Öveket becsatolni, nagyon rázós időszak jöhet a tőzsdéken

Szokásos módon a nagybankok negyedéves riportjaival indul el a héten a jelentési szezon az Egyesült Államokban, azonban úgy tűnik, túl sok pozitívumra nem számíthatnak a piaci szereplők. Az S&P 500 index esetén az elemzők jelentős lassulásra, jóval a nominális GDP-bővülés alatti profitnövekedésre, azaz szűkülő marginokra számítanak, ez alól érthető módon az energiaszektor lehet kivétel.

picture

A háború keltette pánikidőszakot követően március második felében fellélegeztek a részvénypiacok. Az egyre zordabb makrogazdasági kilátások miatt azonban jelenleg egyértelműen iránykeresés zajlik. Míg az elemzők további EPS növekedést várnak – mely többek között az inflációval is magyarázható – a pozícionáltság és a piaci szentiment alapján a befektetők elkezdtek felkészülni egy rázós időszakra. A készpénzállomány megnőtt, a gazdagon árazott big-cap tech részvények kivételével pedig többnyire alulárazottság figyelhető meg a szélesen vett piacokon. A jelentési szezonnak emiatt a szokásosnál is nagyobb jelentősége lehet, mivel az S&P 500 index piaci kapitalizációjának bő 30 százalékát kitevő top 10 cég valamelyikének csalódást keltő előrejelzése értelemszerűen a teljes piacot magával ránthatja.

Ami azt illeti, kifejezetten vegyes képet mutat a Factset első negyedéves jelentési szezonról készített előzetes összeállítása. A bevételek közel 11 százalékkal, a nettó eredmény ugyanakkor csak 4,5 százalékkal növekedhetett az első negyedévben az elemzők várakozása alapján. Ez a december 31-én megfigyelt 5,7 százalékos növekedési várakozáshoz képest némi lassulást mutat.

Historikusan az elemzők a jelentések közeledtével hajlamosak profitelőrejelzéseiket lefelé módosítani. Érdekesség azonban, hogy a profitvárakozásban a december végi állapothoz képest a megnövekedett makrogazdasági kockázatok és az erősödő dollár ellenére az átlagostól jóval mérsékeltebb korrekció volt csak megfigyelhető a márciussal zárult negyedév alatt. Megállapítható továbbá, hogy néhány papír tartja csak az amerikai piacot, emiatt strukturálisan rendkívül törékenynek tűnik.

RÁADÁSUL A 11 SZEKTORINDEX IDEI TELJESÍTMÉNYE ÖNMAGÁBAN SOKAT ELMOND ARRÓL, HOGY MIRE SZÁMÍTHATNAK A BEFEKTETŐK A JELENTÉSEKTŐL.

A lemaradókról tegyünk említést először: a diszkrecionáris, a pénzügyi és a technológiai szektor több mint 10 százalékos mínuszt halmozott fel 2022-ben. Előbbi esetében emelkedő kockázatot jelent, hogy az elszálló élelmiszerárak miatt a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaeshet az elkövetkezendő időszakban. Míg a bankok esetében a laposodó hozamgörbe mellett az FT szerint a tőkepiaci tranzakciós bevételek is összeomolhattak a negyedév során.

A technológiai részvényeken belül jelentős divergencia tapasztalható. A gyengeség jelei tehát ott is jelentkeznek. Míg az Apple szinte egyedüli bástyaként tartja magát. A korábbi sztárnak számító chipgyártóktól, a közel két éve oldalazó Amazontól, vagy az elfáradni látszó Microsofttól biztosan nagy pozitív meglepetésre lenne szükség, hogy a piacok ismét északnak vegyék az irányt.

A sok rossz után tegyünk említést egy szektorról, ami biztosan kiemelkedő eredménynövekedésről fog beszámolni. A Biden-adminisztráció által korábban bírált, az S&P 500-ban ma szinte elenyésző súllyal rendelkező energiaszektortól – jól tessék figyelni –

TÖBB MINT 250 SZÁZALÉKOS EREDMÉNYNÖVEKEDÉST VÁR A PIAC. NEM IS CSODA, HOGY CSAK IDÉN AZ S&P 500 ENERGY SZEKTORINDEX TÖBB MINT 40 SZÁZALÉKKAL ÉRTÉKELŐDÖTT FEL, ÉS SOKAD VIRÁGZÁSÁT ÉLI.

A jelentéseket követő elemzői konferenciákon szinte biztosan napirendi pontra kerülhetnek az elszabaduló energia- és élelmiszerárak. Valamint a szinte minden szektort egyre súlyosabban érintő munkaerőhiány. Ha már munkaerőpiac… Ennek feszességét és szerkezetét jól mutatja, hogy a Walmart programozói fizetést kínál a sofőröknek az USA-ban. Intő jel lehet tehát, hogy a vállalati marzsok további szűkülése jellemezheti a következő negyedéveket. Ez fokozatos tőkekivonást vonhat maga után a piacokon, melyet minden bizonnyal a Fed által korábban megszellőztetett monetáris szigorítási terv és az egyre drágább finanszírozási költség is súlyosbíthat.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2022. április 12-én. Borítókép: figyelmeztető szalag a New York-i tőzsdével szemben, a Federal Hall lépcsőjénél, forrás: Michael Nagle / Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.