Minden héten háború

Colin Kaepernick amerikaifoci irányító 2016 augusztusában polgárjogi célból először ülve, majd később féltérdre ereszkedve hallgatta végig a mérkőzések előtti nemzeti himnuszt. A 2016-os szezonban ezek a tiltakozások elültek. Valamikor 2017 szeptemberében Donald Trump Alabamában beleszállt a protestálókba. Ekkor lett igazán tömeges a tiltakozás. Az elnök sajátos stílusában veszett össze a tiltakozó játékosokkal és kíméletlen nyomás alá helyezte az NFL döntéshozóit. Az NFL egyébként bajban van a játékosokat érő agysérülések miatt. Nem kívántak még egy frontot nyitni az elnök ellen, ezért 2018. májusában lekorlátozták a tüntetési lehetőségeket. Kaepernicket egyik klub sem akarja játszatni, pedig tudása alapján a pályán lenne a helye. A múltheti szezonkezdetre úgy tűnt, hogy az elnök totális győzelmet aratott. Ám ekkor jött – zseniálisan időzítve - a Nike.

picture

Komoly szereposztással zajlik egy szappanopera immár két éve az amerikaifoci világában. A történetnek négy főszereplője van. Az összes szereplő legfőbb motivációját már nem árt itt, az írás elején tisztázni:

  • Colin Kaepernick egy a ligába üstökösként berobbanó irányító, aki már élete hetedik meccsén Super Bowlt játszott. A 2012-es és 2013-as szezonban szárnyalt, később mind az ő játéka, mind pedig a csapata teljesítménye jelentősen visszaesett. Amikor egyik csapattársával 2016 augusztusában tiltakozni kezdett, azt a rendőri túlkapások ellen tette.
  • Az NFL egy 32 csapatos profiliga, ami brutális üzlet is egyben. A jobb csapatok értéke 2-3 milliárd dollár napjainkban. A liga napjainkban egy nagyon súlyos problémával kell, hogy szembenézzen: az agysérülések miatt perelik a visszavonult játékosok, illetve egyre jobban féltik a szülők a játéktól a gyerekeiket. Az NFL célja az ebből a problémából fakadó veszteségek minimalizálása.
  • Donald Trump vérprofi politikus, ha nem lenne vérprofi, akkor nem lenne az USA elnöke. Megnyilvánulásainak a célja szavazatainak a maximalizálása, saját táborának az összetartása. Tematizálásban világbajnok, róla (eddig) minden lepereg, az ő támadásait viszont sokszor nagyon nehezen védekezik ki a Twitteren küldött selyemzsinórok célpontjai.
  • A Nike (NKE) a világ vezető sportszergyártója. A cég 131 milliárd dolláros piaci kapitalizációja 2,7-szerese a legnagyobb versenytárs Adidasénak. A Nike elsőszámú célja a profitjának és a vállalat értékének a maximalizálása. Ők ebben vérprofik.

„Nem fogom megtisztelni annak az országnak a himnuszát vagy zászlóját, ami elnyomja a fekete embereket vagy bármilyen bőrszínű embert” – mondta Colin Kaepernick amerikaifoci irányító egy 2016. augusztusi mérkőzés után, ahol féltérden állva hallgatta végig a himnuszt. A San Francisco akkori quarterbackje azt is elmondta, hogy számára az egyenlőtlenségekre történő figyelemfelhívás még a sportnál is fontosabb dolog, mert „holttestek hevernek az utcákon, miközben a felelősök megússzák a gyilkosságokat azzal, hogy elküldik őket fizetett szabadságra.

A csúcsról a kitaszítottságba

Colin Kaepernick szuperatlétikus irányítóként 2012-ben egyik pillanatról a másikra az amerikai sport világának a csúcsára emelkedett. Élete hetedik meccsén csapatával ugyan elveszítette a bajnoki döntőt, ám

KAEPERNICK NÉPSZERŰSÉGÉT JÓL MUTATJA, HOGY 2013-BAN AZ NFL-ES MEZELADÁSI LISTA ÉLÉN ÁLLT.

Másfél jó szezon után a teljesítménye visszaesett, a csapat körülötte összeomlott, illetve az őt kezdőcsapatba állító edző távozott San Franciscoból. Játéka még így sem volt rossz. A 2016-os szezon elején kezdte meg tiltakozását. Ebben a szezonban később csak 11 mérkőzésen volt kezdő, ám újra a régi önmagát idézve játszott. Csak már csapat nem volt mellette. A szezon végén szabadügynökké vált.

KAEPERNICK EGYBEN PERSONA NON GRATA IS LETT AZ NFL CSAPATOK SZÁMÁRA KÖSZÖNHETŐEN DONALD TRUMPNAK.

A mostani elnök, még republikánus elnökjelöltként 2016 augusztusában szörnyű dolognak nevezte Colin Kaepernick tiltakozását, és egy másik országbeli életet javasolt az irányítónak. A 2016-os szezonban a tiltakozások aztán szép lassan elültek.

Kétezer játékos perel az agysérülések veszélye miatt

Az amerikaifoci világát nagyon megrázta Junior Seau 2012-es öngyilkossága. Az akkor 43 éves Seau védőjátékosként 20 szezonban 268 mérkőzésen játszott. Komoly alvászavarban szenvedett és rengeteg gyógyszert szedett, hogy egyáltalán el tudjon aludni. Seau agyát a család vizsgálatokra ajánlotta fel, ami kimutatta a CTE-t (krónikus traumatikus enkefalopátia). Ez a degeneratív betegség a fejre mért sorozatos ütések, agyrázkódások hatására alakulhat ki és a bokszolókat sújtja még az amerikaifocistákon kívül. A betegség depressziót, álmatlanságot, hangulatingadozást és öngyilkosságra való hajlamot okozhat. Egy hónappal Seau halála után kétezer egykori NFL játékos perelte be a ligát amiatt, hogy az egykori újoncokat egyáltalán nem figyelmeztették az agysérülésekkel járó egészségügyi kockázatokra.

Chris Borland 2014-ben mindössze egy szezont játszott az NFL-ben, de azt szenzációsan. Szerződéséből még három év volt hátra, amikor visszavonult. „Szeretnék hosszú egészséges életet élni, és nem valami idegrendszeri bajtól korábban meghalni, mint azt másként tenném… Azt érzem, hogy olyan kockázatokat kellene vállalnom, amiket mint magánember, nem szeretnék bevállalni.” – mondta.

A NATURE MAGAZIN 2017 NOVEMBERÉBEN KÖZÖLT EGY TANULMÁNYT, AMIBEN ELŐSZÖR ÍRTÁK LE, HOGY A CTE MÁR ÉLŐ EMBEREN IS KIMUTATHATÓ. EZ ALAPJAIBAN RENGETHETI MEG AZ NFL-T ÉS A PROFILIGA UTÁNPÓTLÁSÁT BIZTOSÍTÓ EGYETEMI BAJNOKSÁGOKAT IS.

A fenti esetekből is látható, hogy az NFL elkövetkező 5-10-15 évének a legsúlyosabb problémája a játékosok agysérüléseinek a kezelése lesz. A liga célja nem lehet más, mint az ebből fakadó veszteségek lehetséges minimalizálása, egyáltalán a játék életben tartása. Az amerikai szülök egyre kevésbé hajlandók amerikaifocira küldeni a gyermekeiket. A legkarakánabb véleményt az egész dologról Michael Lewis (a Moneyball és a Big Short szerzője) fogalmazta meg, amikor közel egy éve egy interjúban a következő nagy shortnak (reáléletből) az NFL-t nevezte. Lewis szerint az agysérülésekkel kapcsolatos modern kutatások miatt az amerikaifociban véget ért egy többévtizedes bikapiac, és innentől kezdve számíthatunk az NFL folyamatos visszaesésére.

Jól látható, hogy az egészségügyi problémák által sújtott amerikaifoci ligának más frontokon békére lenne szüksége. Ha jöhetett számukra valami rossz és rossz időben, az nem más, mint a himnuszos tiltakozókkal szemben hangos véleményeket megfogalmazó Donald Trump.

„Get that son of a bitch off the field right now, he’s fired. He’s fired!”

A fenti mondat – aminek a fordításától eltekintenék – Donald Trump szájából hangzott el 2017. szeptember 22-én egy alabamai republikánus gyűlésen. A 2016. novemberére eltűnő himnusz alatti tiltakozások a következő szezon kezdetén újraindultak. Trump a klubtulajdonosokat a himnuszt megszégyenítő játékosok kirúgására, az ilyen tiltakozást látó nézőket pedig a stadionok elhagyására szólította fel.

TRUMP CÉLJA KIFEJEZETTEN A SAJÁT SZAVAZÓTÁBORÁNAK VALÓ CÉLZOTT ÜZENET MEGFOGALMAZÁSA VOLT A HIMNUSZ ALATTI TILTAKOZÁSOKKAL KAPCSOLATBAN.

Az elnök szerint ezek a protestáló játékosok tiszteletlenek az amerikai nemzettel és zászlóval szemben és kiemelten gyalázatosan viselkednek a szabadságért a vérüket áldozó amerikai katonákkal kapcsolatban. A játékosok persze mindig elmondják, hogy ők maximális tisztelettel vannak ezen szimbólumok és az amerikai katonák iránt, és csak a társadalmi igazságtalanságokkal és a feketék elnyomásával szemben lépnek fel.

Donald Trump alabamai beszéde után 2-3 hétig nagyon komoly tiltakozások voltak, immár kifejezetten az elnök ellen is. Volt hétvége, amikor a játékosok negyede ült vagy térdelt a himnusz alatt. A klubtulajdonosok is kiálltak a játékosok mellett, sokan még olyanok is, akik Trump kampányát is pénzelték. Az elnök azonban nem állt le. Egy olyan fronton vívhatott harcot, ahol igazán elemében érzi magát. Verbális és internetes szájkaratéban eddig szinte senki sem tudta felvenni a versenyt a regnáló elnökkel azokban az esetekben, amikor az elnök választja a témát és ő támad. Az amerikaifoci ligával szemben folytatott Twitteres hadjárata pedig pont ilyen (volt). A tavalyi szezonban az NFL nézettsége közel 10%-kal csökkent. Ennek a legfőbb oka az, hogy csökkentendő a fejsérülések számát egyre szigorúbbak a szabályok a ligában. Emiatt az igazi tősgyökeres rajongók egyrésze kezd elpártolni a játéktól, mert ők azt már túl puhánynak tekintik.

Donald Trump pedig folyamatosan azt kommunikálta, hogy a nézettség romlása csak a himnusz alatt tapasztalható tiszteletlen viselkedésnek köszönhető. Idén májusra a klubtulajdonosok összeroppantak az elnök által rájuk helyezett nyomástól és drasztikus új szabályokat hoztak a himnusz alatti viselkedésre vonatkozóan.

A SZABÁLYMÓDOSÍTÁS SZERINT MINDEN JÁTÉKOSNAK ÉS A CSAPATOK ÖSSZES ALKALMAZOTTJÁNAK VIGYÁZZBAN KELL ÁLLNIA ÉS TISZTELETET KELL MUTATNI A HIMNUSZ ALATT, VAGY AZ ÖLTÖZŐBEN KELL MARADNIUK.

Trump üdvözölte ezt a tulajdonosi döntést és már előre elítélte azokat, akik az öltözőben maradnak majd. A klubtulajdonosok ki is rúghatják azokat, akik a himnusz alatt térdelnek.

KAEPERNICKNEK PEDIG A 2018-AS SZEZONRA SEM VOLT ESÉLYE SZERZŐDÉSHEZ JUTNI AKÁRMELYIK CSAPATNÁL.

A Bleacher Report egyik írásában egy névtelenséget kérő klubalkalmazott azt nyilatkozta, hogy a liga retteg Trumptól és ezért változtattak, illetve ezért nem kockáztatja senki Colin Kaepernick alkalmazását. Mindezt úgy, hogy például kutyaviadalok szervezéséért börtönbüntetésre ítélt, illetve családtagjaikat összeverő játékosok is simán kapnak újabb esélyeket valamelyik csapattól.

A JÁTÉKOSSZAKSZERVEZETEK PEDIG HIÁBA TILTAKOZTAK. AZ NFL EGYSZERŰEN NEM MERTE BEVÁLLALNI AZT A FAJTA NYITOTTABB SZEMLÉLETET, AMIT AZ NBA, A KOSÁRLABDALIGA MEGENGED MAGÁNAK.

A szappanopera második évada ezzel végére ért, ekkor úgy tűnt, hogy Trump verbális agressziójával totális győzelmet aratott. Ám ekkor a legváratlanabb módon egy új szereplő bukkant fel a színen, aki már Donald Trump „súlycsoportjában” versenyez. Még az úriközönség nem is tudhatta, hogy lesz egyáltalán harmadik évadja a sorozatnak, amikor a „rendező” egy nagyon erős mondattal nyitott:

„Higgy valamiben! Akkor is, ha ezért fel kell áldoznod mindened.”

Így szól a Nike új reklámkampányának szlogenje, ami az NFL 2018-as szezonkezdete előtt néhány nappal indult. A reklámkampány elsőszámú arca pedig nem más, mint Colin Kaepernick. A Nike időzítése elképesztően jól sikerült. Trump a Kínával szembeni kereskedelmi háborúval, Robert Mueller főügyész vizsgálatával, illetve a novemberi félidős kongresszusi és szenátusi választással van elfoglalva. A sportszergyártó idén márciusban hosszabbította meg az NFL-lel kötött mezszállítói szerződését nyolc évvel, ami így 2028-ban jár le. Amikor egy hete napvilágot láttak az új reklámkampány részletei sokan nagyon bevállalósnak és bátornak tartották érte a céget.

MOSTANRA VISZONT MÁR A HELYZETET ELEMZŐK TÖBBSÉGE EGY ÜZLETILEG AKÁR MÁR RÖVID TÁVON IS JÖVEDELMEZŐ, HIDEGVÉRŰ ÉS JÓL MEGTERVEZETT MARKETINGHÚZÁST IS LÁT A NIKE AKCIÓJA MÖGÖTT.

Napjainkban az átlagember még mindig túl sokszor gondolja azt egy professzionális szervezetről, hogy az a nagy port felverő döntéseinél rögtönöz. Amikor valakinek az USA elnöki posztját, vagy a sportszergyártás trónját kell megtartania, korunk mérési és adatgazdálkodási körülményei között már pontos statisztikái vannak minden lépésének a lehetséges következményéről. Trump nyilvánvalóan nem ütné-vágná immár két éve az NFL-t, ha az nem hajtana politikai hasznot neki. A Nike nyilván nem indított el egy reklámkampányt Kaepernick nevével azelőtt, hogy hosszabbított volna az NFL-lel. És nyilván pontosan felmérte azt is, hogy a mostani akciójával több jön majd be neki a vámon, mint amennyi elveszik a réven.

A történet érdekes szála az, hogy a Nike tanulékony piaci szereplőként pontosan a Trump féle stratégiát másolja. Az elnök minden himnuszos tüntetésről szóló megnyilvánulásában csak a saját politikai célcsoportjához szól. Most ugyanígy tett a Nike is, aki bevállalta a Kaepernick felbukkanásával felmérgesített emberek cipőégetési reakcióit. A Nike bojkottjára történő felszólítások sikere nagyjából akkora volt, mint a Cristiano Ronaldo ellen szervezett tüntetések a Fiat gyár dolgozói részéről. Ezen Torinóban öt ember vett részt. A kampány első három napján (ez a hagyományosan erős forgalmú Labour Day vasárnapjától keddig tartott) a sportszergyártó online értékesítései 31%-kal nőttek, ami felülmúlta a tavalyi kiváló 17%-os számot is. Az alábbi grafikonon a Nike relatív teljesítménye látható az S&P 500 indexet reprezentáló SPY ETF-fel szemben az utolsó hat kereskedési napon:

A piros nyíl a múlt keddi kezdeti reakció, ami 3,0%-os alulteljesítés volt, amit azóta a zöld nyíllal jelölt módon teljesen ledolgozott Kaepernick új patrónusa. Elmondható, hogy a reklámkampány kezdete óta a Nike 0,7%-kal felülteljesítette a széles piacot.

A sportszergyártó vállalat a legfőbb célcsoportjába tartozó fiatal fogyasztóitól kapott egy jó nagy piros pontot a szimpatikus viselkedéséért, amit a jövőbeli értékesítéseiben realizál majd. A Nike döntésében van azonban ezen túl egy nem nagyon emlegetett, szerintem később majd dollármilliárdokban mérhető sokéves befektetés is.

AZ NFL JÁTÉKOSAINAK A TETEMES TÖBBSÉGE ÉREZHETTE AZT, HOGY A LIGA MÁJUSBAN CSERBENHAGYTA ŐKET TRUMPPAL SZEMBEN. A NIKE MEG TUDTA TENNI AZT, AMIT AZ NFL NEM MERT. KAEPERNICK SZEREPELTETÉSÉVEL KIOSZTOTT EGY VIRTUÁLIS TOCKOST DONALD TRUMPNAK.

Ezzel pedig tartott a saját szupersztár portfóliója számára egy igen kemény demonstrációt és közösségépítést. Lebron Jamestől kezdve Kylian Mbappén át Tiger Woodsig és még sokan mások most azt érezhetik, hogy a Nike kiáll az értékeik mellett. Ezt érezhetik még a közeljövő sztárjai is, amikor majd választanak a sportszergyártók közül. És ők nagyon fontosak a gyártók számára, mert a sportfelszereléseket az ő nevükkel adják el.

Itt áll a történet most. Kaepernicknek továbbra sincs NFL-es szerződése, emellett ő beperelte a ligát ezen kirekesztés miatt. Trump kettőt twittelt a Nikera, majd erről leállva pofozza tovább az NFL-t a nézettségek és a hétvégén újra térdelő néhány játékos kapcsán. Az NFL óriásit fog küzdeni az életéért a következő években, a Nike pedig számolni fogja a pénzt.

Utolsó mondatként pedig álljon itt az, hogy egy szeretettel és tisztelettel telibb világban az amerikaifociban ezen a hétvégén mindennek Shaquem Griffinről kellett volna szólnia. Amit ő a profi sport világában az első NFL meccsén elért, az maga a csoda.

(Írásomban óriási segítségemre szolgált az Index 120 yard nevű amerikaifocival foglalkozó blogja, illetve a Nemzeti Sport ezzel a sporttal foglalkozó cikkei, amiért szeretném itt a köszönetemet kifejezni. Címlapkép: Nike)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Egy dobás, ami gallyra vágott egy sportszergyártót és egy topbajnokságot

Olvasási idő: 7 p
Az Under Armour néhány év alatt növelte négyszeresére piaci értékét és jelentett egyre nagyobb veszélyt a Nike-ra. Sikerük egyik kulcsa az NBA álomcsapatában, a GSW-ben játszó Steph Curry, a márka legfontosabb arca volt. A tőzsdei szárnyalás akkor ért véget, amikor a Nike arca, Kevin Durant is az álomcsapathoz igazolt.
picture

Amerika tényleg nagyon első

Olvasási idő: 2 p
2017-ben az Egyesült Államok a világ GDP-jének a 24,3 százalékát állította elő – úgy, hogy a világ lakosságának csak a 4,3 százaléka amerikai. Önálló országként három amerikai állam is a világ első 12 országa között lenne a nemzeti össztermék alapján.
picture

Donald „Pump”

Olvasási idő: 5 p
Az adócsökkentés pénzt pumpált a tőkepiacra, az amerikai indexek száguldanak, a kínai szenved, a kereskedelmi háborús villongásból az amerikai tőzsde vezető cégei akár erősebben is kijöhetnek. Bármit is látunk vagy gondolunk a regnáló elnök tevékenységéről, a legkomolyabb haszonélvezői a ciklusának a mai napig a nagytőkés amerikai részvényesek voltak.