Így ugrottak meg az élemiszerárak

picture

Néhány hete írtunk arról, hogy az orosz-ukrán háború milyen problémákat okozhat a gabonapiacon, és hogy egyes országokban az árak emelkedése akár az arab tavaszhoz hasonló lázongásokhoz vezethet. De nem csak a gabonapiacon látunk hasonló folyamatokat és nem is csak a háború vezetett idáig.

Infographic: Global Food Prices Surge Amid Russia-Ukraine War | Statista

Ahogy a FAO (Food and Agriculture Organization) által közzétett globális élelmiszerárakra vonatkozó grafikonon látszik, az élelmiszerek drágulása korábban kezdődött. Mi is írtunk a problémáról már 2020-ban is: a kialakult járványhelyzet önmagában is szerepet játszott az árak növekedésében. A beszállítói láncok akadozása, az emelkedő energiaárak, az infláció pedig tovább súlyosbították a helyzetet, amit aztán az időjárás is tetézett.

Mindezeken felül érkezett aztán idén az orosz háború, a FAO global food price indexe pedig elképesztő magasságokba ugrott.

(Borítókép: a lakosság által érzékelt áremelkedés jóval nagyobb a hivatalos inflációs adathoz képest, forrás: Scotty Perry / Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Újabb arab tavaszt hozhat a gabonaárak emelkedése

Olvasási idő: 5 p
Oroszország és Ukrajna a globális búzaexport több mint negyedéért felel, emellett Ukrajna a világ negyedik legnagyobb exportőrének számít, így aztán aligha meglepő, hogy a jelenlegi háborús helyzet negatívan érinti a gabonapiacokat is.
picture

Ennivaló infláció

Olvasási idő: 3 p
Egyetlen merész ugrás csak, hogy eszünkbe jusson a Jelenések könyve apokaliptikus látomásának figyelmeztetése.
picture

Régiós inflációs kockázatok: mit mutatnak az élelmiszerárak?

Olvasási idő: 3 p
Azonos pályán mozognak a régiós inflációs mutatók, részben a hasonló monetáris politikák és a devizamozgások következtében. A háttérben fontos mozgatórugó az élelmiszerárak megugrása, ami az országspecifikus tényezők mellett egy hosszú távú globális trendbe is illeszkedik.