Július 4 – drága ünnepünk

picture

Költekezés július 4-én a Függetlenség Napján

Sohasem értettem, hogyan lehet megenni egy nap alatt 1.3 milliárd csirkeszárnyat, és meginni 900 millió pint sört. (Az angolszász pint más mennyiség Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Igen, az amerikai focibajnokság döntőjének a napján ekkora volt a fogyasztás.

Nyilván nem mindenki nézi a döntőt, de mondjuk tegyük fel, hogy a lakosság fele, az 200 millió ember. Fejenként csak csirkeszárnyból ez 6 és fél. Aki már evett csirkeszárnyat, az tudja, hogy ez a valóságban 13 darab. (Egyszer barátokkal nekiálltunk a Brewdog bárban az All You Can Eat Chicken Wings programnak. Talán 20 darabig jutottunk el, de csakis a kihívás miatt.)

Tegnap volt az amerikaiak még ennél is nagyobb nemzeti ünnepe, a Függetlenség Napja. Covid ide vagy oda, Trump vagy Biden, töretlen a zabálás sikere. Míg 2018-ban az amerikaik 73.42 dollárt költöttek fejenként az ünnepi étkezésre, addig tavaly már 76.49 dollárt, míg idén várhatóan 5.3 százalékkal többet, 80.54 dollárt. Ha a volumen miatt növekszik ekkorát a költés, az durva, ha az árak miatt, akkor csak szimplán leképezi a legutóbbi inflációs adatokat.

(Címlapkép: önfeledten ünneplő amerikaiak július 4-én a New York-i Maimonides Parkban, forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.