállalkozás vezetőjeként terveznie kell, akár 2-3, nem ritkán 5 éves stratégiákat megfogalmazva. A külföldi alapanyag beszerzést jelentősen drágította a forint gyengülése az euróval szemben, ami a dollárral szemben még látványosabb volt. A hazai fizetőeszköz leértékelődése csak idén közel 30 százalékos drágulást okozott, melynek egy részét fokozatosan próbálja átterhelni, de teljes mértékben nem lehetett beépíteni az árakba. (Már csak a gyengülés rohamos tempója miatt is folyamatos lemaradásban volt az ember.)

A MÁSIK OLDALRÓL AZ INFLÁCIÓS NYOMÁS IS KIHÍVÁSOKAT JELENTETT,

hiszen tavaly még 10 százalék alatti várakozásokat lehetett hallani a jegybanktól, melyek 2022 második félévére már átlagosan is 16 százalék felettiek. Ennek hatására a dolgozók 10-20 százalékos emelést szeretnének elérni, ami teljesen érthető, hiszen az élet sokat drágult idén. (És amíg még ilyen feszes a munkaerőpiac, azaz sok a betöltetlen állás, addig a munkabérek valóban nőhetnek is. Itt alighanem a jövő év hozza majd el a fordulatot.)

Ez azonban még tovább növeli a költségeket, ami a termékek és szolgáltatások árát is tovább emeli. Így pedig az infláció sem tud érdemben csökkenni. A spirált nagy részben a jegybankok indokolatlan méretű és időtartamú monetáris stimulusa okozta, és hogy 2021-ben végig azt mondták, az infláció csak átmeneti. Már tudjuk, hogy nem volt átmeneti, így most a jegybankokon a sor, hogy megfékezzék.

picture

Inflációs mantrák: 2021 – átmeneti, 2022 – tetőzik

A tavaly májusi az „infláció átmeneti” mantra után most az „infláció tetőzik” mantra kezdi el áthatni a tőkepiacokat. Csak ellentétben 2021-gyel, ezt most nem a vezető jegybankok kántálják a Fed vezetésével, hanem a nagyobb befektetési bankok a Goldman Sachs irányításával.

Ebben a környezetben kellene most a vállalkozónak beruházásról döntenie. Ekkor jön a következő mellbevágó hír, melyben azzal kell szembesülnie, hogy az építőiparban az energiaárak elszállása miatt további drágulás következett be. Így a fejében összerakott beruházás már csak jelentős eladósodás mellett lenne kivitelezhető. Ő pedig nem ok nélkül tart attól, hogy egy ilyen gazdasági környezetben jelentős havi törlesztőrészleteket vállaljon be. Hiszen 2008-2009-ben is ezeken tudtak megcsúszni a vállalkozások.

A realitás az, hogy a nem ritkán havi szinten duplázódó energiaáraknak köszönhetően a gazdasági növekedés teljesen el fog tűnni, és recesszió jön. Az infláció letörése érdekében pedig ebben a környezetben kell soha nem látott tempóban szigorítania a jegybankoknak. A fék behúzása mellett még a vasmacskát is kidobtuk. A kínálatot jócskán meghaladó keresletet kell a jegybankoknak annyira megfékeznie, hogy visszatérjen a „normális” szintre.

EZ BIZTOS, HOGY NEM LESZ FÁJDALOMMENTES.

Ezek alapján a fent említett vállalkozó valószínűleg tényleg két teljesen különböző világgal találkozik. Ám a jegybankok ezt a két világot várhatóan 2023-ra össze fogják hozni, a találkozás pedig fájdalmas lesz. A gazdaság ilyen szintű lassulása növekvő munkanélküliséget fog hozni a következő fél évben. A kérdés igazából inkább az, hogy jövőre jöhet-e jelentős változás. Véleményem szerint ez túlzott optimizmus lenne, ez a válság hirtelen érkezett, de nem fog hirtelen távozni.

Soft landing-ről álmodni sem érdemes.

Borítókép: az eddig száguldó gazdaság szinte átmenet nélkül kapcsolhat lejtmenetbe, forrás: Getty Images

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.