Kamatot emel (szinte) az egész világ

A nullaközeli jegybanki kamatok világa után júliusban az Európai Központi Bank is csatlakozhat a kamatot emelő intézmények hosszú sorához. Bár a legtöbb globális jelentőségű jegybank az inflációhoz képest eddig még alig szigorított, az idei első félév kamatdinamikája jelentősnek mondható. Főleg ott, ahol nemrég még gőzerővel folyt a mennyiségi lazítás, mint például a Fed esetében.

picture

A feltörekvő gazdaságok többsége, ezen belül különösen a mi régiónk már tavaly érdemi kamatemeléseket hajtott végre. Messze a fejlett gazdaságok előtt járt a szigorításban 2022 első félévében. Ennek oka a gyorsabb infláció, illetve részben a nemzeti deviza megtámasztásának szükségessége volt.

Európában 2021-et és 2022 első félévét együtt tekintve Magyarország volt az éllovas, összesen 700 bázispontnyi emeléssel. A kínai kamat tavaly és idén is „monetáris kakukktojás”. Elsősorban a Covid-lezárások miatt eltérő gazdasági ciklus és az alacsony kimutatott infláció miatt. 2022 második felében a Fed, az EKB, a legtöbb kelet-közép- és kelet-európai jegybank is tovább emelheti irányadó kamatát, de 2023-ra már sok helyen újra kamatcsökkentést várnak – részben a recessziós félelmek erősödésével párhuzamosan.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.